Vaasalainen kauppatieteen tohtori Margit Mannila, 53, osti itselleen 50-vuotislahjaksi mökin Isostakyrostä.

– Remontointi-innostukseni käynnistyi muovimaton alta löytyneestä lautalattiasta.

Kesämökin pihassa rehottaa lautakasoja. Margit Mannila,53, pujottelee tottuneesti niiden välistä.

Seinän ulkolaudoitus on kesken, mutta sillä ei ole kiire. Mökin remontissa menee vielä tovi ja toinenkin, sillä Margit tekee lähes kaiken itse.

– Tässä tulee koko ajan uutta vastaan, mutta sitä, mitä en osaa, opettelen, hän sanoo rauhallisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Margit on opiskellut puun käsittelyä, hirsien vaihtoa ja erilaisia rakennustekniikoita. Mökin remontoiminen on hänelle hauska harrastus.

Margit on vaasalainen kauppatieteiden tohtori ja opettaja. Kun hän täytti 50, hän päätti tehdä jotain piristävän itsekästä: ostaa itselleen syntymäpäivälahjaksi mökin.

Margit oli vähän aiemmin eronnut, ja neljä lapsista asui vielä kotona. Yksinhuoltajana hänellä ei ollut varaa kovin kalliiseen mökkiin.

Kävi tuuri: Isostakyröstä löytyi pieni punainen mökki irtaimistoineen 30 000 eurolla.

– Olin tosi tyytyväinen. Sain kohtuukuntoisen mökin, mukavan kokoisen pihan, kauniin peltomaiseman ja päälle hurjan määrän työkaluja.

Kivien halkaiseminen vaatii järeät varusteet. Halkaisu on välttämätön, jos kiveä ei saa naisvoimin siirrettyä.

 

Haaveena alkuperäiskunto

Koska mökissä pystyi ihan mukavasti elämään, Margitilla ei ollut suuria suunnitelmia sen kunnostamiseksi. Vajaan vuoden kuluttua ostosta remontti kuitenkin alkoi kuin varkain.

Margit oli viettämässä viikonloppua mökillä ystävänsä kanssa. Pikkuhuoneessa, tuvan vieressä, muovimatto vähän repsotti. Ystävä kysyi, että mahtaisikohan muovimaton alta löytyä vielä kunnollista lautalattiaa.

– Nopean toiminnan ihmisenä en juuri aikaillut. Hain saman tien vajasta sorkkaraudan ja aloin nostella mattoa. Lautalattiahan sieltä löytyi!

Tuvan vanhat lankut saavat uuden elämän kirjahyllynä.

 

Margit innostui löydöstä ja jatkoi purkamista. Hommassa hujahti saman tien pari päivää. Purkaminen ei uuvuttanut vaan kasvatti intoa.

"Remontoiminen on ollut irtiottoa aiemmasta elämästä, surutyötä ja terapiaa, mutta ennen kaikkea uuden oppimista."

– Silloin keksin, että palauttaisin mökin suurin piirtein sen alkuperäiskuntoon. Tosin minulla ei ollut mitään hajua siitä, miten se tapahtuisi.

Margit päätti selvitä remontista niin itsenäisesti kuin mahdollista. Hän alkoi muistella timpuri-isän matkassa lapsena tehtyjä matkoja, lukea alan kirjallisuutta ja etsiä tietoa netistä.

Mitä enemmän tietoa karttui, sitä kiinnostavammaksi urakka kävi.

– Remontoiminen on ollut irtiottoa aiemmasta elämästä, surutyötä ja terapiaa, mutta ennen kaikkea uuden oppimista.

Yläkerta on saanut uuden lattialaudoituksen.

 

Suunnittelemalla säästää

Ensimmäisen lautalattian jälkeen Margit alkoi tehdä kauaskantoisempia suunnitelmia.

Ensin hän arvioi, että remonttiin kuluisi pari kolme vuotta, sillä töitä pystyi edistämään vain loma-aikoina ja viikonloppuina.

Aika pian hän laati kuitenkin uuden, väljemmän suunnitelman: menköön vaikka yhdeksään vuotta.

– Pidän tekemisestä enkä vahtaa lopputulosta. Onhan tämä elämäkin kesken, niin kauan kuin kestää.

Margit päätti olla ottamatta lainaa remonttiinsa.

– Jos rahaa ei ole, remontti seisoo, se on yksinkertaista.

Taloustieteilijänä Margit tiesi, että mökkiremontin kaltaisiin hankkeisiin menee yleensä noin viisi kertaa enemmän rahaa kuin mitä on alun perin ajatellut.

"Päätin säästää kuten ennenkin, suunnittelemalla."

– Päätin säästää samoin kuin muutenkin, suunnittelemalla. Käyn läpi tarjoukset ja uusiokäytän kaiken mahdollisen jo puretun. Mökkikauppaan kuului tilava peräkärry. Ostin armeijan vanhan pakettiauton. Sen avulla säästin pitkän pennin rakennustarvikkeiden kuljetuksessa. Talvisin, kun en remontoi, auto on seisonnassa.

Armeijan vanha pakettiauto on ollut hyvä ostos. Kun kuljettaa rakennustarvikkeet itse, säästää pitkän pennin.

 

Mökkiremontin päiväbudjetti on kolmen tupakka-askin verran, noin parikymmentä euroa. Margit ei kuvittele, että hänen remonttinsa olisi taloudellisesti kannattavaa tai että mökki olisi jonkinlainen sijoituskohde.

– Ajattelen, että tämä on harrastus, ja harrastukset maksavat.

Käsivoimia ja ketutusta

”Minulle opetettiin, ettei erehdyksen tie ole nopea eikä liioin helppo”, lukee Margitin tekemässä käsityötaulussa. Se odottaa ripustusta tuvan seinälle, kun seinät saavat tapetit suojikseen.

Tupa näyttää hienolta. Viime kesänä valmistunut lattia on kuurattu mäntysuopaliuoksella.

Margit kokeili lattian käsittelyyn eri aineita. Suopa vei voiton.

Suopakäsitelty lautalattia tuoksuu hyvältä. Kun seinät on tapetoitu, Margit ripustaa niille itse tekemiään käsityötauluja. 

 

Kun Margit pääsi aikoinaan purkamisen makuun, sitä on riittänyt. Lattioiden jälkeen lähti terassi. Sitten selvisi, että osa talon hirsistä piti vaihtaa. Sitä varten Margit hankki työmiehen.

"Odotin kirvesmiestä lähes kolme viikkoa."

– Odottelin kirvesmiestä lähes kolme viikkoa. Keskustelin ongelmasta naapurini kanssa. Hän totesi, että eiköhän me kaksi kirvesmiehen lasta tästä selvitä. Käärimme hihat ja ryhdyimme hommiin.

Margit oli jo löytänyt eräästä purkutalosta ihan hyväkuntoiset hirret. Hän väkersi naapurinsa kanssa niille omintakeisen nostosysteemin ja veisti hirret kiinni.

– Siihen tarvittiin aikaa ja käsivoimia, mutta talo on suora!

Elämä on projekti

Yleensä Margit ajelee mökille Vaasasta päiväseltään.

– Mitä enemmän täällä teen, sitä tärkeämpi tästä paikasta on minulle tullut. Jos tuntuu, että maailma kaatuu päälle, ajelen tänne, sytytän tulet ja istun katselemassa pimenevää iltaa.

Enää yksi Margitin lapsista asuu kotona. Hän ei viihdy mökkiremontin keskellä, minkä vuoksi Margitkaan ei voi viettää mökillä vielä niin paljon aikaa kuin haluaisi.

"Kun viimeinenkin lapsista muutta pois kotoa, teen tästä talviasuttavan."

– Haaveissani on, että kun viimeinenkin lapsi muuttaa pois kotoa, teen tästä talviasuttavan.

Mökki tulee olemaan keskeneräinen vielä pitkään. – Mutta niinhän elämänkin on, Margit sanoo.

 

Margit katsoo lautakasojen täyttämään pihaansa ja myöntää olevansa sangen onnellinen.

– Tämä taitaa olla ihan ensimmäinen täysin itsekäs projekti elämässäni. En edes kuvittele, että jälkipolveni tästä tulevat innostumaan, mutta ei se haittaa. Polttakoot vaikka, jos ei kelpaa. Minulle tärkeintä on tämä hetki mökillä. Elämä on oikeasti täällä, tässä ja nyt.

Tämä on ET-lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää ET:n juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/et. 
 

Margitin vinkit remontoijalle

  • Pura säästäen. Tee purkutyöt niin, että tavara jää mahdollisimman ehjäksi. Silloin sen voi hyödyntää jossain muualla.
  • Listaa tarvikkeet. Voit seurata tarjouksia ja ostaa sitten, kun tuotteen hinta on kunnolla alennettu. Esimerkiksi terassiruuveja saa syksyisin 50 prosentin alennuksella. Ruuvit eivät pilaannu eivätkä vanhene, vaikka ne odottaisivat vuoden pari paketissa.
  • Ajoita töitä syksyyn. Työkoneitakin saa syksyllä edullisemmin, sillä kevät ja kesä ovat kiivasta rakentamisen aikaa.
  • Kierrätä järkevästi. Hyödynnä kierrätysmahdollisuus, mutta vain kun se on järkevää. Säilö kierrätettävä materiaali huolellisesti.
  • Huomaa jämäerät. Esimerkiksi rakennukselta ylijäämäksi jääneiden harkkojen ostaminen kannattaa.
  • Pidä budjetti. Vaikka houkutuksia olisi, ole tarkka äläkä elä yli varojesi.
  • Lajittele jätteet heti. Niin sitäkään työtä ei tarvitse tehdä kahteen kertaan.
Vierailija

Ihana Margit, ja onpa kaunis mökki ♡
Minä asun lasteni kanssa vanhassa talossa, yksinhuoltaja minäkin, ja myöskin harrastan sen remontointia. On palkitsevaa, suorastaan koukuttavaa oppia uutta sekä nähdä omien kättensä jälki. Joihinkin harvoihin hommiin olen ostanut tekijät, eikä työn jälki ole kertaakaan ollut niin siistiä kuin olisin toivonut. Aina on harmittanut jälkikäteen se, etten opetellut tuota tekemään itse. Nyt vältän viimeiseen asti ulkopuolisia tekijöitä.

Kotiin myös kiintyy eri tavalla, kun sitä rakentelee ja korjaa itse. Samalla myös oppii tietämään tarkalleen, miten mikäkin kohta on tehty ja se antaa mielenrauhaa.
Kaikkea hyvää Margitille, hienoa työtä olet tehnyt! Nauti kauniista mökistäsi.

Jarmali

On kyllä upea asenne, erityisesti minua läikähdytti: " Tämä taitaa olla ihan ensimmäinen täysin itsekäs projekti elämässäni. En edes kuvittele, että jälkipolveni tästä tulevat innostumaan, mutta ei se haittaa. Polttakoot vaikka, jos ei kelpaa. Minulle tärkeintä on tämä hetki mökillä. Elämä on oikeasti täällä, tässä ja nyt. " Ja itselläni on lapsia ja vaimo, enkä ajattele minä-minä-minämaisesti, mutta seuraava sukupolvi tekee mitä tekee, se on sitten heidän aika, toivon toki että jättävät minustakin jotain... Terveisin mies vm. 1971

Sisältö jatkuu mainoksen alla