Rintamäen perheen, Amandan, Alman, Alvarin, Maijan ja Samin, kodin yläterassilla lekotellan sohvilla ja syödään pitkän pöydän ääressä.
Rintamäen perheen, Amandan, Alman, Alvarin, Maijan ja Samin, kodin yläterassilla lekotellan sohvilla ja syödään pitkän pöydän ääressä.

Maija ja Sami Rintamäki rakensivat perheelleen omakotitalon Espoon Tillinmäkeen. Jyrkkä rinnetontti vaati luovia ratkaisuja.

Rakentajan vertaistuki ei ollut kaukana, kun espoolaiset Maija ja Sami Rintamäki rakensivat omakotitaloaan viisi vuotta sitten: punatiilen sävyisiä taloja nousi naapuritonteille samaan aikaan parisenkymmentä. Uudet naapurukset tutustuivat, ja nyt pihajuhliin kerääntyvät koko kadun asukkaat kuin pienessä kylässä.

 

Mattapintainen keittiön kaapisto on näyttävä, ja Maijan mielestä helppohoitoinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miten päädyitte rakentamaan taloa?

Maija: Asuimme aiemmin remontoimassamme paritalossa Tapiolassa. Kun lapset syntyivät, kaipasimme lisätilaa. Etsimme uutta isompaa kotia, kiertelimme tontteja ja mietimme monenlaisia vaihtoehtoja. Kun löysin tämän tontin netistä, päätimme rakentaa talon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muodoltaan haastava, kapea ja jyrkähkö rinnetontti antoi tarkat raamit talolle. Suunnittelimme talon pitkälti itse, ja arkkitehti piirsi suunnitelmamme puhtaiksi. Talo on kivitalo, osin paikalla valettu ja osin betonielementeistä koottu.


Artekin pöytä hankittiin aikoinaan ensimmäiseen kotiin.
Artekin pöytä hankittiin aikoinaan ensimmäiseen kotiin.

Millaiset ideat olivat pääosassa talon suunnittelussa?

Maija: Meillä oli selvä visio talosta, sen pohjaratkaisusta ja materiaaleista. Halusimme perheellemme toimivan talon, jossa on juuri meidän tarpeisiimme räätälöityjä ratkaisuja. Haaveilimme aluksi pinnoittamattomista sisätiloista, mutta päädyimme vaneriin, sillä betonipinnoista tuli niin vaihtelevat.

Olemme vaneriin todella tyytyväisiä: talon ilme on ajaton, ja vanhat kalusteemme sopivat tänne täydellisesti. Erityisen iloinen olen rimoitetusta sisäkatosta. Saimme idean siihen jo vuosia sitten, kun näimme asuntomessuilla Aalto-yliopiston opiskelijoiden tekemän majan, jossa oli käytetty rimoja.

 

Maija hankki vanhan keinutuolin Vanhaisäntä Igor -liikkeestä. Hauskan tarinan mukaan tuoli oli palautettu liikkeeseen monta kertaa, sillä pitkien jalasten takia keinutuoli tuntuu kiepahtavan ympäri.

Valitsitte talon lattiaksi hiotun valubetonin ja mikrosementin. Miksi?

Sami: Talon lattiat on valettu betonista, paitsi kosteissa tiloissa, joihin tein lattiapinnat mikrosementillä. Hiottu betoni on ollut mitä onnistunein lattiavalinta. Lattia on miellyttävän sävyinen, helppohoitoinen ja ajaton.

Emme halunneet kotiimme laattoja, ja siksi valitsimme kosteisiin tiloihin mikrosementin. Halusin oppia käsittelemään sitä itse, sillä lopputuloksessa näkyy tekijän kädenjälki. Teimme yhteistyötä Maijan kanssa. Materiaali kuivuu niin nopeasti, että tuplakäsin syntyi paras pinta.

Yläkerran kylpy- huone on pinnoitettu mikrosementillä. Altaat tilattiin Valukiveltä Virosta.

Kotianne ympäröivät suuret terassit niin ala- kuin yläkerrassa. Sami, kerro niistä.

Sami: Talo on jyrkällä rinnetontilla, ja saimme pihan toimivaksi suurten terassien avulla. Saunan ja työhuoneen edessä olevalla alakerran terassilla on kiinteät sohvat ja Drop-allas. Yläterassilla taas on ruokailutilaa ja oleskelupaikka sohvineen ja muhkeine tyynyröykkiöineen.

Olemme ehtineet jo parannellakin piharatkaisuja. Ensin hoksasimme lisätä portaat yläterrassilta pihalle ja alas. Ne helpottivat pääsyä yläpihalle, ja nyt pihan korkeimmalla kohdalla on ruokailu- ja oleskelupaikka sekä grilli, ja sinne on helppo kulkea suoraan keittiöstä.

Terassia reunustaa kiinteä penkki, joka on pehmustettu taljoin ja tyynyin. Drop-allas sopii pulahteluun.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 5/2019 ilmestyneestä jutusta. Tämä on Glorian Kodin artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

ASUKKAAT: Myyntitehtävissä työskentelevä Maija Rintamäki, diplomi-insinööri Sami Rintamäki, sekä lapset Amanda, Alvar ja Alma sekä labradorinnoutaja Sipe.

KOTI: Vuonna 2015 valmistunut omakotitalo Espoon Tillimäessä. Kaksikerroksisessa talossa on 218 neliötä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla