Roskaton elämäntyyli ei tule kertarysäyksellä, vaan muutos kannattaa aloittaa pienin askelin. Jätteettömyyteen voi lopulta hurahtaa.

Zero waste on elämäntapa, joka tarkoittaa kaiken kulutuksen vähentämistä ja sitä kautta täysin jätteetöntä elämää. Muovin ja roskan kansoittamalla planeetalla jätteetön elämäntapa on hartaasti kaivattu trendi. Täysin roskaton elämä voi kuitenkin tuntua vaikealta ja vaatii sitoutumista.

Zero wasten sääntö numero yksi on lopettaa turhien asioiden ostaminen. Sääntö on hyvin simppeli, mutta se voi olla iso muutos ihmiselle, joka on tottunut kuluttamaan tai ei ole kierrätyksen guru. Kun yrittää suurta elämänmuutosta kertaheitolla, se luultavasti menee mönkään. Tärkeintä on miettiä kulutusvalintojaan, mutta niiden muuttaminen kannattaa aloittaa pienin askelin.

Oleellista on aloittaa jostain – on todella palkitsevaa huomata, että jonain päivänä vuotesi roskat mahtuvat pieneen lasipurkkiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Aiheuttaako pelkkä biojäte kylmää hikeä?”

Listasimme yhteensä 15 erilaista zero waste -neuvoa eri kuluttajatyypeille. Neuvomme, kuinka ummikko voi ottaa ensiaskeleensa, miten edistynyt kierrättäjä voi haastaa itseään ja kuinka roskattomuuden pioneeri voi sitoutua zero waste -elämäntyyliin kokonaisvaltaisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oletko kestävän elämäntyylin keltanokka, ja aiheuttaako ajatus biojätteestä kylmää hikeä? Kokeile ainakin näitä vinkkejä:

 1. Lopeta kertakäyttöisten muoviastioiden kulutus. On helppoa ja ilmaista sanoa ei pilleille ja muoviaterimille. Hanki kestopillit ja käytä eväsrasioina esimerkiksi vanhoja hillopurkkeja ja muita purnukoita. Kuljeta piknikille kestoaterimia, säästätkin vielä!
 2. Haasta itsesti käyttämään kestokassia jokaisella kauppareissulla. Hanki irtohedelmille ja -vihanneksille omat pienet kestopussukkansa, jotta et aina haali kauppareissulta muovipusseja. Useimmat hedelmät voi kuljettaa ilman mitään pussukkaa. Muista, että kestokassia pitää käyttää 250 kertaa, jotta se olisi muovikassia kestävämpi valinta.
 3. Hyödynnä roskapusseiksi myös muut kotiin kulkeutuvat pakkaukset, kuten sipsipussit ja vessapaperipussit.
 4. Vaihda talouspaperi, servetit, puhistusliinat ja muoviset sienet kankaisiin tai virkattuihin liinoihin. 
 5. Älä vastaanota ilmaisjakeluja, näytepakkauksia tai muuta ilmaista pikkutavaraa. Pärjäät kyllä ilmankin.

Peruskonstit ovat jo hallussa, hienoa! Kun haluat ottaa seuravaan askeleen jätteettömässä elämässäsi, ota käyttöön nämä niksit:

 1. Suosi ruokakauppoja, joista saat ostettua ruokaa ilman pakkausmateriaaleja. Vähennä viikottaisia kauppareissuja ja poikkea kauppahalleissa ja torimarkkinoilla. Sen lisäksi, että tuet kotimaisia pienyrittäjiä, näistä paikoista voi ostaa pakkauksettomia elintarvikkeita suoraan omiin pussukoihin ja purnukoihin. Useimmissa ruokakaupoissa hevituotteiden mukana tulee punnitsemistarra, mutta esimerkiksi Lidlissä tuotteet punnitaan ilman tarraa. Kuivamuonaa, kuten riisiä ja linssejä voi ostaa omaan purkkiin muun muassa Punnitse & Säästä -liikkeistä.
 2. Vaihda tuorekelmu ja folio uudelleen käytettävään mehiläisvahakääreeseen. Sen voi ottaa mukaan myös ruokaostoksille, jos ostat esimerkiksi irtojuustotuotteita.
 3. Opettele eroon roskaavasta take away -ruuasta. Lopeta ruokalähettipalveluiden käyttö, ja nauti ravintolaruoka aina paikan päällä. Jätteettömintä on valmistaa ruoka kotona.
 4. Vaihda pesutuotteesi ekologiseen palasaippuaan. Kylpyhuoneet tyypillisesti notkuvat muovituotteita.
 5. Huolehdi siivousvälineidesi kuten vessaharjojen, rättien ja imurin kunnosta. Laatuun kannattaa panostaa. Vaikka välineet eivät olisikaan ekologisia, niitä kannattaa puhdistaa ja huoltaa, jotta käyttöikä maksimoituu eikä uusia tarvitse ostaa usein.

Kun kierrättäminen on jo peruskauraa, on aika olla kunnialla zero waste. Kokeile näitä:

 1. Tee se itse! Kynttilät, kauneustuotteet ja pesuaineet on mahdollista loihtia omin käsin. Muun muassa ruokasoodaa, sitruunaa ja viinietikkaa kannattaa hyödyntää kodin puhtaudessa. Katso tästä ohje, kuinka teet kaikille kodin pinnoille sopivan puhdistusaineen.
 2. Pohdi kulutustasi kokonaisuutena: kuinka lämmität kotiasi ja kulutat vettä. Voisiko niihin liittyvää käyttäytymistä muuttaa?
 3. Mieti liikkumistasi. Tarvitsetko todella autoa? Pääsetkö lomakohteeseesi perille ilman lentämistä vai koluisitko lähikohteita?
 4. Aseta tavoite: mahduta muutaman kuukauden roskat lasipurnukkaan.
 5. Kouluta ystäviäsi zero waste -elämäntyylistä, jotta he eivät tuo kotiisi roskaa. Tietämys lisääntyy, ja ehkäpä joku lähipiiristäsi innostuu jätteettömyydestä.
Vierailija

Useampi innostuisi, jos otsikko puhuisi jätteen vähentämisestä. Totaalinen -ton-tyyli karkottaa suurimman osan lukijoista heti alkuunsa. Pitääkö elämän muutenkin olla niin kovin mustavalkoista? Kestovaippoja ei saa käyttää kertisten rinnalla, kaikki pitää olla joko tai. Joko olet eko tai sitten et ole. Missä elämän värit ja kultainen keskitie, tilannekohtainen harkinta?

Vierailija

Monia kohtia noudatankin. Vaatteet ovat tärkeä osuus. Tee itse kunnon langoista ja kankaista. Pyri vähän saastuttavaan materiaaliin. Pidä vaatetta monta vuotta. Kierrätä. Osta laatua.

Älä tupakoi tai käytä nuuskaa huumeita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla