Kuvat
Pauliina Salonen
Olohuoneessa on komea kokoelma designtuoleja. Eero Saarisen Womb-tuoli raheineen löytyi Vepsäläisen mallikappalemyynnistä. Pastilli-tuoli on Pauliinan lapsuudenkodista Saksasta.
Olohuoneessa on komea kokoelma designtuoleja. Eero Saarisen Womb-tuoli raheineen löytyi Vepsäläisen mallikappalemyynnistä. Pastilli-tuoli on Pauliinan lapsuudenkodista Saksasta.

Valokuvaaja Pauliina Salosen koti Tallinnan Vanhassakaupungissa hurmaa rohkeilla kalustevalinnoilla ja herkullisilla väreillä.

Lapsuusvuodet Saksassa, Hollannissa ja Singaporessa näkyvät suomalaisen valokuvaajan Pauliina Salosen kotona Tallinnassa. Isän työ vei perheen maailmalle, ja muuttojen myötä kertyi niin pikkuesineitä kuin huonekaluja ja valaisimiakin, joilla Pauliina ja hänen sisarensa nyt sisustavat kotejaan. Pauliinan ja hänen puolisonsa Atte Sarantilan sekä kolmevuotiaan Aatoksen koti on kahden vuoden ajan ollut 120-neliöinen vuokra-asunto Tallinnan Vanhassakaupungissa.

Kun on aika hankkia kotiin jotain uutta, Pauliina Salonen kartoittaa tarjonnan nettikaupoissa ja esittelee löytönsä miehelleen Atelle. Lopullinen ostopäätös tehdään yhdessä.

Pauliina, miten kansainvälinen taustasi näkyy kodissasi?

Yhdistelen rohkeasti kalusteita ja pidän murretuista, hienostuneista väriyhdistelmistä. Suosikkini on mid-century modern -aikakausi eli vuosien 1945-75 suunnittelu, mutta en jäljittele sitä pakonomaisesti. Pähkinä on Keski-Euroopassa suosittu puulaji, ja siitä valmistetut kalusteet ovat lapsuudenkotini perintöä Saksan vuosilta. Opiskelin valokuvausta Englannissa, ja kotonani näkyvät nekin ulkomailla vietetyt vuodet. Muutin Suomeen vasta vuonna 2004.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuutti Lavosen, Veikko Marttisen ja Veikko Takalan taulut tuovat väriä avokeittiöön ja olohuoneeseen.

Onko tyylisi muuttunut ajan myötä?

Ei, sillä omaksuin modernin tyylin jo lapsena ja nuorena aikuisena. Lapsuudenperheeni harrasti huonekalukaupoissa kiertelyä. Vanhempani hankkivat kiinnostavia, uusia mallikappaleita ja sisustivat jokaisen kotimme täydentävillä tuotteilla sitä mukaa, kun tilat muuttuivat.

Äitini ja me siskot vaihtelemme sisustustavaroita keskenämme. Mikään ei ole liimattu paikoilleen, ja jos tilanteet muuttuvat, tavaratkin muuttavat. Lopputulos on mielenkiintoinen sekoitus uutta ja vanhaa: kotini on kerroksellinen ja ainutlaatuinen.

Ruokapöytä on Pauliinan lapsuudenkodista Singaporesta. Hans J. Wegnerin Wishbone-tuoleissa on juhlavuoden siniharmaa erikoissävy. Pöydän päädyssä komeilee Norman Chernerin Cherner-tuoli.

Kotonasi on paljon lapsuudenkotiesi tavaroita. Kerro niistä.

Kotimme tunnelma muodostuu minulle rakkaista perityistä kalusteista, valaisimista ja tekstiileistä, joista vanhin on isomummoni matto olohuoneessa. Toinen tärkeä on lapsuusajan huoneessani ollut Eero Aarnion Pastilli-tuoli, joka tuo punaisen väriläiskän tähän kotiin.

Suuren osa taiteesta sekä paljon lasiesineitä ja astioita olen perinyt vanhemmiltani ja isovanhemmiltani. Meillä on onneksi samanlainen maku, ja olen saanut vain sellaista, mistä pidän. Messinkiset pikkutavarat, koristeelliset yksityiskohdat ja huonekalujen kaarevat muodot kertovat vanhoista ajoista.

Asunnossa on korkeat seinät ja kauniit erkkeri-ikkunat. Ikkunan edessä oleva Finn Juhlin penkki on Helena Orava Design Projects -liikkeestä.

Millainen sisustaja olet?

Yhdistelen estottomasti eri metallivärejä. Mielestäni messinki, kromi ja kupari sopivat hyvin yhteen. Pidän eniten sinisen ja siniharmaan sävyistä, niitä löytyy kodistamme paljon. Punaisesta en pidä, mutta mielestäni se väri kuuluu Pastilli-tuoliin, ja siksi se oli tervetullut meille.

Makuuhuoneen näyttävä matto on matkamuisto Tunisiasta. Pellavatyyny Marimekon Merivuokko-kuosissa on itse ommeltu. Peitto on Lapuan Kankureiden Ruut.

Tuoleja meillä on enemmän kuin tarpeeksi ja valaisimia hankin nettikaupoista - voisi sanoa, että jonkinlainen tuoli- ja valaisinfetissi minulla on. Seikkailen paljon nettikaupoissa, suosikkini on Ferrious Online. Netistä löytyy paljon valmistajia, joita Suomessa ei tunneta eikä myydä. Teen nettikaupoista hyviä löytöjä, kuten huonekaluja erikoisväreissä ja edullisia mallikappaleita.

Tämä on Glorian Kodin artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

Juttu on ilmestynyt Glorian Kodissa 1/2019.

Fakta

Asukkaat: Valokuvaaja Pauliina Salonen, yrittäjä Atte Sarantila ja lapsi Aatos.

Koti: Kerrostalokolmio vuonna 1912 valmistuneessa talossa Tallinnan keskustassa. Asunnossa on 120 neliötä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla