Miran kotona ei ole turhia tavaroita. Kukat ja kynttilät kuuluvat asioihin, jotka tuottavat iloa. Kuvat: Miran kotialbumi
Miran kotona ei ole turhia tavaroita. Kukat ja kynttilät kuuluvat asioihin, jotka tuottavat iloa. Kuvat: Miran kotialbumi

Hotellityylille riittää varmasti niin puolustajia kuin kritisoijiakin. Mutta miksi kukaan haluaa hotellimaisen sisustuksen kotiinsa? Annetaan Miran kertoa.

Ah, hotellihuoneessa yöpyminen on aina niin ihanaa! Ainakin näin tuntuu heistä, jotka matkustavat harvoin ja pääsevät nauttimaan tästä ylellisyydestä vain silloin tällöin.

Myös tietokirjailija ja toimistopäällikkö Mira Ahjoniemi, 44, rakastaa hotellihuoneita, vaikka hän saa vierailla niissä usein työ- ja lomamatkoillaan. Rakkaus hotelleihin näkyy jopa hänen kotonaan. Kun Mira sisusti 30-neliöisen yksiönsä, esikuvana oli luksushotellihuone.

– Hotellihuoneessa minut valtaa aina tunne levollisuudesta. Siellä ei ole yhtään kotitöitä eikä yhtään ylimääräistä esinettä, ja kaikelle on harkittu paikka. Huone on puhdas ja pölytön. Vaaterekki on tyhjä, sänky on siististi pedattu ja sisustuksessa on vain muutamia elementtejä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Hotelliyksiö” on väliaikainen, sillä Mira osti äskettäin rakenteilla olevan asunnon. Se on pian hänen uusi kotinsa. Aiemmin hän vietti perhe-elämää 160 neliön omakotitalossaan, mutta se myytiin, kun lapset aikuistuivat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yksiöstään Mira halusi tehdä oman, henkilökohtaisen hotellihuoneensa. Kotona hänellä on sänky, yksi säilytyskaluste, pieni pöytä ja neljä tuolia – ja ne riittävät hänelle.

– Tyylini on minimalistinen. En halua ympärilleni tavara- tai äänihälyä. Haluan kotini olevan levollinen ja vaivaton hoitaa. Arvostan laatua ja suomalaista designia. Muutama kaunis yksityiskohta riittää.

Hän on erittäin tyytyväinen kotinsa sisustukseen; pahin puute ovat olemattomat keittiö- ja säilytystilat. Miran kotoa ei esimerkiksi löydy mikroaaltouunia, kahvin- ja vedenkeitintä, imuria ja televisiota.

Toisaalta, Mira käy mielellään tutustumassa uuden kotikaupunkinsa ravintolatarjontaan sen sijaan, että hän kokkailisi minikeittiössään. 

Pieneltä paikkakunnalta muuttanut Mira vertaa oloaan siihen, johon hän on tottunut kaupunkilomillaan. Nyt hän pääsee kauppoihin ja kahviloihin suoraan kotioveltaan, niin kuin hän pääsee majoittuessaan hotelleissa vieraiden kaupunkien sykkeessä.             

– Sinkkuelämän pieniä iloja on sekin, ettei ole pakko kokkailla, jos ei halua.

– Tulevassa kodissani minulla on kunnollinen keittiö ja mukavat ruokapöydän tuolit.  Ruuan äärellä on mukavaa istuskella ystävien kanssa pitkäänkin.

”Superior-luokasta suiteen”

Mira matkustelee mieluusti vapaa-ajallaan. Hän sanoo olevansa ”tarjoushaukka”, mutta samalla hän suunnittelee tarkkaan lomamajoituksen, sen sijainnin sekä laadun. Hän käy hotellilomalla säännöllisesti niin Suomessa kuin ulkomailla.

Vuosien aikana Mira on päässyt tutustumaan useimpiin Helsingin hotelleihin erityisesti töiden merkeissä. Hänen mielestään monissa hotelleissa sisustus on päivitetty hyvin tunnelmalliseksi ja persoonalliseksi. Huoneista löytyy myös erilaisia tyylejä ja teemoja.

– Kun puhun hotellisisustuksesta, en todellakaan tarkoita tylsää sisustusta, jossa on valkoiset seinät ja puiset kalusteet. Tulevassa kodissani asunnon suurin seinä on maalattu vaalealla marjapuuronpunaisella. Väri on hyvin hempeä ja antaa tilaan pehmeyttä sekä kontrastia.

Vanhan kotinsa Mira konmaritti täysin 3,5 vuotta sitten. Hän on oppinut tulemaan toimeen pienellä tavaramäärällä, joka vähenee vuosi vuodelta. Se helpottaa myös kodin siivoamista.

– Asun yksin eikä minulla ole lemmikkejä ja matkustan paljon, joten minun ei tarvitse koskaan pitää siivouspäivää. Pölyt pyyhin minuutissa, kerran viikossa. Lattiat pyyhin nihkeällä mopilla yksi–kaksi kertaa kuukaudessa. Vessan, kylpyhuoneen ja keittiön siivoan normaalin elämisen lomassa päivittäin, mutta niin, että en koe käyttäväni siihen juurikaan aikaa.

”Laskin, että säästän paljon jo siinä, ettei minun tarvitse ostaa imuria tai muitakaan siivousvälineitä.”

Hän aikoo jatkaa hotelliteemaa tulevassa kodissaan ja on palkannut naapureidensa kanssa yhteisen siivoojankin.

– Taidan siirtyä pian superior-luokasta suiteen, koska tuleva kotini on kaksio, Mira naurahtaa. 

– Uudessa kodissa minulla alkaa käydä siivooja kotona kerran tai kaksi kertaa kuukaudessa. Laskin, että säästän paljon jo siinä, ettei minun tarvitse ostaa omaa imuria tai muitakaan siivousvälineitä. Kotitalousvähennyksen avulla kotisiivouksen hankkiminen minimalistiseen kotiin on hyvin edullista. Siivooja puunaa kotini tip top -kuntoon tunnissa, koska siivottavaa on hyvin vähän. Saan sitten palata suoraan puhtaaseen kotiin matkoilta tai pitkän työviikon päätteeksi.


Katso kuvat Miran sisustuksesta: 

Hotellisisustukseen kuuluu muun muassa oikeaoppinen sängyn petaus. Kuva: Miran kotialbumi
Hotellisisustukseen kuuluu muun muassa oikeaoppinen sängyn petaus. Kuva: Miran kotialbumi
Keittiö on minimalistinen, kuten hotelleissa, jos sitä ylipäätään on siellä. Kuva: Miran kotialbumi
Keittiö on minimalistinen, kuten hotelleissa, jos sitä ylipäätään on siellä. Kuva: Miran kotialbumi
Kun tavaraa on vähän, on järjestys helppo pitää yllä. Kuva: Miran kotialbumi
Kun tavaraa on vähän, on järjestys helppo pitää yllä. Kuva: Miran kotialbumi

Miran vinkit hotellimaiseen sisustukseen

  1. ”Hotellimainen sisustus ei nykyisin ole yhtään kylmää ja kalseaa. Päinvastoin, se on oivaltavaa, iloista ja lämminhenkistä. Parhaissa hotelleissa yksityiskohtiin on panostettu ajatuksella. Viehättävää lämpöä kotiin saa helposti maalaamalla seiniä muulla kuin valkoisella tai asentamalla persoonallisen tapetin.”
  2. ”Hyvä sänky ja laadukkaat vuodevaatteet ovat minulle henkilökohtaisesti tärkeintä hotellityylisessä sisustuksessa. Omistan kaksi settiä korkealaatuisia lakanoita. Petaan vuoteen kauniisti aamuisin, samaan tyyliin kuin hotelleissa eli ilman päiväpeittoa.”
  3. ”Laadukkaan unen saamiseksi tarvitsen myös kunnolla pimennettävän tilan. Hotelleissa on usein eriomaiset pimennysverhot ja vastaavaa laatua etsin kotiinikin.”
  4. ”Minulla ei ole lainkaan koriste-esineitä, joilla ei olisi jotain muutakin funktiota. Valkoisen lipaston päällä on värillinen Aalto-vaasi. Siinä voi säilyttää jotain pientavaraa tai laittaa perjantaisin tuoreet kukat.”
  5. ”Parhaita sisustusesineitä ovat kauniit valaisimet. Esimerkiksi yhdessä hotellissa bongasin Moooi Rabbit -pöytävalaisimen. Se on todella humoristinen, kaunis ja käytännöllinen.”
  6. ”Haluan että kotini pysyy helposti siivottavana, joten pölyn kertymisen vuoksi minulla ei ole lainkaan avohyllyjä. Muitakin tasoja on minimimäärä. Tavaroille pitää löytyä säilytyspaikat kaapeista ja laatikoista. En pidä kaikkia astioita esillä, osa on varastossa ja haen ne tarvittaessa käyttöön, vuodenaikojen mukaan vaihdellen.”


Lähetä kuvasi!

Onko sinulla kotona hotellisisustus tai muuten persoonallinen sisustus?

Laita kuva kodistasi alla olevaan galleriaan tai lähetä se sähköpostilla: annakaisa.vaaraniemi@sanoma.com

Lukijoilta (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla