Vanhan perintökaapin väritys toi saven sävyt alakertaan. Artekin ruokapöytä on palvellut pitkään. Sen ilme uudistuu moderneilla pellavaliinoilla. Woodnotesin matto on valmistettu Lapualla, ja oli siksi itsestäänselvä hankinta.
Vanhan perintökaapin väritys toi saven sävyt alakertaan. Artekin ruokapöytä on palvellut pitkään. Sen ilme uudistuu moderneilla pellavaliinoilla. Woodnotesin matto on valmistettu Lapualla, ja oli siksi itsestäänselvä hankinta.

Kuistilta alkanut remontti herätti Lapuan Kankureiden omistajissa Jaana ja Esko Hjeltissä muutosvimman, joka mullisti lopulta koko alakerran. 

Nuorina Jaana ja Esko halusivat Lapualta maailmalle ja lähtivät Tampereelle ja Saksaan opiskelemaan. Ajatus kodista ja yrityksestä Etelä-Pohjanmaalla tuntui kaukaiselta, kunnes vuonna 1995 laman syvimmässä aallonpohjassa Eskon oli palattava huolehtimaan perheensä yrityksestä.

Kun perheyrityksessä tehtiin sukupolvenvaihdos, Esko ja Jaana päättivät rakentaa talon suvun vanhalle tontille Lapuanjoen rantaan.

– Naapuritonteilla sijaitsevat Etelä-Pohjanmaan suurimmat, vanhat pohjalaistalot, ja koimme, että meillä on velvollisuus kunnioittaa alueen arvokasta historiaa ja rakennusperinnettä. Vaihtoehtoja ei siis ollut: talon oli oltava kaksikerroksinen puutalo. Valittavaksi jäi vain väri – punainen tai keltainen, Jaana kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Esko ja Jaana Hjelt rentoutuvat niin kotonaan joen rannassa kuin kesämökillä. Pidemmillä lomilla työstä irtautuminen vaatii lähtöä kauemmas kotikulmilta.

Rakennusbudjetti oli tiukka, ja aikaa yksityiskohtien hiomiseen ei juuri ollut.

Yrityksen kehittäminen vei rahat ja ajan, lisäksi perheeseen oli syntynyt pieni tytär Vilma. Kaikki ratkaisut talossa syntyivät käytännön sanelemina ja toimivuus etusijalla. Syntyi pitkäikäinen talo, joka toimi muuttumattomana 15 vuotta.

Perhe-elämä muuttui, kun kolme lasta kasvoi isoiksi. Jaanasta ja Eskosta alkoi tuntua, että talokin tarvitsi muutosta: ainakin varastona toimineesta viileästä lasiverannasta saisi mukavan kahvittelutilan, jos sen eristäisi. Samalla heräsi ajatus laajentaa talon terassia.

Keittiö rakennettiin uudelleen suuren saarekkeen ympärille. Vanhat, täyspuiset keittiönkaapit saivat uuden maalipinnan. Takaseinän kaapisto on Nixin mallistosta. Kattovalaisimet hankittiin Vepsäläiseltä.

Ammattilainen apuun

Muutostöitä ideoimaan kutsuttiin paikalle sisustusarkkitehti Anu Jokela. Ammattilainen esitteli lisää innostavia ideoita, ja asukkaiden muutosvimma livahti kuistilta sisään ja mullisti lopulta koko alakerran.

Uudistuksessa olohuoneen ja keittiön välinen seinä kaadettiin, jotta saatiin tilaa suurelle oleskelukeittiölle.

– Käytimme olohuonetta harvoin. Se odotti vain hienoja vieraita, joita ei koskaan tullut. Viihdyimme aina keittiössä niin perheen kuin ystävienkin kesken, Jaana sanoo.

Keittiö uusittiin kokonaan. Takaseinälle teetettiin korkeat kaapit, joihin piilotettiin kylmäkalusteet ja runsaasti säilytystilaa, jotta tasot pysyvät puhtaina. Alakerran koivulattiat hiottiin ja vahattiin vaalean mudan sävyyn.

Olohuonenurkkaukseen hankittiin Valannin sohvat. Seinällä on Eliel Saarisen Ruusu-ryijy, jonka Jaana hankki muistoksi Suomen Käsityön Ystävien kanssa tekemästään yhteistyöstä.

– Täällä on tapana, että naapuriin voi pistäytyä ilmoittamatta. Uusi avoin keittiömme toimii mahtavasti juuri noissa tärkeissä sosiaalisissa hetkissä. Voin kokata samalla, kun vaihdan kuulumiset naapurin kanssa, Jaana sanoo.

Remontin myötä kodin sisustusta päivitettiin. Olohuoneeseen hankittiin uudet sohvat, mutta suurin osa vanhoista kalusteista säilytettiin. Alakerran rauhallista, skandinaavista sisustusta määrittävät 1700-luvun lopun vanha kaappi ja kaappikello, jotka ovat peräisin tontilla sijainneesta pohjalaistalosta.

Lämmin lasikuisti on äänieristetty niin hyvin, että siellä on mukava viettää hiljaista hetkeä. Kuisti on kalustettu perintökalusteilla, räsymatto on Jaanan mummun kutoma. Sohvalla oleva Johanna Gullichsenin pellavakangas muistuttaa yhteistyöstä, joka on jatkunut jo 20 vuotta. Tyynyt ja torkkupeite ovat Lapuan Kankureiden.

Jaana hankkii sisustusesineitä harvoin, ja silloinkin niiden tarinalla on merkitystä perheelle. Kun ostaa mukavalta espanjalaiselta messunaapurilta pöytävalaisimen olohuoneeseen, saa valaistuksen lisäksi muiston ihmisestä ja yhteisistä hetkistä.

Perheyrityksen omistajina Esko ja Jaana joutuvat ajattelemaan kauas tulevaisuuteen. Jaana näkee paljon samaa oman kodin sisustamisessa kuin yrityksen uusien tuotteiden suunnittelussa.

– Molemmissa toteutamme samoja arvoja. Tärkeää on aitous, perinteiden kunnioitus ja niistä oppiminen sekä uuden luominen.

Makuuhuoneessa on kuulas tunnelma, joka syntyy aidoista materiaaleista ja lempeän luonnollisesta värityksestä. Woodnotesin matto ja Lapuan Kankureiden tekstiilit sointuvat toisiinsa. Kattovalaisimen Jaana teki itse pellavasta. Musta lattiavalaisin hankittiin Valaisin Grönlundilta. Sängyn päädyssä on Teemu Järven työ.

Tämä on Glorian Kodin artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

Juttu on ilmestynyt ensimmäisen kerran Glorian Kodin numerossa 5/2017.

Asukkaat: Lapuan Kankureiden omistajat Jaana ja Esko Hjelt sekä tytär Vilma ja kaksospojat Eero ja Elias.

Koti: Vuonna 2000 rakennettu 216-neliöinen, kaksikerroksinen puutalo Poutun kylässä Lapuanjoen rannassa. Talon sunnitteli arkkitehti Kimmo Hakola.

Sisältö jatkuu mainoksen alla