Joulukinkkua kannattaa leikata ja laittaa esille vain sen verran kuin sitä kerralla syödään. Kuva: Shutterstock
Joulukinkkua kannattaa leikata ja laittaa esille vain sen verran kuin sitä kerralla syödään. Kuva: Shutterstock

Miten saada koti puhtaaksi ja perunalaatikko imelletyksi ennen kuin vieraat tulevat? Lue alta marttojen parhaat vinkit perinteisimpiin joulupulmiin. 

Ihanat martat ovat jälleen koonneet yhteen vastauksia suomalaisten visaisimpiin joulukysymyksiin. Miten kodin saa putipuhtaaksi? Entä pöydän notkuvaksi? Ja ennen kaikkea, kuinka kauan se kinkku pysyy hyvänä jääkaapissa!

Kas tässä Suomen kansa: vastaukset siihen, mikä meitä eniten jouluna mietityttää!

Koti puhtaaksi

1. Millaisella pesuaineella pesen saunan?

Martat neuvovat, että saunan pesemiseen voi käyttää saunanpesuaineen lisäksi yleispuhdistusainetta. Klooripitoisia puhdistusaineita pitäisi välttää, koska kloori voi imeytyä puuhun ja sitä voi vapautua ilmaan saunaa lämmitettäessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aloita saunan pesu kastelemalla puupinnat lämpimällä vedellä, jotta puun huokoset aukeavat. Pese lauteet pehmeällä harjalla tai hankauspesimellä. Harjaa puuta puiden syiden suuntaisesti ja huuhtele lauteet lopuksi kylmällä vedellä, jotta puun huokoset sulkeutuvat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Miten saan puhtaaksi kylpyhuoneen kaakelit ja saumat?

Kastele pinnat, jotta puhdistusaineet eivät haurastuta sauma-aineita. Kylpyhuoneen  kalkkisaostumat saa pois happamalla puhdistusaineella, jonka pH on alle 6. Useimmat kylpyhuoneen puhdistusaineet ovat happamia. Rasvalika puhdistetaan emäksisellä pesuaineella (pH yli 8), joten joskus pinttyneet liat voivat vaatia ensin happaman aineen käsittelyn ja sitten emäksisen aineen.

Martat suosittelevat puhdistamiseen Universal Stone -nimistä yleispuhdistusainetta. Saumat saa puhdistettua ktevästi vaikkapa tarkoitukseen kehitetyllä saumaharjalla. Huuhtele puhdistuksen jälkeen saumat ja kaakelit hyvin. Saumat ja kaakelit pysyvät puhtaana pidempään, kun kuivaat ne aina suihkun jälkeen.

3. Miten puhdistan uunin, jonka pohjalle on pinttynyt palanutta ruokaa?

Pirkanmaan Marttojen Marja Kuuteri neuvoo tekemää tahnan ruokasoodasta (2 rkl), suolasta (2 rkl) ja kuumasta vedestä (noin 2 rkl) ja hankaamaan tahraa sillä. Etikka ei ole hyvä aine uunin puhdistamiseen, sillä se poistaa kalkkisaostumia. Uunin puhdistamiseen sopii sen sijaan sooda. Lämmitä uuni haaleaksi ja antaa puhdistusaineelle aikaa vaikuttaa. Sen jälkeen voit hangata ja puhdistaa uunin puhtaaksi. 


4. Miten poistan steariinitahran?

Rapsuta ensin pois se, mikä lähtee. Laita sen jälkeen talouspaperia tahran molemmin puolin ja imeytä loput paperiin silitysraudalla. Steariinista jää aina tekstiileihin rasvatahra, jota voi koittaa poistaa tahranpoistoaiheella. Värillisestä steariinista jääneitä tahroja voi koittaa poistaa valkaisuaineella. 

Ole tarkkana, millaisesta materiaalista poistat steariinia, sillä liian vahvoilla menetelmillä voit saada kankaaseen reiän.

Pöytä koreaksi

1. Miten saan imelletyn perunalaatikon onnistumaan?

Joululaatikot on helppo ostaa kaupasta, mutta jos haluat kokeilla laatikon tekemistä itse, lue nämä Marttojen ohjeet. Valitse perunalajikkeeksi jauhoinen peruna, josta saa hyvän perunasurvoksen. Perunalaatikon voi valmistaa kahdella tavalla: perunat joko kuoritaan ennen keittämistä tai keitetään kuorineen ja kuoritaan kuumina keittämisen jälkeen. Keitinveteen ei lisätä suolaa. Anna perunamassan imeltyä lämpimässä paikassa. Voit tehdä noin neljän–viiden tunnin imellytyksen esimerkiksi 55–60-asteisessa uunissa. Perunalaatikko ei imelly, jos lämpötila nousee yli 75 asteen. Lisää imellytyksen jälkeen perunasurvokseen loput ainekset. Mikäli perunamassa ei ole imeltynyt tarpeeksi, martat neuvovat lisäämään survokseen hieman siirappia. Sen jälkeen lähes vellimäinen seos kaadetaan voideltuun vuokaan, jota ei tule täyttää yli puolivälin, jottei ruoka kiehu yli. Paista perunalaatikkoa 150–175-asteisessa uunissa pari tuntia.

2. Milloin graavikala kannattaa tehdä, jos haluan tarjota sitä jouluaattona?

Tuore kala ehtii suolautumaan, kun teet sen tarjoilua edeltävänä päivänä. Voit myös graavata kalan ja pakastaa sen heti suolaamisen jälkeen. Tämän voi tehdä jo pari kuukautta ennen joulua. Jos pakastat kalan, pakkaa kala hyvin, jotta kalan haju tei artu muihin elintarvikkeisiin pakastimessa. Kääri kala ensin voipaperiin, sitten muovipussiin ja sulje pussi tiiviisti. Sulata  kala tarjoilua edeltävänä päivänä jääkaappissa. Kun tarjoat graavikalan, raaputa pinnalta maustekerros pois. Leikkaa ohuita viipaleita poikittain ja viistoon kalan ollessa vielä kohmeessa, jolloin saat ohuita viipaleita ja leikkaaminen on helpompaa.

3. Kuinka paljon kinkkua täytyy varata?

Pirkanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Marja Kuuteri ohjeistaa varaamaan 150–200 grammaa kinkku per henki per ateria, riippuen toki siitä, ostatko luullisen, kypsän vai raa’an kinkun. Toki määrää kannattaa arvioida myös sen mukaan, ovatko vieraat kinkunsyöjiä vai eivät.  

Toteutuneet syöntimäärät kannattaa kirjoittaa ylös seuraavaa joulua varten, mikäli samat vieraat kokoontuvat useana jouluna yhteen.

4. Kuinka kinkku paistetaan oikein?

Ennen paistamista tuoreen kinkun pitää olla muutama tunti huoneenlämmössä. Esimerkiksi 3–4-kiloisen kinkun on hyvä olla huoneenlämmössä vähintään neljä tuntia. Jos kinkku on jäinen, se pitää sulattaa ennen tätä.

”Kun kinkun laittaa uuniin, sitä kannattaa pitää ensin 15–20 minuuttia 175 asteessa, jotta pinta saa väriä.  Sen jälkeen kinkkua paistetaan 100 asteessa pitkään. Paistomittari on hyvä olla. Sillä saa tuntuman, eikä tarvitse tuijottaa kelloa. Kinkun sisälämpötilan on hyvä olla 77 astetta”, Marja Kuuteri Pirkanmaan Martoista neuvoo.

5. Kuinka kauan kypsä joulukinkku säilyy?

Kypsä joulukinkku säilyy jääkaapissa noin viikon. Älä nosta kokonaista kinkkua tarjolle, jotta kinkku säilyisi hyvänä mahdollisimman pitkän. Leikkaa kinkusta tarjolle vain viipaileita, mitä arvioit ruokailussa kuluvan. Kinkku ei saa olla liian lämpimässä eikä se saa päästä jäätymään. Kinkku säilyy parhaiten 0–6 asteen lämpötilassa. Jos säilytät kinkkua ulkona, ja suojaa se huolellisesti. Lämpötilan vaihtelut lyhentävät kinkun säilymisaikaa.


6. Miten teen gluteenittoman taatelikakun?

Käytä gluteenitonta jauhoseosta sama määrä kuin vehnäjauhoja. Voit myös korvata osan gluteenittomasta jauhoseoksesta esimerkiksi tattarijauholla (esim. ½–1 dl). Käytä voidellu kakkuvuoan jauhottamiseen esimerkiksi gluteeniton jauhoseosta, gluteenitonta korppujauhetta tai pähkinärouhe- ja mantelirouhetta. Marttojen reseptejä taatelikakkuun ja resepteihin löydät Marttaliiton sivuilta.

Vinkit antoi Marttaliitto ja Pirkanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Marja Kuuteri.

Vierailija

"Toteutuneet syntimäärät kannattaa kirjoittaa ylös seuraavaa joulua varten, mikäli samat vieraat kokoontuvat useana jouluna yhteen."

Kiva sitten seuraavina jouluina syntejä käydä läpi yhdessä. :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla