Kuinka usein sinä peset hiuksesi? Kuva: Shutterstock
Kuinka usein sinä peset hiuksesi? Kuva: Shutterstock

Me Naisten suuri hygieniakysely paljasti, että puolet suomalaisista käy suihkussa kerran päivässä.

Käytkö sinä suihkussa joka päivä? Uskotko sen olevan tarpeellista, vai luotatko harvempaan peseytymistiheyteen?

Jokapäiväinen suihkuttelu ei ole välttämättä tarpeen, mutta Me Naisten suuri hygieniakysely paljasti, että suuri osa ihmisistä tekee silti niin.

Kysyimme hiljattain lukijoilta 10 kysymystä, jotka paljastivat, millä tasolla oma hygienia on muihin verrattuna. Kyselyyn vastasi yli 23 000 ihmistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kerroimme jo aiemmin, että kyselyn tulosten perusteella yllättävän moni jättää käsienpesun väliin vessareissun jälkeen ainakin joskus. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Entäpä sitten muun kehon peseminen eli suihkussa käynti ja hiusten pesu? Puolet vastaajista kertoi käyvänsä suihkussa kerran päivässä, joka päivä. Joka toinen päivä suihkutteli 39 prosenttia vastaajista.

Superhygieenisiä (tai runsaasti hikoilevia) eli kaksi kertaa päivässä peseytyviä oli neljä prosenttia vastaajista. Toisaalta kuusi prosenttia kertoi käyvänsä suihkussa vain noin kerran viikossa.

Yleisesti ajatellaan, että suihkussa on syytä käydä silloin, kun tuntee olonsa hikiseksi tai likaiseksi. Peseytyminen varmasti tarpeen treenin jälkeen, mutta kannattaako suihkussa käydä päivittäin, jos ei ole hikoillut runsaasti päivän aikana?

Sydney Morning Herald -lehden artikkelissa ihotautilääkäri ja professori Stephen Shumack varoittaa, että päivittäinen kuuma suihku voi vahingoittaa ihoa. Hänen mukaansa ylipeseytyminen poistaa ihon luonnolliset öljyt, jotka suojaavat ihosolujamme. Kun näin käy, iho läpäisee enemmän bakteereja ja kuivuu helpommin.

Shumackin mukaan päivittäisten suihkujen ottaminen yleistyi vasta viimeisten 50–60 vuoden aikana, ja nykyään ihmiset peseytyvät päivittäin ennemminkin sosiaalisen paineen kuin peseytymisen tarpeen vuoksi.

– Jos tekee istumatyötä, riittää että käy suihkussa kerran, kahdesti tai kolmesti viikossa. 

Time-lehden artikkelissa tartuntatautien asiantuntija Elaine Larson Columbian yliopistosta kertoo, että monet käyvät suihkussa liian usein. Hänen mielestään suihkussa käydään esteettisistä syistä. Liian tiheä suihkuttelu ja ihon hankaaminen voi myös kuivattaa ihoa.

– Ihmiset luulevat käyvänsä suihkussa puhdistuakseen, mutta bakteeritasolla näin ei tapahdu. Käsien peseminen riittävän usein on tehokkaampi keino pitää pöpöt loitolla, Larson sanoo.

MYÖS HIUKSET PESTÄÄN TURHAN USEIN

Kyselyssä selvisi, että hiusten pesutiheys vaihtelee suhteellisen vähän ihmisten kesken. Vastaajista 23 prosenttia pesee hiuksensa joka päivä. Joka toinen päivä tukan pesee 45 prosenttia vastaajista, kun 31 prosenttia pesee hiukset kerran tai kahdesti viikossa. Muutaman kerran kuukaudessa hiuksensa pesee yksi prosentti vastaajista.

Sopivasta hiusten pesuvälistä on kiistelty usein. Me Naisten aiemmin haastatteleman hiustutkija ja parturi-kampaaja Ritva Kassilan mukaan sopiva pesutiheys on kahdesta kolmeen kertaan viikossa.

– Usein sopiva pesuväli on kiinni siitä, mitä työtä tehdään eli miltä hiusten tulisi näyttää, mutta hiuspohjaa ajatellen pari kertaa viikossa on ihanteellinen pesumäärä, Kassila sanoo.

Kiharat ja vaalennetut hiukset ovat yleensä tavallista kuivemmat, joten niiden pesuväli voi olla Kassilan mukaan hieman pidempi. 

Jos hiukset pesee liian usein, hiuspohjan happovaippa katoaa ja bakteerit, virukset ja sienet pääsevät päänahkaan. Tuloksena voi olla tulehdus, josta seuraa hilseilyä, kutinaa ja ärtymystä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla