Irene Lemmetin sisustusliike Zarro on palvellut Helsingin keskustassa jo 30 vuoden ajan. Sinä aikana suomalaisista on hitaasti tullut rohkeampia sisustajia.

Lounasta metsästäviä toimistotyöntekijöitä, ohi suihkivia polkupyöräilijöitä ja liikennevaloissa nytkähteleviä autoja.

Fredrikinkatu Helsingin Punavuoressa kuhisee keskipäivän kiirettä, mutta sen varrella sijaitsevassa sisustusliike Zarrossa on levollista. Vain raitiovaunujen äänet kantautuvat vaimeasti sisään isojen näyteikkunoiden takaa.

Täällä omistaja Irene Lemmetti on jo kolmenkymmenen vuoden ajan tarjonnut inspiraatiota kodin sisustajille. Monet heistä ovat yhä samoja kuin liikkeen aloittaessa, mutta sisään astuu koko ajan uusia asiakkaita, kuten ensimmäisen oman kodin tai perheen perustavia nuoria.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lemmetillä on vuosien aikana kehittynyt tarkka silmä ihmisten kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Myyjällä pitää olla ihmistuntemusta sekä silmää siihen, miten asiakas haluaa, että hänet kohdataan. Moni tulee ”vain katselemaan”, mutta vähitellen heidänkin tarpeensa alkavat selvitä.

Lemmetti pyytää usein asiakkaitaan näyttämään kuvan kodista, silloin hänen on helpompi suositella mittasuhteisiin ja muihin jo olemassa oleviin kalusteisiin sopivia tuotteita.

– Päässäni alkaa heti pyöriä data, mikä tilaan voisi käydä. On ihana tunne, kun onnistun auttamaan asiakasta löytämään oikean ratkaisun, ja hän on tyytyväinen, Lemmetti sanoo.

Vitsi nämä ovat ihanat!” huokasi Irene Lemmetti löydettyään El Cascon nitojat ja rei'ittimet. Konttoritarvikkeita valmistaa pieni, espanjalainen perheyritys, joka aloitti 1920-luvulla aseiden parissa.

Kromia ja jumalaisia kodinkoneita

Tarve toi Irene Lemmetin alalle: Suomesta ei liikkeen perustamisaikaan löytynyt sellaisia kodin käyttöesineitä ja sisustustarvikkeita, joita hän olisi halunnut omaan kotiinsa. Lemmetti perusti Zarron yhdessä ystävänsä kanssa, jolta hän lunasti yrityksen pian itselleen.

Aluksi etenkin kodinkoneet kiehtoivat Lemmettiä: kun kokkina työskennelleen ex-miehen keittiöstä löytyi Kitchen Aid -yleiskone, oli se Lemmetin mielestä niin ”jumalaisen kaunis”, että hän alkoi tuoda konetta Suomeen.

Samalla tavalla hän ihastui italialaisen La Pavonin klassiseen espressokeittimeen sekä Dualitin leivänpaahtimeen ja ryhtyi niiden maahantuojaksi. Amerikkalaiset Push Can -roskikset sekä Rolodex-pöytäkortistot sopivat myös Zarron henkeen ja olivat uusia tuotteita Suomessa.

– Mutta ei minusta ollut tukkukauppiaaksi, se on ihan oma alansa.

Matkasta ovat jääneet myös kunnostetut ja uudelleen verhoillut funkishuonekalut, joita Lemmetin keräilijäveli hänelle toimitti.

Moni asia on pysynyt vuosien ajan ennallaan. Alusta asti Zarrossa kävijä on voinut bongata hyllyltä esimerkiksi ikonisen lentokonekellon. Ensimmäiset myynnissä olleet kappaleet olivat alkuperäisen newjerseyläisen Sarsaparillan tehtaasta, joka valmisti niitä 1920-luvulta 1990-luvulle.

Vitriinissä komeilevat edelleen myös espanjalaisen perheyrityksen El Cascon nitoja ja rei'ittimet. Ne olivat ensimmäisessä lähetyksessä, joka tuli Zarroon myyntiin.

– Nämä kromiset konttoritarvikkeet kuvaavat hyvin Zarron alkutaivalta. Meillä oli aluksi todella paljon kromia, sitä oli 30 vuotta sitten vaikea löytää mistään.

Lentokonekello on ollut alusta asti Zarron valikoimissa. ”Ensimmäinen kello oli New Jerseyn Sarsaparillan tehtaasta 1920-luvulta. 15 vuotta sitten löydettiin myyntiin tämä replika.”

Tunteen, ei trendin mukaan

Edelleen hyllyissä kiiltelee kromi, mutta enemmän on tarjolla messinkiä, josta on ollut viime aikoina yksi sisustuksen isoista trendeistä.

– Messingistä tehtiin aikoinaan lähes pelkästään koristeellista tavaraa, mutta nyt kun siitä tehdään moderneja tuotteita, kontrasti on puhutteleva, Lemmetti sanoo ja viittaa esillä oleviin virtaviivaisiin kukkaruukkuihin. Niitä valmistaa 1600-luvulta asti kirkkokynttelikköjä valmistanut ruotsalainen Skultuna.

Lemmetin mukaan monet muutkin pinnalla olevat sisustustrendit, kuten marokkolaismatot, sametti ja marmori ovat yksinkertaisesti ajattomia ja klassisia materiaaleja.

– Olen itse aina tykännyt sametista ja marmorista, ja minulla on aina ollut kotona messinkiä.

Lemmetti ei kehota sisustamaan trendien mukaan vaan miettimään kodin sisustusta pidemmällä aikavälillä. Häneltä kysellään usein, kannattaako messinkiä tai samettia ostaa, koska nehän menevät kohta pois muodista.

– Nehän ovat vain yksi väri tai materiaali, eivät ne mene pois muodista. Kehotan aina luottamaan omaan makuun.

Suosittua messinkiä saa nykyään muualtakin kuin antiikkikaupoista. ”Valmistaja, ruotsalainen Skultuna perustettiin vuonna 1608, ja se valmisti aluksi kirkkokynttelikköjä.”

Makuasioiden äärellä

Suomalaiset satsaavat nykyisin huomattavasti enemmän sisustukseen kuin Lemmetin aloittaessa alalla. Myös tyyli on muuttunut. Aikaisemmin olivat vallalla hyvin pelkistetyt ja vaaleat kodit, jotkut suosivat taas niin sanottua shabby chiciä eli kulunutta pintaa, tähtityynyjä ja sisustustekstejä.

– Nykyisin suomalaiset sisustavat rohkeammin ja värikkäämmin, ja muutos on tapahtunut aivan muutamassa vuodessa.

Lemmetti itse suosii kodissaan runsasta ja kerroksellista tyyliä, mutta ymmärtää, että toiselle vähäeleinen sisustus on kodikasta.

– En koskaan tuputa mitään. Koti on niin henkilökohtainen paikka, valintojen pitää lähteä jokaisesta itsestään.

Jos Lemmetti huomaa, että asiakas sisustaa isoa asuntoa tai tilaa, hän suosittelee sisustussuunnittelijan käyttämistä – sen hän on itse oppinut kantapään kautta.

– Kun sisustin kotiani, mietin liikaa tila- ja säilytysratkaisujen ulkonäköä enkä niiden toimivuutta. Nyt ottaisin ammattilaisen avukseni. Vaikka on varma maku, ei aina osaa ajatella käytännön asioita.


Kestäviä valintoja

Zarrossa riittää katseltavaa, mutta liiketila ei pursua tavaroita. Suurin osa myynnissä olevista tuotteista on käyttötavaraa.

– Pärjäähän sitä ilman kukkaruukkuja ja maljakoita, mutta aika monta muutakin asiaa ilman ihminen pärjäisi, Lemmetti naurahtaa.

– Olisi kuitenkin hyvä, jos pohdittaisiin tarkemmin, mitä kotona tarvitaan ja panostettaisiin siihen.

Zarron asiakaskunta on yleensä sellaista, joka haluaa kotiinsa kestävää ja laadukasta tavaraa.

Lemmettiä ilahduttaa, miten vanhat suosikit löytävät aina uudet ihastelijansa

– Usein sitä, mitä on ollut omassa lapsuudenkodissa, ei haluta omaan kotiin, se vaatii sen vastaiskun. Nyt etenkin 1960-70-luvun muotoilu on löytänyt taas uudet faninsa.

Tällaisia ovat esimerkiksi vanhat klassikot, kuten Flosin 265-seinävalaisin, Gino Sarfatin suunnittelema kattokruunu sekä Pipistrello-pöytävalaisin.

Gino Sarfatin suunnittelema katto-kruunu on yksi Zarron suosikkituotteista.

Lemmetillä on itselläänkin ollut kodissaan Sarfatin kattokruunu, ja sitä myydään Zarrossa tiuhaan tahtiin. Suosikkituotteiden kohdalla moni kuitenkin empii: onko kaikilla sama valaisin ruokapöydän päällä?

– Jos jostain tykkää yli kaiken, se kannattaa hankkia. Ei yksi valaisin tee tusinakotia, oma koti syntyy monesta eri asiasta.

Tämä on Glorian Kodin artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

Juttu on ensimmäisenä ilmestynyt huhtikuun 2019 Glorian Kodissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla