Ison ruokailuryhmän ääressä Skogsterit, Niklas, Cedrik, Filip ja Nina, syövät, pelaavat ja lukevat kirjoja.
Ison ruokailuryhmän ääressä Skogsterit, Niklas, Cedrik, Filip ja Nina, syövät, pelaavat ja lukevat kirjoja.

Lapsuudesta tutut maisemat houkuttelivat Niklas Skogsterin kesäasukkaaksi Porvoon saaristoon.

Vanhassa saunamökissä hioutuivat suunnitelmat omannäköisestä huvilasta.

Matka Niklas ja Nina Skogsterin uudelle kesähuvilalle Porvooseen kestää vain tunnin heidän kotoaan Espoosta. Ensin ajetaan Gäddragin kylään, josta matka jatkuu meriteitse veneellä saareen. Perillä, saaren korkeimmalla kalliolla, kelomäntyjen keskellä odottaa moderni musta huvila.

Huvilan takapuoli on samassa tasossa metsäisen kallion kanssa, ja sen väritys mukailee ympäröivän luonnon värejä.

Niklas, miten löysitte paikan kakkoskodillenne?

Sitä ei tarvinnut etsiä kaukaa eikä kauan. Olen viettänyt lapsuuteni näissä maisemissa, ja vanhemmillani on edelleen kesähuvila lähellä, lahden toisella puolella. Kun tämä neljän hehtaarin kokoinen saari tuli myyntiin muutama vuosi sitten, halusimme ostaa sen omaksemme. Olen veneillyt ja kalastanut näissä tutuissa, rakkaissa maisemissa jo vuosikymmenien ajan. Seutu on historiallista, näillä vesillä liikkui aikoinaan myös taiteilija Albert Edelfelt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suunnittelimme huvilaa, sen paikkaa ja muotoa pitkään. Ensimmäisinä vuosina asuimme saarella olevassa vanhassa saunamökissä, jonka remontoimme lattiasta kattoon. Ideoimme rauhassa omannäköistä kesäpaikkaa.

Ruokapöydän ympärille hankittiin Hans J. Wegnerin CH24-tuolit. Kungsbacka-keittiö ja ruokapöytä ovat Ikeasta.

Miten tämä moderni huvila syntyi?

Halusimme tähän luonnonkauniiseen paikkaan ehdottomasti hirsihuvilan. Kontion arkkitehti Olavi Kujanen sai meidät ymmärtämään, että parhaiten pääsisimme nauttimaan luonnosta ja sen läheisyydestä rakennuttamalla mahdollisimman läpinäkyvän talon. Kontion Glass House -malliston pitkänomainen huvila, oli mielestämme paras ratkaisu tälle paikalle, sillä talossa on seinänkokoiset ikkunat kahdella sivulla.

Tutkimme myös muiden valmistajien hirsitaloja, mutta lopulta toteutusmenetelmä saneli valinnan. Emme halunneet rakentaa mursketietä nosturiautoa varten, kuten osa taloista olisi vaatinut. Kontion ja rakennusyhtiö Södicon ratkaisu oli meille mieluisin: huvilan rakennustarvikkeet tuotiin rakennuspaikalle helikopterilla niin, että ympäröivä, kaunis luonto kärsi mahdollisimman vähän.

Seinällä on jäljitelmä Albert Edelfeltin Leikkiviä poikia rannalla -maalauksesta. Alkuperäinen taulu on vuodelta 1884, ja sen mallina oli poika lähiseudulta.

Miten olette sisustaneet talon?

Kaupunkikotimme Espoossa on valkoinen. Tänne saareen halusimme pehmeän, luonnollisen ja helppohoitoisen värimaailman. Lattia ja katto ovat mäntyä, puunväriset pinnat antavat rauhallisen taustan sisustukselle. Huvila on kalustettu väljästi ja ilmavasti laadukkailla tanskalaisilla designkalusteilla sekä edullisemmalla, mutta käytännöllisellä Ikealla. Jo alussa päätimme, että sisustus hankitaan vain tätä taloa varten.

Televisio on sijoitettu rauhalliseen nurkkaukseen. Hanko-Loviisa-välin merikartta on 1970-luvulta.

Millaista saaressa on lomailla?

Talo on loistava lomapaikka: suuri avoin tila on oleskelua varten, illan tullen hakeudutaan nurkissa oleviin makuuhuoneisiin nukkumaan. Makuuhuoneet eivät ole liian suuria, neliöitä on säästetty isoon oleskelutilaan.

Viime kesänä savustimme paljon kalaa. Katiska on aina laiturin nokassa, ja lapset onkivat laiturilta. He myös leikkivät metsässä, rakentavat majoja, kylpevät kylpytynnyrissä ja uivat. Meidän aikuisten aika menee puutöissä ja kaikenlaisessa pienessä puuhastelussa. Viime kesänä rakensimme muun muassa puuvajan. Veneilemme myös lähisaaristossa isommalla veneellämme.

Vanhempien makuuhuone on keittiön takana. Musta parisänky ja liukuovi antavat ryhtiä puupinnoille.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 5/2019 ilmestyneestä jutusta Maalausten maisemissa. Tämä on Glorian Kodin artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

Asukkaat: Espoolaiset Niklas Skogster, 44, ja Nina Skogster, 45, sekä lapset Filip, 7, ja Cedrik, 5.

Koti: Vuonna 2017 rakennettu sataneliöinen vapaa-ajan asunto Porvoossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla