Koska kaikki retro tulee aina jossakin vaiheessa takaisin muotiin, ehkä möhkälesängytkin! Kuva: Shutterstock
Koska kaikki retro tulee aina jossakin vaiheessa takaisin muotiin, ehkä möhkälesängytkin! Kuva: Shutterstock

Prinsessa ja herne -vibat vai jotain ihan muuta? Yritimme selvittää, miksi suomalaismakuuhuoneissakin kivutaan nukkumaan valtavaa patjavuorta muistuttaviin jenkkisänkyihin.

Alla kaksi runkosänkyä, ja niiden päällä vielä leveä runkopatja. Siis kuin kaksi patjakerrosta päällekkäin! Niistä muodostuu korkea vuode, joka myös jenkkisänkynä tunnetaan.

Se on aika paljon sänkyä se. Näinä kulutuskriittisyyden aikoina jopa liian paljon. Miksi tällainen keksintö ylipäänsä on olemassa, kun minimalistisemmassakin sängyssä voi takuulla saada hyvät unet? Prinsessa ja herne -satukin todella on vain satua. Kukaan ei takuulla tarvitse sellaista patjavuorta.

Mika Laine Erottajan Unikulma-liikkeestä Helsingistä myöntää, että jenkkisängyn olemassaolo ja maine ovat pohdituttaneet häntäkin.

– Olen itsekin miettinyt, miksi monelle meistä suomalaisista on jostakin syystä muodostunut kuva, että jos haluaa hyvän sängyn, kannattaa ostaa jenkkisänky. Se on kuitenkin vain vuode muiden joukossa.

Taustalla lienee tietenkin ovelaa markkinointia. Meille on onnistuttu uskottelemaan, että jenkkisänky on todellista itsensä hemmottelua. Mainoslauseissa sitä kuvaillaan muhkeaksi ja mukavaksi, kuin hotellissa. 

Pelkästään koko on vakuuttava.

– Tavallaan se on makean näköinen. Se saattaa luoda sellaisen kuvan, että tuonne kun hyppään, niin wau, Mika Laine pohtii.

”Se on kuitenkin vain vuode muiden joukossa.”

Ehkä myös jenkki-sanassa on tiettyä vetoa. Kotimaisten kielten keskuksen Kielitoimistossa ei kuitenkaan osata äkkiseltään sanoa varmaksi, mistä sana jenkkisänky on peräisin. Se on selvää, että jenkki viittaa amerikkalaisiin tai johonkin amerikkalaiseen asiaan. Ei mihinkään kotikutoiseen ja pienimuotoiseen suomalaiseen.

Alun perin tarve isommille ja tukevammille sänkyille lähti siitä, että ihmisetkin kasvoivat kokoa. Patja-asioita käsittelevän Bed Times -lehden mukaan 1940-luvun jälkeen Yhdysvalloissa alettiin markkinoida kuluttajille isompia, jousitettuja patjoja. Samalla myös unen tärkeyttä alettiin nostaa esille. 

The Huffington Postin artikkelissa kerrotaan, että runkojoustinpatjat kehitettiin, koska ennen patjat olivat huomattavasti ohuempia. Jutun mukaan monille nykypatjoille riittää mikä tahansa tasainen alusta ja runkopatjan rooli on lähinnä tehdä sängystä korkeamman näköinen.

Katoavaa kansanperinnettä

Sänkymyyjänkään mielestä olennaisinta ei enää nykyään ole pedin koko tai näkö, vaan se, miten nukkumaväline sopii käyttäjälleen. 

Tai usein jenkkisängyn kohdalla käyttäjilleen. Jos samalla patjalla nukkuu kaksi ihmistä, voi olla vaikeaa löytää sellainen, joka on molemmille sopiva. Joissakin patjoissa eri puolia pystyy muokkaamaan, mutta niitä patjoja ei voi itse kärrätä kassalle huonekalukaupan noutovarastosta.

Ehkä jossakin vaiheessa jenkkisängytkin siirtyvät kodin unohdettujen esineiden kerhoon puhelinpöydän ja kuvaputkitelevision seuraan. Mika Laineen mukaan niitä kysytään enää harvemmin. Nyt kiinnostavat säädettävät sängyt, joiden päätyjä voi nostaa ja laskea. Unensa laadusta kiinnostuneet ja univaikeuksista kärsivät etsivät ratkaisua omalle vartalolleen räätälöidyistä patjoista.

Nyt kiinnostavat säädettävät sängyt.

Trenditkin vaikuttavat. Parhaillaan suosiossa on skandinaavinen sisustustyyli, jossa sängyt ovat matalalinjaisempia. Jos muhkeampi tyyli silti miellyttää, jenkkisänkyä ei ole pakko hankkia, vaan muistakin sängyistä voidaan nykyään räätälöidä sen näköisiä kuin asiakas haluaa.

– Se on helpompi kuljettaa kotiinkin. Jenkkivuoteiden kanssa olemme joskus joutuneet käyttämään jopa Janneniskaa, Mika Laine sanoo.

Paras sänky kaikkeen.

Oletko koskaan ajatellut, kuinka hämmentävä konsepti jenkkisänky on? Sänkymyyjä: ”Olen itsekin ihmetellyt”

Itsellä on iso ja korkea jenkkisänky. Ja olen ollut tyytyväinen. se on selälle hyväksi, kun petaa, saa olla selkä suorana, eikä tarvitse kumarrella enää sälepohjasänkyjä petatessa. Elämänlaatu, unen laatu ja ja no, myös seksin laatu parani! Tosi on. Paluuta entiseen ei enää ole!
Lue kommentti