Marika Ollikan ja Ulla Vartiaisen terassi ja oma piha keskellä kaupunkia on aikamoista luksusta. Marika teki sohvat rakennusharkoista ja pöydän Ikean senkin jaloista. Hälytysjärjestelmä pitää kutsumattomat vieraat poissa.
Marika Ollikan ja Ulla Vartiaisen terassi ja oma piha keskellä kaupunkia on aikamoista luksusta. Marika teki sohvat rakennusharkoista ja pöydän Ikean senkin jaloista. Hälytysjärjestelmä pitää kutsumattomat vieraat poissa.

Vanhasta kasarmista remontoitu asunto Töölössä on kesäisin hurmaava kaupunkikeidas ja talvellakin niin valoisa, että kirkasvalolamppu on jäänyt tarpeettomaksi.

Ihan luksusta, summaa Ulla Vartiainen kotinsa terassilla. Hän ja Marika Ollikka olivat etsineet parvekkeellista asuntoa, mutta saivatkin kokonaisen pihan. Pariskunta muutti uuteen kotiinsa Helsingin Töölössä edellisen vuoden elokuussa. Seuraavaa kesää odotettiin kuin kuuta nousevaa.

– Ja se oli vielä parempi kuin odotimme, Vartiainen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
3,6 metriä korkea huonetila on katkaistu maalaamalla seinän alaosa pastelliroosalla. Maalikaistale toimii myös sängynpäätynä.

Vaikuttajamarkkinointitoimisto Asennemedian toimitusjohtajana työskentelevä Vartiainen ei ollut hellekesänä kuuteen viikkoon lainkaan toimistolla. Taivallahden suojelluille kasarmeille muutama vuosi sitten remontoidussa uudiskohteessa on ilmastointi viimeisen päälle. Ei siis ihme, että täällä viihtyivät etätöissä välillä myös työkaverit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eikä talvikaan ollut pariskunnan mukaan paha, kiitos kulma-asunnon kahteen suuntaan antavien valtavien ikkunoiden.

– Emme tarvinneet viime talvena edes kirkasvalolamppua, Vartiainen sanoo.

Asunnossa on niin valoisaa, että ennen kaihtimien asentamista ruokapöydässä piti istua välillä aurinkolasit päässä. Sisustuksesta vastaa taiteellisempi Marika, joka kuitenkin hyväksyttää ideansa aina Ullalla.

Aiemmin pari on aina nopeasti uuteen kotiin muutettuaan alkanut etsiä jo sitä seuraavaa. Nyt ei ole ollut tarvetta.

– Ainakin kriteerit ovat aika kovat, Ollikka sanoo.

1930-luvun kasarmirakennuksessa on toiminut muun muassa autokomppania sekä Kaartin soittokunta. Kun asunnot vuonna 2016 tulivat myyntiin, ne eivät vielä osuneet uutta kotia etsivän Ollikan ja Vartiaisen tutkaan. Kun Ollikka myöhemmin laajensi hakualuetta ja neliömäärää, hän huomasi, että yksi kasarmin asunnoista tuli uudelleen myyntiin. He ottivat saman tien yhteyttä välittäjäänsä Saija Hakolaan, joka keskeytti lomansa ja myi naisten silloisen asunnon vuorokaudessa.

– Sitten teimme niin suuren tarjouksen, että itketti, Vartiainen sanoo.

Parven alla on vaatehuone ja kylpyhuone. Marika on kunnostanut isovanhempiensa vanhan turkoosin kaapin.

Kun asuntoja rakennusvaiheessa sisustettiin, ostajilla oli kolme vaihtoehtoa, joista valita. Tässä asunnossa on modernein, vaalea sisustus, mikä on parin mieleen. Jos he olisivat suunnitelleet asunnon pohjan itse, se näyttäisi Ollikan mukaan erilaiselta.

– Mutta pahemminkin olisi voinut käydä, Vartiainen toteaa.

He ovat asentaneet keittiöön yläkaapit, mutta muuten edellisen ostajan tekemät ratkaisut sopivat heille. Mikä tärkeintä, tämä oli valinnut vaatehuoneen eikä saunaa.

– Luojan kiitos. Kun on kaksi naista, vaatesäilytystä tarvitaan, Vartiainen nauraa.

Lisää säilytystilaa on parvella, jota he kutsuvat crawl in closetikseen. Parvella on myös tv, ja siellä majoittuvat yökylään tulevat perheenjäsenet ja ystävät.

Parvi majoittaa yövieraat ja tarjoaa lisää vaatesäilytystilaa. Vaaterekki on rakennettu itse kupariputkesta ja nahkaremmeistä. Samettirahi on Hakolan.

Töölön kaupunginosa oli Punavuoressa asuneille naisille harmaata aluetta.

– Töölö oli minulle aivan vieras. Sanoin Ullalle, että tämä asunto on ainoa syy, miksi muuttaisin tänne, Ollikka sanoo.

Sopeutumista ovat auttaneet mukavat naapurit ja talon yhteisöllinen henki. Asukkaiden kesken saatetaan istua iltaa viinilasin äärellä, ja pariskunta hoitaa myös seinänaapurin pihaa. Yhteisessä WhatsApp-ryhmässä on helppo kysyä vaikka työkaluja lainaan.

Taloa vastapäätä remontoidaan pian lisää asuntoja, mutta pariskuntaa se ei haittaa.

– Asuisimme maalla, jos emme haluaisi nähdä ihmisiä, Vartiainen toteaa.

Kun pariskunta teki kiveyksen osaan pihasta, innostui moni naapurikin samaan. Betonipöytä on Vepsäläiseltä, penkit Marika teki isänsä kanssa.

Takapihalla on rakennusharkoista ja komposiittilaudasta tehdyt sohvat, joihin Ollikka on verhoillut pehmusteet Ikean vauvanpatjoista. Komeat betonijakkarat hän on valanut isänsä kanssa. Myös olohuoneen taulu ja suuret tyynyt ovat visuaalisena suunnittelijana työskentelevän Ollikan käsialaa.

– Pyrin siihen, että teemme mahdollisimman paljon itse, hän sanoo.

Koti sisustettiin edellisestä asunnosta tuoduilla kalusteilla, joista iso osa on perittyjä. Kaikki aarteet löysivät paikkansa.

Sisustusasioita ei ole tarvinnut vääntää täällä kättä.

– Sisustusmakumme menevät hyvin yksiin, kun annan kaiken vastuun vaimolle, Vartiainen nauraa.

Tämä on Glorian artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

Juttu on ilmestynyt ensimmäisen kerran Glorian Kodin numerossa 9/2019.

Fakta

Asukkaat:

Markkinointitoimisto Lataamon Visual Designer Marika Ollikka ja vaikuttajamarkkinoinnin asiantuntijatoimisto Asennemedian perustaja Ulla Vartiainen.

Koti:

57-neliöinen asunto Taivallahden entisissä kasarmeissa Helsingin Töölössä. Funkisrakennuksen suunnitteli 1930-luvulla arkkitehti Martta Martikainen. Vuonna 2016 valmistuneista muutostöistä vastasi Parviainen arkkitehdit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla