Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Meikkisotkujen puhdistaminen on yllättävän hankalaa. Oikeilla nikseillä onnistut kuitenkin pelastamaan lempivaatteesi täystuholta.

Kun suosikkipaidan helmaan tipahtaa pisara kynsilakkaa, moni kokeilee tuttua tahranpoistokonstia: reilu loraus saippuaa sotkun päälle ja ei muuta kuin hankaamaan vimmatusti. Ikävä kyllä lopputuloksena on todennäköisimmin vaatteen täydellinen tuhoutuminen.

Miten kynsilakka sitten kannattaisi poistaa? Entä muut meikkituhrut? Kokeile näitä konsteja.

Kynsilakka

Lakan irrottaminen tekstiileistä on erittäin haastavaa. Homma on hoidettava kynsilakanpoistoaineella. Öljytön vaihtoehto on paras. Suurin osa putsareista sisältää asetonia, jota kaikki kankaat eivät siedä. Kokeile siis aluksi pientä pisaraa puhdistusainetta johonkin vaatteen huomaamattomaan kohtaan. Pisaratestin avulla huomaat, haalentaako aine vaatteen väriä.

Puhdistukseen tarvitset myös talouspaperia, johon irtoava kynsilakka imeytetään. Kostuta vanupuikko kynsilakanpoistoaineeseen ja paina sen märkä pää tahran reunalle. Kynsilakanpoistoaine liuottaa kynsilakan nestemäiseksi, jolloin voit alkaa imeyttää sitä talouspaperiin.

Tahranpoistoon et tarvitse kuin muutaman tipan kynsilakanpoistoainetta. Älä pyyhi kangasta paperilla. Sillä tavalla saat aikaan vain entistä suuremman tuhrun.

Meikkivoide

Monesti meikkivoidetahra tulee vaatteeseen, kun esimerkiksi paidankaulus hiertää kaulaa. Silloin vaate kannattaa laittaa pesuun pienen esikäsittelyn kautta.

Lorauta tahran alueelle nestemäistä pyykinpesuainetta ja heitä vaate koneeseen pyörimään korkeimpaan sen pesuohjeissa sallittuun lämpötilaan.

Jos meikkivoidetippa putoaa vaatteelle jo meikatessa, kannattaa tarttua tuumasta toimeen heti tuoreeltaan. Yritä imeyttää voidetta esimerkiksi talouspaperiin. Tällä tavalla tahra ei leviä eikä kuivu tekstiilin sisään. Toisin sanoen se on helpompi poistaa.

Ripsiväri

Ole nopea, koska kuivunutta ripsiväriä on todella vaikeaa saada irtoamaan.

Aloita kevyesti rapsuttamalla ylimääräinen maskara esimerkiksi veitsellä tai muulla ohuella terällä. Varo, ettet vahingoita itseäsi tai kangasta! Jos tahra on tuore, varo levittämästä sitä suuremmaksi.

Kostuta kangas rapsutuksen jälkeen kylmällä vedellä ja hankaa tuhrua varovasti. Monesti maskarasotku vaatii kyytipojakseen tahranpoistoainetta. Ilman sitä etenkin vaaleaan tekstiiliin saattaa jäädä harmaa jälki.

Pese tämän jälkeen vaate pesuohjeiden mukaan.

Aurinkovoide

Rasvainen aurinkovoide saattaa jättää erityisesti vaaleisiin vaatteisiin ikävän kellertävän tahran. Nopeus on tässäkin valttia.

Jos rasvaa roiskahtaa vaatteelle oikein kunnolla, pitää ylimääräinen voide kerätä sen pinnalta ensin pois esimerkiksi lusikan avulla. Kun ylimääräinen aurinkorasva on saatu poistettua, tulee se huuhdella kylmällä vedellä. Lopuksi vaate pestään ohjeiden mukaan.

Jos aurinkovoidetahra on ehtinyt pinttyä, tarvitaan hätiin tahranpoistoainetta esikäsittelyksi. Vaaleat vaatteet kannattaa valkaista, jos kellertävä laikku on jo ehtinyt muodostua.

Lähteet: siivous.info, martat.fi

Lue myös:

Onko kuivapesu rahanhukkaa?