Laura Peterzensin ulko-olohuoneeseen pääsee suoraan keittiöstä. Appelsiinit ovat omalta pihalta. Kuva: Riitta Sourander
Laura Peterzensin ulko-olohuoneeseen pääsee suoraan keittiöstä. Appelsiinit ovat omalta pihalta. Kuva: Riitta Sourander

Kun Laura Peterzens näki Portugalin-kotinsa ensi kerran, katosta paistoi läpi päivä, ja ikkunalaudoilla kasvoi voikukkia. Nyt Casa Linda kukoistaa taas.

Laura Peterzens on viettänyt jo miltei kolmekymmentä talvea Portugalin Algarven pittoreskissa Taviran pikkukaupungissa. Portugaliin hän päätyi, kun oli pitkään unelmoinut talvilomista lämpimässä, poissa pimeästä ja kylmästä Suomesta. Kaksilapsinen perhe kiersi lomamatkoillaan Etelä-Euroopassa etsimässä sopivaa asuntoa, mutta palasi aina uudelleen Portugalin Algarveen. Siellä oli paras ilmasto, kesämaisemat, rehelliset, vaatimattomat ihmiset, tuoreet merenelävät ja puhdas luonto.

Sinisillä ovenpielillä on symbolinen, suojaava merkitys. Kuva: Riitta Sourander
Sinisillä ovenpielillä on symbolinen, suojaava merkitys. Kuva: Riitta Sourander

Laura, kotitalosi on nimeltään Casa Linda. Miten se löytyi?

Vuonna 1989 olimme viikon lomalla Algarvessa silloisen mieheni kanssa, ja kävimme katsomassa kaikki myynnissä olleet talot. Päivää ennen lähtöämme päädyimme pieneen Taviran kaupunkiin, jossa oli tarjolla ikivanha taloraunio. Katosta paistoi läpi päivä, ja ikkunalaudoilla kasvoi voikukkia. Mutta talon paksut seinät, lattioiden terrakottalaatat ja kaarikäytävä tekivät siitä juuri sellaisen paikan, josta olin unelmoinut. Olen aina luottanut intuitiooni, ja ammattilaisena näin, minkälaisen talosta saisi kunnostettua. Samana päivänä, ostopäätöksen jälkeen, palkkasimme paikallisen arkkitehdin ja rakennusliikkeen restauroimaan taloa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keittiön ruokokatto parruineen on seudulle tyypillinen. Kuva: Riitta Sourander

Miten taloa kunnostettiin?

Lahjakas arkkitehti suunnitteli talon, Casa Lindan, remontin portugalilaista rakennusperinnettä kunnioittaen. Sisätilojen tyypilliset bambukatot ja terrakottalattiat uusittiin, kylpyhuoneiden laatat maalattiin käsin.

Olohuone ja yksi makuuhuone rakennettiin entiseen eläinsuojaan, ja talon päätyyn lisättiin autotalli. Pihan vanha keittiörakennus muutettiin vierastaloksi, jossa on kylpyhuone ja kattoterassi.

Remontti tuli kalliimmaksi kuin itse talo, mutta hintojen nousu alueella on korjannut tilanteen. Casa Lindamme restaurointi oli oikeastaan kulttuuriteko, sillä 1800-luvulta oleva talo on Taviran vanhin asuinrakennus.

Korkea olohuone oli ennen talli. Kuva: Riitta Sourander

Sittemmin ostitte Tavirasta myös merenrantatontin, jonne rakensitte talon. Miten päädyit takaisin Casa Lindaan?

Casa Linda oli pitkään vuokralla, mutta kun viitisen vuotta sitten erosin, päätin palata taloon. Remontoin talon uudelleen, nyt yhdessä uuden elämänkumppanini Russelin kanssa.

Vesijohdot sekä sähköt tarkistettiin ja talo sai vaaleat pinnat, koneet ja huonekalut. Sisäpihalle tuli katettu ulko-olohuone, jota käytetään kuusi seitsemän kuukautta vuodessa.

Makuuhuoneen seinien väri sai innoituksensa Portugalin öisestä tähtitaivaasta, maali on Farrow & Ballin. Kuva: Riitta Sourander

Miten kuvailisit talon nykyistä sisustustyyliä?

Perinteisissä portugalilaiskodeissa on pieniä, synkkiä huoneita täynnä tavaraa ja koriste-esineitä. Ikkunaluukutkin pidetään kiinni. Casa Lindassa näkyy suomalaisuus siinä, että melkein viisi metriä korkeat huoneet ovat valoisia ja sisustus on yksinkertainen eikä ollenkaan prameileva. Koriste-esineitäkin on vähän. Kalustuksen ja muun sisustustavaran olen hankkinut Portugalista, usein kirpputoreilta. Olen löytänyt niiltä persoonallisia ja laadukkaita esineitä, joilla on tarina.

Olohuoneen uusi nojatuoli ja raidallinen sohva edustavat Amerikan itärannikon rentoja ja merellisiä Hamptons- ja New England -sisustustyylejä, joihin ihastuin siellä käydessäni. Makuuhuoneessamme on samaa puhtaan selkeää henkeä. Rakastan sen yöllisen tähtitaivaan sinisiä seiniä, valkoisia ikkunaluukkuja ja mattoja.

Talon paksuista seinistä huokuva tunnelma on parasta, mitä olen koskaan kokenut. Talossa on täytynyt asua onnellisia ihmisiä, joiden elämässä on ollut paljon hyvää.

Kokonaan valkoiseksi uusitun kylpyhuoneen käsin maalatut, siniset boordit ovat portugalilaista maalaistyyliä. Kuva: Riitta Sourander

Asukkaat: Sisustusarkkitehti ja yrittäjä Laura Peterzens ja video-ohjaaja Russell Smith. Lisäksi neljä aikuista lasta ja seitsemän lastenlasta. Portugalissa vietetään talvisin kuusi seitsemän kuukautta. Kesät Laura työskentelee Kustavissa saaristolaishenkisessä Peterzens Ranta -perhe-yrityksessään.
Koti: 170-neliöinen, vanha talo Portugalin Algarvessa. Talossa on viisi huonetta, kaksi kylpyhuonetta ja maalausstudiona toimiva autotalli. Sisäpihalla on katettu ulko-olohuone ja pieni vierastalo.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 10/2018 ilmestyneestä jutusta Unelmien Casa Linda. Tämä on Glorian Kodin artikkeli, joka on julkaistu Menaiset.fissä. Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla