Kuvat
Shutterstock
Ilana Aallon mielestä me kaikki ”kuratoimme” kirjahyllyjämme, tiedostimme sen tai emme.
Ilana Aallon mielestä me kaikki ”kuratoimme” kirjahyllyjämme, tiedostimme sen tai emme.

Kirjahylly kertoo omistajastaan paljon, mutta onko kirjojen kuratointi sisustus- ja edustusmielessä jo liikaa? Ammattijärjestäjä Ilana Aalto puolustaa ilmiötä.

Kirjojen katoamista kodeista on uumoiltu vuosia. Mutta eivät ne minnekään ole kadonneet.

Nyt maailmalla jopa stailataan ja kuratoidaan kirjahyllyjä. E-kirjalla tai äänikirjalla ei voi sisustaa, perinteisellä kirjalla voi. Minimalistiseen sisustusihanteeseen tai muuten harkittuun tyyliin taas ei sovi kirjahylly, joka rönsyilee liikaa ja lähettää ympärilleen turhaa visuaalista hälyä.

Puuhaan on ryhtynyt tietenkin myös näyttelijä ja hyvinvointiguru Gwyneth Paltrow, joka tunnetaan innostaan kokeilla kaikkea uutta, trendikästä ja vähän kyseenalaistakin. Hän palkkasi itselleen kuraattorin kirjahyllyään stailaamaan, Town&Country-lehti kertoi jutussaan hiljattain.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Gwynethin omat kirjat eivät riittäneet Los Angelesin -kodin uusittujen hyllyjen täytteeksi, joten hän pyysi apua Thatcher Winelta

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Wine on nimekäs bibliofiili ja ”kirjakuraattori”, joka on tuunannut muitakin tunnettuja kirjahyllyjä. Winen yritys Juniper Books myy kirjankansia ja kirjakokoelmia, joihin on suunniteltu yhteensopivat kannet. Usein kannet muodostavat yhdessä jonkin kuvion niin, että hyllyyn muodostuu näyttäviä katseenvangitsijoita.

Gwynethin kotiin tarvittiin 500–600 kirjaa lisää. Wine valikoi lisää täytettä hyllyyn tähteä kiinnostavista aiheista, kuten muodista, taiteesta, valokuvauksesta sekä arkkitehtuurista, ja poimi joukkoon myös Gwynethin lapsille sopivia klassikkoja.

Kirjakuraattori Winen mukaan kirjat eivät kerro vain siitä, mitä ihminen on lukenut, vaan siitä, millainen ihminen hän on ollut ja mihin hän haluaa olla menossa. Jos kerran valitsee kotiinsa matot, verhot ja kaakelien värit, miksi kirjojen suhteen pitäisi tyytyä yhtään vähempään? Jos rakastat Harry Potteria, mikset voisi tilata niihin kansia, joiden värisävy sopii kotisi sisustukseen?

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

New office, new #glabel! (Still need some books, please recommend books on design, food, and corporate culture)

A post shared by Gwyneth Paltrow (@gwynethpaltrow) on

Ammattijärjestäjä puolustaa kuratointia

Gwynethin kirjaprojekti herättää myös kummastusta. Eikö kirjahylly ole henkilökohtainen valinta? Jonkun toisen päästäminen kirjahyllyn kimppuun tuntuu vähän samalta kuin antaisi ventovieraan järjestää alusvaatelaatikon. Mistä kuraattori tietää, mitä ihminen haluaa lukea? Vai onko kyse tosiaan vain koristamisesta?

Ammattijärjestäjä ja suomalaisia koteja tutkinut Ilana Aalto ihmettelee kritiikkiä.

– Tulen itsekin piireistä, joissa ajatellaan, että kirjahylly on osoitus ihmisen sivistyneisyydestä. Kukaan ei myönnä valinneensa kirjoja sen takia, että haluaa tehdä vaikutuksen muihin. Sitä katsotaan jopa vähän kieroon, jos kirjat asettelee hyllyyn esteettisesti vaikka värien mukaan.

– Ilmeisesti jotkut kokevat, että kirjahyllyn kuratoinnissa on jotain feikkiä. Mutta mitä vikaa siinä on, jos on kiinnostunut lukemaan, mutta ei ole aikaa seurata kirjallisuuden trendejä tai perehtyä hirveän tarkkaan siihen, mitkä klassikot pitäisi olla luettuna. Eikö ole vain hienoa, että joku haluaa hankkia kotiinsa kirjahyllyn?

Aallon mielestä kyse ei ole mistään uudesta ilmiöstä, vaan ”kuratoimme” kaikki kirjahyllyjämme, tiedostimme sen tai emme. Myös kirjaston kirjat ja vaikka äänikirjat ovat jonkun toisen ensin valitsemia.

– Tietenkään kukaan kirjanystävä ei tunnusta, että hänellä olisi edustuskirjahylly. Minun mielestäni kaikki kirjat ovat edustuskirjahyllyjä siinä mielessä, että ne ovat viestejä, kuten kaikki tavarat kodeissamme. Enemmän tai vähemmän tietoisia, mutta viestejä kuitenkin.

”Kirja on vielä enemmän jotakin muuta kuin tavaraa.”

Kirjahylly kertoo yhä ihmisen yhteiskunnallisesta asemasta, Ilana Aalto sanoo.

– On piirejä, joissa kirjahylly on erittäin in ja toisia, joissa se ei ole niin keskeinen, Aalto sanoo.

Mitä enemmän kirjoja hyllyssä on, sitä koulutetummat asukkaat kodissa yleensä majailevat. Kuten kaikki kodin esineet, kirjat ovat viesti siitä, millainen ihminen talossa asuu tai millainen ihminen hän haluaisi olla.

Kirjat ovat Aallon mukaan erityisiä esineitä.

– Kirja on vielä enemmän jotakin muuta kuin tavaraa, kun vertaa mihin tahansa muuhun esineeseen. Siihen liittyy tunteita, kokemuksia ja itsestä kertomista. Kirjastokorttia ei voi laittaa esiin, eikä se tee mitään vaikutusta kehenkään. Pystymme vetämään hirveästi johtopäätöksiä ihmisistä sen perusteella, mitä heidän kirjahyllyissään on, tai ainakin luulemme niin.

Näiden vinkkien avulla voit päivittää kirjahyllysi:

  1. Mieti, mikä on sinulle tärkeä kriteeri siinä, säilytätkö kirjan vai luovutko siitä. Onko kirjan lukeminen on ollut tärkeä kokemus jossakin elämänvaiheessa? Säilytätkö Sinuhe egyptiläistä vain siksi, että niin kuuluu tehdä? Jos hyllyssäsi on tilaa, voit aivan hyvin säilyttää myös kirjat, joita et koskaan lue, mutta jotka kantavat muistoja.
  2. Kirjan säilyttämiseen voi olla monia syitä. Esimerkiksi tietokirjoihin voi palata aina uudestaan, kun niissä olevalle tiedolle tulee tarvetta. Esimerkiksi oppikirjat kuitenkin vanhenevat. Aiotko todella vielä joskus palata opiskeluaikaisiin kurssikirjoihisi?
  3. Onko hyllyssäsi kirjoja, jotka eivät merkitse sinulle mitään? Säilytätkö niitä vain siksi, että hylly näyttäisi täydeltä? Silloin kannattaa päästää kirjat jonkun toisen luettavaksi. Kirjan tehtävä on tulla luetuksi.
  4. Usein hyllyssä paljon lukemattomia kirjoja. Joskus ne voivat olla toiveita siitä, että olisi aikaa ja mahdollisuus lukea enemmän. Se on ihan ok, mutta muista, että kirjat myös keräävät pölyä. Miten realistista on, että tartut näihin kirjoihin vielä joskus?
  5. On lukemattomia tapoja järjestää kirjahylly: aakkosjärjestyksessä, teemoittain tai värijärjestykseen. Tai jos olet valmis todella radikaaliin järjestykseen, aseta kirjat hyllyyn selkäpuoli seinään päin. Valitse tapa, josta tulee sinulle hyvä mieli ja joka toimii käytännössä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla