Todellinen monitoimikeittiö toimii työhuoneena. Hmmm, mahtuisiko tänne patjakin? Kuva: Shutterstock
Todellinen monitoimikeittiö toimii työhuoneena. Hmmm, mahtuisiko tänne patjakin? Kuva: Shutterstock

Ei kaiken tarvitse olla niin suurta! Pikkuruinen pesä voi olla askel onnelliseen elämään.

”Onko se totta, että meille voi rakentaa niin pieniä uusia asuntoja?”

Tämän tekstin kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara julkaisi Twitterissä, kun hän oli saanut yhteydenottoja maailmalta miniasuntoihin liittyen. Kysymyksen Vaattovaaralle olivat esittäneet kansainväliset journalistit.

Sen jälkeen Helsingin Sanomat haastatteli Vaattovaaraa, joka kapinoi miniasuntojen rakentamista vastaan. Muun muassa Satolla on tarjolla uusia, 15,5 neliön koteja pääkaupunkiseudulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Minun mielestäni yksiöt pitäisi kieltää, Vaattovaara sanoo Helsingin Sanomille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Meillä on maata, meillä on tilaa. Asumisen korkeaa hintaa ei ratkaista rakentamalla miniyksiöitä, vaan kaavoitusta ja tontteja lisäämällä.

Suomaisten asuntojen keskipinta-ala on tällä hetkellä huikean suuri, noin 80 neliömetriä. Keskipinta-ala on kasvanut vuodesta 1970 noin 20 neliömetriä, kertoi Tilastokeskus vuoden 2017 katsauksessaan. Yksiöiden keskipinta-ala on 34 neliötä ja kaksioiden 54 neliötä.

Asumisen väljyys jakaa mielipiteitä: tilavampaan asumiseen tottuneelle 34 neliön yksiö voi olla liian pieni, mutta joillekin se on hulppea lukaali tai siellä voi hyvin asua vaikka kolmistaan.

Mitä sanovat pienissä asunnoissa asuvat? Me Naiset kysyi heiltä ja listasi asiat, jotka todistavat, että pieni koti on kaikista paras!

1. Tyylikästä minimalismia – vähemmän tavarastressiä...

Pieneen asuntoon mahtuu luonnollisesti vähemmän tavaraa, jota pitäisi koko ajan hallita. Kovin paljon ylimääräistä ei voi olla, sillä muuten siellä ei mahtuisi asumaan. Sisustamiseen ja järjestelemiseen käytettävän ajan voi ottaa niin moneen muuhun asiaan!

2. ... ja vähemmän impulssiostoksia

Mielihyväshoppailua ja impulssiostoksia on helpompi välttää, kun kotiin ei mahdu ylimääräistä, joten sisustushankintoihin kuluu vähemmän rahaakin. Yksi sohva riittää – tai voi olla jo ihan liikaa!

 

3. Siivoaminen on niin paljon nopeampaa

Pölyjen pyyhkiminen ja imurointi sujuu supervauhdikkaasti pienessä kodissa eikä siellä tarvitsekaan siivota niin usein, sillä tavaroilla on tapana pysyä paremmin omilla paikoillaan; niiden on pakko, sillä pienikin epäjärjestys tekee miniasunnosta helposti kaaoskodin. Siellä on myös vähemmän lattiakaivoja sekä hajulukkoja, joita pitää puhdistaa. Eikä ikkunoidenkaan pesu ole kovin työlästä.

4. Pieni keittiö on iso helpotus!

Yleensä myös keittiö on pieni, joten se ei luo paineita suureelliseen gourmet-kokkailuun. Isompaan keittiöön tulee haalittua myös enemmän keittiövälineitä, joihin menee rahaa ja jotka täyttävät kaappeja; lisäksi ne saattavat luoda ylimääräistä ahdistusta siitä, kun ne eivät koskaan pääse käyttöön!

5. Remonttilaskut neliöiden mukaan

Taloyhtiöremontit maksetaan neliöiden mukaan, joten remppalasku ei ole ihan niin iso kuin jos sattuu omistamaan ylimääräisiä asuinneliöitä.

6. Vähemmän turhakkeita lahjaksi

Oman shoppailuinnon lisäksi myös vieraiden tuliaistarjonta hiipuu. Onneksi. Harva kehtaa tuoda lahjaksi mitään suurta kotiroinaa pienen asunnon omistajalle.

 

Ihan hyvin voi sänky olla ainoa huonekalu! Kuva: Shutterstock
Ihan hyvin voi sänky olla ainoa huonekalu! Kuva: Shutterstock

 

7. Kuin turvallinen pesä

Joidenkin mielestä pienemmät kodit ovat kodikkaampia ja niissä tulee turvallinen olo. Ne ovat kuin pieniä pesiä, kun taas isommissa asunnoissa joidenkin olo saattaa tuntua koko ajan levottomalta. Pienessä kodissa ei ole hukkatilaa, joka voisi ahdistaa, ja siellä on helppo luoda intiimi tunnelmakin.

8. Koko maailma on yhtä suurta olohuonetta

Jos kuitenkin pienessä turvallisessa pesässä seinät joskus kaatuvat päälle, sieltä on helppoakin helpompi lähteä ulos. Ja mikä onkaan parasta, kun oma olohuone on naapuriston kivassa kahvilassa tai aamupalan voi nauttia läheisessä puistossa. Pysyypä kotikin puhtaana ja on hyvä syy nähdä ystäviä ulkona.

 

9. Kaikki on niin lähellä

Ulko-ovelta pääsee kaatumaan sänkyyn. Aamulla sängystä voi puolestaan hypätä suoraan kohti kenkiä ja avata oven yhdellä kädenojennuksella.

10. Pienet tilat opettavat solidaarisuutta

Lapset oppivat jakamaan, koska esimerkiksi omasta huoneesta on turha haaveilla.

11. Ei kiitos jatkoille!

Pienen asunnon omistaja kuulee harvemmin vihjailuja siitä, että ”teillähän voisi pitää bileet, kun on niin kivan tilava kämppä”. Ja koti pysyy siistinä!

12. Vai sittenkin paras biletukikohta?

Toisaalta, pienet kodit sijaitsevat yleensä lähempänä keskustaa, ja sijainti saattaa tehdäkin näistä asunnoista loistavia bilekämppiä. Jatkoille on lyhyt matka ja etkoiltakin pääsee kätevämmin!

 

Kerro: miltä näyttää todellinen minikoti?

Onko sinulla pieni koti? Näytä, kuinka kiva se on, ja lähetä kuvasi alla olevaan galleriaan.
Kerro samalla, kuinka paljon kodissasi on neliöitä ja mistä tykkäät siinä eniten.

Jätä myös yhteystietosi, jos toimittaja voi ottaa yhteyttä ja haastatella sinua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla