Moottoripurjehtija Lunkentus on kunnostettuna kaunis näky. Sama valkoisen ja lakatun tiikin sävymaailma jatkuu sisätiloissa.
Moottoripurjehtija Lunkentus on kunnostettuna kaunis näky. Sama valkoisen ja lakatun tiikin sävymaailma jatkuu sisätiloissa.

Tunnelmallinen moottoripurjehtija Lunkentus seilaa Suomenlahden rannikkoa Jussin sekä tyttärien Ellen ja Emman kesäkotina.

Aropaltion perhe, Jussi, Elle ja Emma viettävät kesänsä moottoripurjehtija Lunkentuksella. Lomalla vene laitetaan parkkiin merelliseen Hankoon, josta pääsee kätevästi päiväretkille saaristoon.

Jussi, olet purjehtinut ja veneillyt koko ikäsi. Kerro, mikä tässä veneessä sulatti sydämesi.

Perheelläni on aina ollut purjevene, joskus kaksikin, ja olen jo teini-ikäisestä saanut purjehtia myös yksin tai ystävieni kanssa. Isoisäni, arkkitehti Heikki Siren, rakennutti itselleen legendaarisen puuveneen S/y Kuohuneidin, ja 1960-luvulla tämä Lunkentus oli Heikki-vaarini ystävän vene. Ystävykset veneilivät yhdessä vuosikymmeniä. Kun kuulin Lunkentuksen olevan myynnissä, oli pakko lähteä katsomaan venettä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Moottoripurjehtija näyttää olevan upeassa kunnossa. Miten vene on kestänyt kaikki nämä vuodet?

Vene on tehty vuosina 1947–50 Porvoon telakalla. Veneen suunnittelija ja ensimmäinen omistaja oli Carl Gustf von Pfaler. Veneellä on ilmeisesti ollut vain kolme omistajaa näiden vuosikymmenien aikana. Viimeisen kerran, ennen minua, se vaihtoi omistajaa vuonna 2000. Tarina kertoo, että silloin sen kunnostamiseen käytettiin seitsemän vuotta. Minulle Lunkentus siirtyi vuonna 2017.

Miten vene on sisustettu?

Moottoripurjehtija kulkee vain kuutta solmua, eikä sisätilojen sisustusta tarvitse miettiä kovin kallistusta kestäväksi, kuten purjeveneissä. Sisätilojen valkoinen väritys on raikas. Lunkentuksen pentteri, eli keittiö, on tilava, ja hankimme tyttärieni kanssa sinne astiat ja lasit, joilta voi nauttia vaikka juhlaillallisen. Teen veneellä joskus charter-kuljetuksia, eli vien esimerkiksi hääpareja merimatkalle kirkosta juhlapaikkaan. Siksi veneeseen tarvittiin myös kristalliset samppanjalasit.

Mitä erityistä pitää ottaa huomioon, kun kyseessä on vene?

Tilat ovat pienet, eli mitään turhaa ei veneeseen kannata tuoda. Veneessä on myös välillä kosteaa, joten suosimme luonnonmateriaaleja. Lakanat ovat pellavaa, joka kuivahtaa tuulessa nopeasti, ja peitteet Joutsenen untuvaiset. Ruokailutilan patjoihin ommeltiin irrotettavat ja helposti pestävät päälliset.

Annoin suosiolla kahden hengen takakabiinin tyttärilleni, ja sisustimme siitä raikkaan ja viihtyisän. Saan helpommin houkuteltua tytöt reissuun, kun heillä on kutsuva oma tila. Panostimme laadukkaisiin tekstiileihin, jotka kestävät pesua ja kulutusta. Satamista löytyy nykyisin pesukoneet, ja lakanat on helppo pestä matkalla, siksi valkoinen värikään ei ollut ongelma.

Elle (vas.) ja Emma.

Mikä on lempihetkesi veneillessä?

Hienointa on silloin, kun aamu valkenee. Nousen ennen lapsia ja keitän kupin vahvaa kahvia. Juon sen ulkona istuen ja katselen nukkuvia tyttäriä kabiinin luukun välistä. Kun tytöt nousevat, syömme hitaan aamiaisen ulkona ja jatkamme matkaa.

Nautin siitä, että voin matkustaa omaan tahtiini. Moottoripurjehtijalla matkanteko on hidasta ja leppoisaa.

Tämä on Glorian Kodin artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

Juttu on ensimmäiseksi ilmestynyt Glorian Kodissa 5/2019.

ASUKKAAT

Purjehtija ja eräopas Jussi Aropaltio, 48, sekä tyttäret Elle, 18, ja Emma, 17.

KOTI

1940-luvun lopulla rakennettu moottoripurjehtija Lunkentus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla