Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Meikkisotkujen puhdistaminen on yllättävän hankalaa. Oikeilla nikseillä onnistut kuitenkin pelastamaan lempivaatteesi täystuholta.

Kun suosikkipaidan helmaan tipahtaa pisara kynsilakkaa, moni kokeilee tuttua tahranpoistokonstia: reilu loraus saippuaa sotkun päälle ja ei muuta kuin hankaamaan vimmatusti. Ikävä kyllä lopputuloksena on todennäköisimmin vaatteen täydellinen tuhoutuminen.

Miten kynsilakka sitten kannattaisi poistaa? Entä muut meikkituhrut? Kokeile näitä konsteja.

Kynsilakka

Lakan irrottaminen tekstiileistä on erittäin haastavaa. Homma on hoidettava kynsilakanpoistoaineella. Öljytön vaihtoehto on paras. Suurin osa putsareista sisältää asetonia, jota kaikki kankaat eivät siedä. Kokeile siis aluksi pientä pisaraa puhdistusainetta johonkin vaatteen huomaamattomaan kohtaan. Pisaratestin avulla huomaat, haalentaako aine vaatteen väriä.

Puhdistukseen tarvitset myös talouspaperia, johon irtoava kynsilakka imeytetään. Kostuta vanupuikko kynsilakanpoistoaineeseen ja paina sen märkä pää tahran reunalle. Kynsilakanpoistoaine liuottaa kynsilakan nestemäiseksi, jolloin voit alkaa imeyttää sitä talouspaperiin.

Tahranpoistoon et tarvitse kuin muutaman tipan kynsilakanpoistoainetta. Älä pyyhi kangasta paperilla. Sillä tavalla saat aikaan vain entistä suuremman tuhrun.

Meikkivoide

Monesti meikkivoidetahra tulee vaatteeseen, kun esimerkiksi paidankaulus hiertää kaulaa. Silloin vaate kannattaa laittaa pesuun pienen esikäsittelyn kautta.

Lorauta tahran alueelle nestemäistä pyykinpesuainetta ja heitä vaate koneeseen pyörimään korkeimpaan sen pesuohjeissa sallittuun lämpötilaan.

Jos meikkivoidetippa putoaa vaatteelle jo meikatessa, kannattaa tarttua tuumasta toimeen heti tuoreeltaan. Yritä imeyttää voidetta esimerkiksi talouspaperiin. Tällä tavalla tahra ei leviä eikä kuivu tekstiilin sisään. Toisin sanoen se on helpompi poistaa.

Ripsiväri

Ole nopea, koska kuivunutta ripsiväriä on todella vaikeaa saada irtoamaan.

Aloita kevyesti rapsuttamalla ylimääräinen maskara esimerkiksi veitsellä tai muulla ohuella terällä. Varo, ettet vahingoita itseäsi tai kangasta! Jos tahra on tuore, varo levittämästä sitä suuremmaksi.

Kostuta kangas rapsutuksen jälkeen kylmällä vedellä ja hankaa tuhrua varovasti. Monesti maskarasotku vaatii kyytipojakseen tahranpoistoainetta. Ilman sitä etenkin vaaleaan tekstiiliin saattaa jäädä harmaa jälki.

Pese tämän jälkeen vaate pesuohjeiden mukaan.

Aurinkovoide

Rasvainen aurinkovoide saattaa jättää erityisesti vaaleisiin vaatteisiin ikävän kellertävän tahran. Nopeus on tässäkin valttia.

Jos rasvaa roiskahtaa vaatteelle oikein kunnolla, pitää ylimääräinen voide kerätä sen pinnalta ensin pois esimerkiksi lusikan avulla. Kun ylimääräinen aurinkorasva on saatu poistettua, tulee se huuhdella kylmällä vedellä. Lopuksi vaate pestään ohjeiden mukaan.

Jos aurinkovoidetahra on ehtinyt pinttyä, tarvitaan hätiin tahranpoistoainetta esikäsittelyksi. Vaaleat vaatteet kannattaa valkaista, jos kellertävä laikku on jo ehtinyt muodostua.

Lähteet: siivous.info, martat.fi

Lue myös:

Onko kuivapesu rahanhukkaa?

Vessassa kuhnijalla ei välttämättä ole vatsa kovalla. Sen sijaan kovana voi olla utelias silmä.

Kylpyhuonevalmistaja Idon julkaisemasta kyselystä käy ilmi, että moni vieras on varsin uteliasta sorttia. 34 prosenttia kyselyyn vastanneesta reilusta tuhannesta suomalaisesta myöntää kurkanneensa kyläpaikan vessassa käydessään laatikoihin.

Eli jos kuvittelit, että peilin ja hanan pyyhkiminen riittää vessan vierailukuntoon saattamiseksi, mieti vielä!

Allaskaapissa vallitseva kaaos saattaa paljastaa, että siistityn pinnan alla myös sinä olet ihan samanlainen sottapytty kuin kaikki muutkin. Ainakin noloin esineistö kannattaa siis siirtää vessasta muualle piiloon.

Moni vieras lisäksi ajattelee, että vessan tarpeisto on melko vapaasti käytettävissä. 9 prosenttia kertoo lainanneensa hiusharjaa tai -lakkaa, 7 prosenttia deodoranttia ja 5 prosenttia tamponeja lupia kyselemättä.

Me Naisten toimitus hyväksyy yksimielisesti etenkin naisten intiimituotteiden lainaamisen, sillä kukapa ei olisi joskus joutunut yllätysmenkkojen uhriksi. Sen sijaan emme ole varmoja, haluammeko tietää, kuinka moni vieras on kaikessa hiljaisuudessa lainannut hammasharjaa.

7 prosenttia vieraista on lainannut deodoranttia.

Kysely paljastaa myös, että 25 prosenttia on joskus kyläillessään päätynyt siivoamaan isäntäväen vessan, kun se on ollut törkyisessä kunnossa. 

Samalla taisi selvitä myös vastaus siihen, miten jotkut onnistuvat viettämään tarpeillaan kohtuuttoman pitkiä aikoja.

Kysely

Oletko joskus lainannut jonkun hammasharjaa kysymättä lupaa?

Vieraita tulossa, mutta tiskit ovat tiskaamatta ja sängyn alla on villakoirakennel? Nämäkin asiat voi nähdä hyvässä valossa.

Itsensä hyväksyminen on ollut jo pidemmän aikaa trendi, johon on kiinnitetty erityistä huomiota. Esimerkiksi kehopositiivisuus on saanut meidät ymmärtämään, että kelpaamme juuri sellaisina kuin olemme.

Seuraavaksi kuntoon täytyy laittaa suhtautuminen koteihimme. Koti ilman gloriaa -sisustusblogia pitävä toimittaja Hanni Maula näkee pienet epäpuhtaudet vain hyvänä juttuna.

– Kun päästät ihmisiä törkyiseen kotiin, lasket samalla kaikkien muidenkin vieraidenkutsumisrimaa. Tästä lähtee liikkeelle puunausstressiä poistava rentouden kehä, Maula toteaa.

Jos uusi tuttavuus pomppii luonnollisesti kuukuppimeren halki, hän seisoo varmasti vierelläsi vaikeinakin aikoina.

Maula vinkkasi, kuinka kotona ahdistavista asioista voi löytää jotain kaunista!

Ikuisuusprojektina lojuvat tavarat

”Koti tapaa riistäytyä melko törkyiseksi. Mennään jo niin pitkällä, ettei ole enää romuhuonetta, vaan pikemminkin kaksi romuhuonetta. Ja jos joku tulee kylään, yritän fiksata kasoja pois keittiön pöydältä ja eteisen, keittiön ja olkkarin lattioilta ja siirtää romuhuoneisiin.” Repe, 42.

Maula: Suurimmalla osalla meistä on elämänhallinta vähän hakusessa, miksi teeskennellä muuta? Näe keskeneräisten projektien mahdollisuus – ne ovat vertaistuellisia ja tarjoavat mainioita keskustelunaiheita!

Romuhuoneessa olevia tavaroita voi vielä joskus tarvita. Kuva: Shutterstock
Romuhuoneessa olevia tavaroita voi vielä joskus tarvita. Kuva: Shutterstock

Yksityisyyttä ympäriinsä

”Jos joskus tulee yllätysvieraita, eniten nolottavat likaiset pikkuhousut, joita minulla on tapana viljellä ympäri kotiani. Lisäksi saatan jättää näkyville joitain todella kiusallisia tavaroita, kuten ehkäisyvälineitä, vaginavoiteita tai vaikkapa kuukuppini. Niitä en varsinaisesti haluaisi esitellä vierailleni.” Allu, 25.

Maula: Voit ajatella vierailua luoksesi eräänlaisena tulikokeena – jos uusi tuttavuus pomppii luontevasti kuukuppimeren halki, hän on varmasti ihminen, joka seisoo vierelläsi vaikeinakin aikoina. Rehellisyys on aina kaunista.


Näkyy, että talossa asutaan

”Eniten nolottaa, jos vessa on ällöttävässä kunnossa. Käsienpesuallas ja pytty menevät siis ensimmäisenä pesuun. Sitten tulevat lattioilla pyörivät vaatekasat, likaiset astiat ja liesi – eli kaikki laiskuudesta tullut sotku.” Oona, 22.

Maula: Onko mitään epäilyttävämpää kuin liesi, jota ei selvästikään ole käytetty? Koti on oikeasti olemassa elämästä varten. Pytty kannattaa ehkä vetää ennen vieraiden saapumista, mutta jos jalka ei tartu lattiaan kiinni, tilanne on hyvä. Jos haluat pelata varman päälle, kutsu ihmisiä kylään hämäränaikaan.


Apatiaa askeettisuudesta

”Olen hinkkaaja-tyyppi ja omassa kodissani ei hävetä juuri mikään, mutta mieheni koti näyttää poikamieskämpältä, jota ei ole sisustettu. Seinillä ei ole tauluja, huonekalut ovat mitä ovat ja lattialla on tavaroita, joille ei ole löytynyt paikkaa.” Krisse, 41.

Maula: Sisustamaton asunto paljastaa asunnon potentiaalin kauniisti – siellä asuu trendikäs minimalisti, joka ei kuitenkaan turhaan säntäile sisustustrendien perässä. Paljon kodinlaittoa tärkeämmät asiat ovat selvästi priorisointilistan kärjessä.

Kuka siihen eteiseen jää asumaan?

Pikkukivet punaisena mattona

”Meillä käy usein ihmisiä kylässä, ja olen vähä vähältä laskenut kriteerejä. Nykyään riittää, ettei kämppä ole aivan kuvottavassa kuosissa. Pyyhkäisen kylppäristä pahimmat sotkut ja vaihdan puhtaan käsipyyhkeen. Lanaan isoimmat vaatekasat kaappiin. Eteinen olisi kiva imuroida, mutta ei sitä koskaan ehdi.” Anna, 40.

Maula: Usein sanotaan, että kodin ensivaikutelma on hyvin tärkeä, mutta paskat, kuka siihen eteiseen jää asumaan?

Mikä sinun kotonasi hävettää? Jaa huolesi kommenttikentässä.

jotain järkeä

Nyt tulee kotipositiivisuus! 5 vinkkiä himan epätäydellisyyden hyväksymiseen

Siinäpä varsin typerä juttu, oikea uusavuttomuuden ylistys. Nyt putosi pisteet Me Naiset lehdeltä. Olen yleensä pitänyt juttuja asiallisina, mutta tämä meni alta kaikkien rimojen. Eiköhän perussiisteys kuulu normaaliin elämänmenoon. Ennen opittiin jo lapsena perusasiat siivouksesta ja yleisestä hygieniasta. Ei ole kovin terveellistä esim. kasvattaa pieniä lapsia roskien ja likaisuuden keskellä, varsinkin kun pikkuiset yleensä pistävät suuhunsa mitä edestään löytävät.
Lue kommentti