Peppi ja Tuomo Sutisen talo on suojelukohde. Sen ikkunat ja ovet ovat alkuperäiset. Tuomon sylissä Pultti-koira. Kuva: <span class="photographer">Kaisu Jouppi</span>
Peppi ja Tuomo Sutisen talo on suojelukohde. Sen ikkunat ja ovet ovat alkuperäiset. Tuomon sylissä Pultti-koira. Kuva: Kaisu Jouppi

Peppi ja Tuomo Sutinen remontoivat Rajamäen viinatehtaan vanhasta työläisten paritalosta harmonisen kodin, jossa epätäydellisyys on kunniassa.

Peppi ja Tuomo Sutinen etsivät yhteistä taloprojektia ystäviensä kanssa Uudeltamaalta, kun Rajamäen viinatehtaan vanhat työläisten paritalot Nurmijärvellä tulivat sopivasti myyntiin.

Peppi ja Tuomo, mikä talossa viehätti?

Peppi: Pidän 1930-luvun taloista, niiden arkkitehtuurissa on jotain erityisen yksinkertaista ja konstailematonta.

Tuomo: Funkkistalon selkeys, mittasuhteiden kauneus ja sen rosoinen charmi ihastuttivat. Erityistä tässä asumismuodossa on naapurissa asuvat ystävät ja yhteisöllisyys. Meille on luontevaa omistaa yhdessä esimerkiksi ruohonleikkuri, pakastimet kellarissa ja vene läheisellä järvellä.

Ben af Schulténin Artekille suunnitteleman sohvan Peppi ja Tuomo ostivat ystäviltään. Kuva: Kaisu Jouppi

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miten olette remontoineet kotianne?

Tuomo: Remontoimme talon alapohjasta kattoon. Halusimme tuoda esiin sen karun ronskin luonteen. Muodot, pintamateriaalit ja luonnonvalo vaikuttavat tunnelmaan enemmän kuin huonekalut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Peppi: Meille oli tärkeää saada kotiimme rennon boheemi ja kotoisa tunnelma. Pintoja rempatessa valitsimme muutaman päävärin: lämpimän punaisen, luonnonvalkoisen ja beigen. Halusimme jättää näkyviin talon menneisyydestä kertovia rosoisia pintoja, koska pidämme kerroksellisuudesta.

Remontissa talo peruskorjattiin alapohjasta kattoon. Kuva: Kaisu Jouppi
Keittiön ruokapöytä ja tuolit ovat Pepin ja Tuomon ensimmäinen yhteinen hankinta. Kuva: Kaisu Jouppi

Mikä on sisustuksen punainen lanka?

Peppi: Persoonallisuus, epätäydellisyys, yksityiskohdat säröineen ja linjojen rikkominen viehättävät. Ne tekevät kodista mielenkiintoisen. Teimme sisustuksesta hahmotelmia yhteiseen muistikirjaan. Sinne päätyi kuvia Alvar Aallon huonekaluista ja rouheista antiikkiesineistä. Niitä olemme kotiimme sitten haalineet.

Tuomo: Suosimme luonnonmateriaaleja: puuta, olkea, kaislaa, lastua ja tiiltä. Poikamme Onni ihmettelee vanhempiensa fiksaatiota vanhaan ja kuluneeseen. Onnin unelmakodissa kaikki olisi normaalia, eli uutta ja sileää.

Artekin 901-tarjoiluvaunusta Peppi unelmoi jo lapsena, ja se löytyi huutonetistä. Kuva: Kaisu Jouppi

Mitä olet oivaltanut asumisesta?

Peppi: Järjestyksen ja siisteyden ylläpito on yksinkertainen tie viihtyisään asumiseen. Se ei kuitenkaan aina yhteiselossa ja kiireessä onnistu.

Tuomo: Emme halua hankkia koko ajan lisää tavaraa. Olemme tyytyväisiä siihen, että tekemämme hankinnat ovat kestäneet aikaa ja tuottavat meille edelleen iloa.

Kun perheen teini halusi muuttaa alakertaan, tehtiin yläkerran huoneesta vanhempien makuuhuone. Kuva: Kaisu Jouppi

 

Birger Kaipiaisen punainen Kiurujen yö -tapetti lämmittää kesää kaipaavien mieltä talvellakin. Kuva: Kaisu Jouppi

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 6/2018 ilmestyneestä jutusta Työläisten talossa.
Tämä on Glorian Kodin artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

Asukkaat:

Opettaja Peppi Sutinen ja opettaja ja sisällöntuottaja Tuomo Sutinen sekä poika Onni.

Koti:

Neljä huonetta ja keittiö funkkisparitalossa Länsi-Uudellamaalla. Kodissa on 125 neliötä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla