Kuvat
Shutterstock
Biojäteastian tyhjennys, mikä kuolematon riidan aihe!
Biojäteastian tyhjennys, mikä kuolematon riidan aihe!

Siivoaminen on joillekin tapa hallita stressiä, maailmankaikkeutta ja omaa päätä, sanoo ammattijärjestäjä ja filosofian tohtori Ilana Aalto.

Saavatko kodin töhnät, keittiön kastikeroiskeet ja kohoava pyykkivuori ihokarvasi kohoamaan ja stressikertoimesi nousemaan? Et luultavasti ole ainoa, sillä sotku ja kodin epäjärjestys vaikuttavat tutkitusti mielen hyvinvointiin. Amerikkalaistutkimuksen mukaan jopa 84 prosenttia kokee stressiä kodin sotkuisuudesta.

Stressin lisäksi sotku aiheuttaa häpeää, minkä vuoksi kyläilyt ovat vähentyneet. Ammattijärjestäjä ja tutkija Ilana Aalto kertoo, että sotkustressi iskee kaikkein pahiten niihin ihmisiin, jotka ovat kodin siisteydestä vastuussa. Heitä ovat esimerkiksi ihmiset, joilla on lapsia.

– Kun vastuuta kodin ylläpidosta ei ole, silloin on enemmän varaa jättää paikat sotkuun, Aalto sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sukupuolten välille voi kehittyä isojakin eroja siisteydessä, sillä perinteisesti tytölle opetetaan kotona poikia enemmän siivousoppeja. Sotkustressi piinaa siis helpommin naisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Herkkyys sotkulle on puolestaan synnynnäinen piirre. Aallon mukaan joillekin ihmisille ei kehity lainkaan likaa havaitsevaa silmää, joten silloin saattaa välttyä stressiltäkin.

Huippusuositun KonMari-metorin ideana on, että kodin puunaus poistaa mielen epäjärjestyksen. Aallon mukaan siivoaminen onkin joillekin tapa hallita stressiä, maailmankaikkeutta ja omaa päätä. Toisinaan se voi olla neuroottistakin.

– Moni kokee siivotessaan ja järjestellessään kontrollin tunteen palautumista ja mielenrauhaa, Aalto sanoo.

Stressiä aiheuttavat myös käytännölliset ongelmat. Jos tärkeät käyttötavarat katoavat kodin uumeniin, voi se vaikeuttaa elämää ja aiheuttaa myöhästelyä. Korkealla sotkusietokyvyllä varustettu ihminen voi joutua ostamaan saman tavaran useita kertoja, jos edellinen häviää kerta toisensa jälkeen.

Sotkustressistä parisuhdekriisiin

Sotkun aiheuttama stressi ei ole mikään leikin asia, sillä se aiheuttaa perinteisesti kipukohtia parisuhteessa tai muissa yhteistalouksissa. Siivous on maailmankaikkeuden turhin murheen- ja riidanaihe, josta kuitenkin riittää ammennettavaa.

Ongelmia syntyy, kun saman talouden asukkaat reagoivat sotkuun eri tavoin ja erilaisia taipumuksia ei saada sovitettua yhteen. Ruokakunnan osapuolet eivät välttämättä edes huomaa eroavaisuutta toisissaan, vaikka konfliktit johtuvat juuri siitä.

– Jos ei ymmärrä, että voimakas sotkuun reagointi on jonkun ihmisen temperamenttinen piirre, on vaikea käsittää toisen käytöstä ja asettua hänen asemaansa, Aalto sanoo.

Aalto myös peräänkuuluttaa ymmärrystä siitä, että toisen silmä ei kykene näkemään kaikkea. Sellaisessa tilanteessa molempien täytyy tulla hieman vastaan, jotta siivoamisesta ei tarvitse tehdä kestoriidan aihetta.

– Epäjärjestys lisää riitelyä ja huonoa ilmapiiriä. Haitat koskevat kaikkia siitä riippumatta siitä, häiritseekö sotku juuri sinua vai ei.

-60

Meillä on paljon lapsenlapsia ja lievä lelukaaos lähes jatkuvasti.Luovutin fanaattisen siivousintoni hamaan tulevaisuuteen.Pölyäkin löytyy ja 4 kissaa.Asumme maalaistalossa ja penskat kulkee sisään ja ulos joten roskaa tulee.Imuroimme tarpeen mukaan ja lattiat pestään myös tarpeen mukaan.Isäntä huolehtii tiskit,minä sapuskanvalmistuksen.Me leikimme,maalaamme vesiväreillä ja rakennamme legoja ja muita palikoita ja ne saa jäädä leväälleen jos "hommat"on kesken.Ei ole stressiä.Jos tulee vieraita niin oletamme että he tulevat katsomaan ja tervehtimään MEITÄ eikä meidän huushollia.Hyvin ovat oppineet,vieraatkin.

Vierailija

"Epäjärjestys lisää riitelyä ja huonoa ilmapiiriä. Haitat koskevat kaikkia siitä riippumatta siitä, häiritseekö sotku juuri sinua vai ei" haitat ei koske ja jos koskevat, ne ovat pienempiä kuin alituisesta siivoamisesta johtuva haitta, eli elämän käyttäminen siivoamiseen, kun vähemmälläkin pärjää mainiosti. Olen laskeskellut että täysin siisti koti vie minulta muutaman etelänloman vuodessa. Jos lasken tähän vaadittavan ajankäytön, niin tällä ajalla tienaan rahat ja lomailen kaksi kertaa jossakin auringossa. Koti on siltikin kohtuusiisti, tavarat ovat välillä levällään ja välillä ei. Jokainen käyttäköön vapaa-aikansa miten haluaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla