Pauliina Ilmonen toivoo joululahjaksi legoja.
Pauliina Ilmonen toivoo joululahjaksi legoja.

Espoolainen Pauliina rakastaa kaupallista joulua, vaikka tietää sen olevan tuhmaa. Valmistelut alkavat jo tammikuussa.

Espoolainen Pauliina Ilmonen, 44, rakastaa joulua. Eikä ihan vähän, vaan todella intohimoisesti.

Joulu on Pauliinan harrastus, jonka parissa hän puuhailee ympäri vuoden.

– Joskus mediassa näkee juttuja, joissa kerrotaan jonkun aloittavan jouluvalmistelut jo syyskuussa. Minä ajattelen, että mikä amatööri! Itse aloitan jo tammikuussa. Kaikki lahjat on ostettu jo kesäkuussa, Pauliina kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Itse joulussa häntä kiehtoo kiireettömyys ja se, että silloin toisilleen rakkaat ihmiset kokoontuvat viettämään yhteistä aikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Kaikki lahjat on ostettu jo kesäkuussa.”

– Joulu on minulle ennen kaikkea kaikkien lasten juhla. Silloin on aikaa leikkiä ja pelailla yhdessä. Oman näkemykseni mukaan joulun tulisi olla alkoholiton. Lasten, heidän ilonsa ja hyvinvointinsa tulisi olla tärkeintä. Mutta on monta tapaa viettää joulua oikein.

Hyvää mieltä jouluostoksilta

Pauliina pitää erityisesti lahjojen hankkimisesta. Niiden shoppailu on hauskaa ja antamisesta tulee itselle hyvä mieli.

– Mä rakastan nimenomaan kaupallista joulua! On tosi tuhmaa sanoa näin, mutta niin se on. En ole mihinkään suuntaan uskovainen, minä vain pidän lahjojen antamisesta.

Pauliina tykkää ostaa lahjoja, paljon lahjoja. Osa niistä menee lahjoituksina ventovieraille.
Pauliina tykkää ostaa lahjoja, paljon lahjoja. Osa niistä menee lahjoituksina ventovieraille.

Jouluostosten teko on myös tapa karkottaa huonoa mieltä.

– Jos minulla on paha mieli, lähden jouluostoksille. En koskaan lähde ostoksille niin, että minulla olisi jokin lista, vaan kiertelen. Sitten näen jotain ihanaa ja ajattelen, että Helena-mummo tykkäisi tuosta tosi paljon! Siitä tulee tosi hyvä mieli. Mutta en minä itselleni tarvitse mitään.

Tällä metodilla paketteja kertyy paljon. Todella paljon.

– Olen ostanut tänä vuonna noin 250 joululahjaa. Ehkä se kertoo jotain, että ostan joululahjoja myös entisen aviomiehen mummolle ja entisen aviomiehen siskon puolesta hänen lapsilleen. Ja omille lapsille tietysti hirveän määrän. Lahjoitan myös paketteja.

Pauliina ei kuitenkaan osta kovin kalliita lahjoja. Tärkeämpää on, että lahjan saaja pitää niistä.

– Kuukauden lahjaostokseni vastannee hyvän kuntosalin kuukausimaksua ja lahjaostoksilla käyminen vastannee kuntoilua. Saatan kyllä aliarvioida lahjoihin kuluvaa rahamäärää.

Paketteihin päätyy usein lautapelejä ja kirjoja.

– Isosiskolleni ostin palapelin, jossa on kuvana puutarha. Hän pitää kukista. Lasteni isälle ostin Mielensäpahoittaja-sarjan kirjan, Pauliina kertoo.

Pauliinan kaksi joulukuusta ovat allergian takia muovia.
Pauliinan kaksi joulukuusta ovat allergian takia muovia.

Joulukuu on Pauliinalle oikeastaan rauhoittumisen aikaa, koska jouluvalmistelut on tehty jo kuukausia sitten.

– En käy joulukuussa lainkaan jouluostoksilla, sillä ihmiset ovat siellä niin ärtyneitä.

Kaksi joulukuusta

Pauliinan ja hänen lastensa kotona on jo kaksi koristeltua joulukuusta, iso koristeporo, valaistu lumiukko ja joulujuna. Lisäksi esillä on liuta pienempiä koristeita, kuten kynttilöitä, pieniä ja isoja tonttuja ja lumiukkoja.

– Lasten itse tekemät koristeet ovat parhaita. Tänä vuonna tyttäreni teki minulle uuden tonttuoven.

– Aikaisemmin minulla oli sääntö, jonka mukaan joulukoristeita saa laittaa esille vasta itsenäisyyspäivän jälkeen. Olen kuitenkin luopunut tästä itse itselleni asettamasta säännöstä. Laitan joulukoristeet esille heti, kun lapseni antavat siihen luvan!

Joulujuna pitää aina olla.
Joulujuna pitää aina olla.

Jouluruuista Pauliinalle tärkein on riisipuuro. Se tarjoillaan jouluaattona kello 12. Mikään jouluruokatiukkis hän ei ole, joten menu mukautuu syöjien toiveisiin.

– Kaikki saavat esittää toiveita. Minun kestotoiveeni on riisipuuro, mutta jos lapset toivovat vaikkapa tacoja, niin riisipuuron lisäksi tarjolla on tacoja. Tänä jouluna lapset ovat toivoneet suurta hedelmäkoria, jossa on kaikkia mahdollisia hedelmiä. Toive toteutetaan ilman muuta.

Lahjoja riittää ensi vuoteen

Pauliinalla on vielä yksi joulu-unelma.

– Joskus olen ajatellut, että kun lapset ovat lentäneet pois kotoa eivätkä tarvitse enää omia huoneita. laitan itselleni jouluhuoneen. Sinne tulee joulukuusi ja siellä kulkee sellainen joulujuna. Siellä on myös paljon leluja ja lahjoja.

Pauliinalla on jo kotona isot lahjakaapit, mutta joulutunnelma ulottuu myös työpaikalle. Pauliina on Aalto-yliopiston matematiikan ja systeemianalyysin laitoksen apulaisprofessori, jonka työhuone on Espoon Otaniemessä.

– Olen pyytänyt työhuoneeseenkin isot kaapit. Osa lukituista kaapeista on sielläkin täynnä lahjoja. Niitä on niin paljon, että osa menee seuraavaan jouluun, Pauliina nauraa.

Punavalkoiset ruusut viimeistelevät joulutunnelman.
Punavalkoiset ruusut viimeistelevät joulutunnelman.

Tänä vuonna Pauliina viettää jouluaattoa yksin, sillä hänen lapsensa viettävät joulua isänsä kanssa. Pauliina aikoo lukea pinon kirjoja, koota palapelejä sekä rakennella legoja. Legot ovat hänen toinen suuri intohimonsa.

– Vietän lasteni kanssa joulua jo 22. päivä joulukuuta. Lapset ovat innoissaan kahdesta joulusta. Olen jakanut lahjat tasan kahteen yhtä suureen pinoon. Puolet lahjoista pukki tuo 22. ja puolet 24. joulukuuta.

– Odotan jo joulua kovasti. Toivon, että kaikilla lapsilla kaikissa maissa ja kaupungeissa on ihana ja turvallinen joulu.

olio

Onneksi ei ole tämmöistä hyrrähamsteria lähipiirissä. Pyörii ja sinkoaa roinaa ympärilleen. Jemmaa sitä vielä työnantajan tiloihinkin, mikä herättää jo kysymyksiä. Kukin tehkööt tietty mitä haluaa.

Vierailija

Minusta tuosta jutusta ei tule joulumieli tai hyvä mieli. Kammottavaa tavaran hamstraamista ihmisille, jotka eivät todellakaan yhtään lisää tavaraa tarvitse. Kammottavaa, hyvästi maapallo!

Sisältö jatkuu mainoksen alla