Parvekkeesta saa ylimääräisen huoneen pikkurahalla. Kolme naista kertoo, miten sen voi sisustaa mieluisaksi 130–400 eurolla.

Sannan 130 euron parveke

Sanna Ruotsalainen olisi halunnut parvekkeellensa sinisen maton, mutta ei löytänyt sellaista. Vihreä matto ohjasi myöhempiä värivalintoja.
Sanna Ruotsalainen olisi halunnut parvekkeellensa sinisen maton, mutta ei löytänyt sellaista. Vihreä matto ohjasi myöhempiä värivalintoja.

”Pöytä, tuoli, grilli ja joku kukka. Ne saivat riittää aiemmin, kun en parvekkeitani paljon sisustanut.

Viime kesänä tuli kuitenkin mieleen, että partsikin voisi olla viihtyisä ja näköiseni paikka. Olemme asuneet tässä kaksikerroksisessa rivitalossa aviomieheni kanssa nyt kolmisen vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ensimmäiseksi halusin parvekkeelle keinun, jonka löysin lopulta Ikeasta. Jouduin notkumaan netissä ja katselemaan kaupoissa monta kertaa ennen kuin löysin tuon sopivan näköisen ja hintaisen keinutuolin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keinun viereen laitoin sinisen kylpyhuoneen maton. Talvella vein parvekkeelle lahjaksi saadun lyhdyn ja nostin vaatetelineen sinne tuuletusta varten. 

Parvekettamme ei ole lasitettu, joten sieltä löytyy välillä linnun kakkoja sekä puunlehtiä. Pari viikkoa sitten teimme kevätsiivouksen ja ostin kukkia parvekelaatikkoihin.

Siivotessani mietin, että parvekkeemme on kolkko ja vähän tylsäkin – joten sitä täytyy vielä jotenkin sisustaa. Hankin valkoisen pöydän, tyynyn, tukaanipatsaat ja ison maton.

Uusi matto muistuttaa hieman nurmikkoa, joten nyt jo hirvittää ajatus koiranpentumme Topin päästämisestä parvekkeelle. Se on yhdeksän kuukautta vanha ja melkein sisäsiisti, mutta vahinkoja saattaa vielä sattua.

Värikkään maton löydettyäni halusin saada vielä jotain lisää.  Hylkäsin sinivalkoisen teeman. Huomasin, että värikkyys onkin se tekijä, joka saa minut viihtymään.

Ostin ison terrakottaruukun, kastelukannun, pelargonian, peikonpähkinäpensaan oksia ja puiset peikonlehdet sekä spraymaalia. Mies maalasi ruukun punaiseksi ja peikonlehdet vihreäksi.

Pelargonian lisäksi Sanna on laittanut kukkia parvekkeen ulkokaiteelle.
Pelargonian lisäksi Sanna on laittanut kukkia parvekkeen ulkokaiteelle.

Pidän hirveästi kukkasista, varsinkin kestävistä ja värikkäistä, mutta en taida hankkia niitä enempää pienelle parvekkeelle. Se on kooltaan 2,1 x 2,5 metriä.

Parvekkeellamme on tänä vuonna neljä samettikukkaa ja neljä petuniaa sekä se pelargonia.

Rahaa parvekkeen sisustamiseen on mennyt kaikkiaan noin 130 euroa. Summa sisältää myös keinutuolin.

Meillä on myös piha, ja sinne olen istuttanut monivuotiset kukat ja viherkasvit, marjapensaat sekä yrtit. Tällä hetkellä keittiössä on odottamassa monta kirsikkatomaatin- ja paprikantaimea, joista osa saattaa mennä parvekkeelle.

Tykkään oleskella kesäpäivinä pihalla, mutta alkuillasta rauhoitun parhaiten parvekkeen keinutuolissa – varsinkin saunan jälkeen.

Olen todella kova stressaamaan kaikkea, joten keinutellessa saan tyhjättyä päätäni ja samalla voin ihastella auringonlaskua sekä lähimetsän lintujen puuhia.

Olen kärsimätön ja hermoni meinasivat mennä, kun jouduin metsästämään keinutuolia muutaman kuukauden. Haastavinta ylipäätään oli löytää tarpeeksi halpoja sekä kestäviä kalusteita.

En myöskään halunnut nähdä liian suurta vaivaa. Päätin selvitä parvekkeen laitosta ilman porakonetta ja ruuvinväännintä.”

Sanna Ruotsalainen, 39, Tuusula

 

Maijan 200 euron parveke

Maija Tiensuu ja Cosmo-koira viettävät kesäpäivinä useita tunteja parvekkeella.
Maija Tiensuu ja Cosmo-koira viettävät kesäpäivinä useita tunteja parvekkeella.

”Olen sisustanut kotini pienellä rahalla. Hankin ja tuunaan mielelläni vanhoja kalusteita.

Muutin tähän asuntoon ​syksyllä vuonna 2012. Ensimmäisenä vuotena parvekkeellani oli pieni pöytä ja kaksi ​ohjaajantuolia, ​jotka olin nostanut sinne muuton yhteydessä.

Parvekkeeni on makuuhuoneeni yhteydessä ja ​1970-luvun talossa ikkunat ovat isot. Halusin näkymän parvekkeelle sulautuvan kodin muuhun tyyliin.

Seuraavana ​kesänä aloin miettiä, mitä todella haluan ja mitä tarvitsen sinne.

Pienelle parvekkeelle on vaikea löytää kalusteita. Ne ovat yleensä liian massiivisia ja mittasuhteet eivät toimi.

Erilliset tuolit saivat lähteä. Halusin ​kulmasohvan, jonka alla on säilytystilaa.  Vanhempieni luota löytyi 1980-luvun laverisohva, jonka sain käyttööni.

En ole mikään puunikkari, mutta kavensin ja lyhensin laverista ​sopivan sohvan parvekkeelleni. Sain vanhemmiltani hieman apua puuhaan. ​Laverin sivusta vedettävästä osasta ​muokkasin sopivan ​palan kulmasohvalleni. Porukoiden mökiltä ​löytyi sopiva patja. Moni tuttavani on kehunut sohvaani, ja olen itsekin ylpeä siitä.

Harmaan betonilattian peitin puulaatoilla, jotka sahasin tilaan sopivaksi. Laatat löytyivät myös vanhempieni luota tarpeettomina. ​Puulattia teki tilasta kodikkaamman. Sohvan ja puulaatat maalasin valkoisella, UV-suojan sisältävällä maalilla.

En käytä aikaa sisustamiseen, vaan olen kestävän kuluttamisen ihminen. Tavaroiden on kestettävä vuodesta toiseen.

Pienillä asioilla saa paljon aikaan. Kiinnitin kattoon ​verhotangot ja edelliseen asuntoon hankkimani verhot, joita ilman parveke olisi kolkon oloinen.

Uutena olen ostanut aikoinaan vain osan parveketekstiileistä, betonijakkarat, muutamat ruukut ja maalin, jota olen käyttänyt sohvaan ja puulaattoihin.

Rahaa on mennyt sisustukseen alle 200 euroa.

 Käytän ​koko vuoden parvekekasveihin korkeintaan 150 euroa, kertoo Maija.
Käytän ​koko vuoden parvekekasveihin korkeintaan 150 euroa, kertoo Maija.

Joka vuosi ostan uudet kausikukat. Niitä ei tosin mahdu kovin monta. Lisäksi aurinko paistaa parvekkeelleni keskipäivästä iltaan. Kun ​parvekelasit ovat kiinni, tilasta tulee kuin sauna. ​Tämä on huomioitava kukkien valinnassa ja sijoittelussa.

Suosin yksittäisiä kukkia, joita voin pitää lattialla. Saan ne kätevästi myös sisälle, kun lähden mökille eikä minun tarvitse silloin miettiä niiden kastelemista.

​Huhtikuun lopussa ostan kaksi isompaa hortensiaa sekä muita pienempiä kukkia. Nyt parvekkeella on muun muassa pelargoniaa, neilikkaa sekä kellokukkaa. Pari rönsyävää hopeaputousta olisi vielä tarkoitus ostaa amppeliin ja hyllylle laitettavaksi.

Kukkien visuaalinen ilme on tärkeä. ​Parvekkeella olevat kasvit vaihtuvat vuodenkierron mukaan.

Viimeistään elokuussa laitan krysanteemit. Loppusyksystä hankin kanervat ja pari sypressiä, joiden ympärille kiedon paristoilla toimivat valosarjat. Parvekkeeni on laitettu ympäri vuoden.

Parvekkeeni sisustusvärit ovat vaaleita. Pidän neutraaleista sävyistä. Niitä ​kohtaan auringon haalistava voima on armollisempi. Kukat tuovat väriä.

​Moni suomalainen pitää parveketta varastona, vaikka ne ovat kalliita neliöitä – etenkin täällä pääkaupunkiseudulla. Minulle viihtyvyys on tärkeintä. Haluan, että silmä lepää parvekkeella. Olen unelmoinut pitkään omasta pihasta, mutta en ole ​saanut toteutettua sitä haavetta. 

Omaa parvekettani nimitän ’loungeksi’. Kesällä ​minä sekä koirani Cosmo vietämme siellä paljon aikaa: iltapäivällä teen joskus töitä ja illalla katson vaikkapa Netflixiä sohvallani.”

Maija Tiensuu, 39, Espoo

 

Mariannen 400 euron parveke

Marianne Lehikoinen rakastaa riipputuoliaan, josta hän maksoi 35 euroa.
Marianne Lehikoinen rakastaa riipputuoliaan, josta hän maksoi 35 euroa.

”Löysin parvekkeen kaikki sisustustavarat alle 200 eurolla. Siihen kuuluvat muun muassa tekstiilit, tekotaljat, matto, kasvit ja kori.

Lattiamateriaalit ja huonekalut – eli tuolit, riipputuoli sekä pöytä – maksoivat myös noin 200 euroa. Asensin itse tuon lattian ja tilaan tuli heti erilainen ilme jo pelkästään sen avulla.

Joidenkin mielestä 200 euroa on paljon parvekkeen sisustukseen, mutta minun mielestäni se on pieni raha yhden huoneen sisustukseen.

Huonekalut ovat kestäviä ja olivat parvekkeellamme koko talven. Niitä ei ole tarve vaihtaa enkä jaksaisikaan muuttaa nyt sisustusta.

Ostin kaikki tavarat ja huonekalut uutena, mutta valitsin edullisimmat tuotteet. Jo yhteen sisustustuoliin voi mennä helposti yli 200 euroa. Meillä on esimerkiksi 30 euron tuolit. Suosin ostospaikkoina Jyskiä ja Ikeaa.

Jos olisin jaksanut kierrellä ja ollut kärsivällinen, olisin voinut katsella käytettyjä huonekaluja sekä tehdä enemmän vertailua. Käytettyinä huonekalut olisin saanut halvemmalla. Mutta halusin parvekkeen sisustuksen nopeasti kasaan.

Marianne on laittanut parvekkeelle mustan muovilattian ja sen päälle maton.
Marianne on laittanut parvekkeelle mustan muovilattian ja sen päälle maton.

Muutimme puolisoni kanssa viime vuonna uuteen asuntoon. Rakennusvaiheessa valitsimme parvekelasit.

Parvekkeemme on malliltaan neliö, noin kolme metriä suuntaansa. Se on kesällä kuuma eikä ole mikään auringonottoterassi.

En ole puutarhaihminen, joten kolme parvekekukkaa riittävät. Olen ostanut ne edullisesti Ikeasta ja valinnut sen mukaan, että ne pärjäävät parvekkeellamme kesän.

Viime vuoden murattiköynnös oli hyvä ostos, sillä se kasvoi nopeasti. Hankin varmaan sellaisen tänäkin vuonna.

Teen töitä kotona ja näen parvekkeelle jokaisesta huoneesta. Kokonaisuutena parveke on kiva; se herättää positiivisen huomion eikä ole mikään varasto. Muissa kodeissa olen itsekin pitänyt joskus parveketta vain tavaroiden säilytyspaikkana.

Lempipaikkani parvekkeella on riipputuoli, jossa istuskelen päivittäin. Vaikka olisi viileämpi päivä, pussimaisen riipputuolin sisässä on lämmin.”

Marianne Lehikoinen, 24, Espoo

 

Kerro parvekkeestasi!

Löytyykö kotoasi tai mökiltäsi persoonallinen parveke tai terassi?
Oletko sisustanut sen pikkurahalla tai jotenkin erikoisesti?

Oletko valmis kertomaan siitä omalla nimelläsi? Lataa kuvasi alla olevaan galleriaan, jossa yhteystiedot jäävät vain toimituksen tietoon.

Voit lähettää kuvasi myös sähköpostilla: annakaisa.vaaraniemi(@)sanoma.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla