Sisustamiseen saa helposti tärvättyä tonneja, mutta pienemmilläkin summilla saa aikaan vaikka mitä. Intohimoinen kirppissisustaja Eila-Maria Hannula kertoo parhaat vinkkinsä.

Pari vuotta sitten Eila-Maria Hannula osti kierrätyskeskuksesta vanhan, kauniin tiikkilipaston vaivaisella 18 eurolla. Hän sai heti inspiraation verhota sen valkoiseen maaliin, sillä raikkaampi lopputulos houkutteli.

Eila-Maria latasi lipastostaan kuvan sisustajien Facebook-ryhmään ja kyseli muilta jäseniltä, kannattaisiko lipasto maalata. Idea sai aluksi vastustusta, mutta lopulta nainen piti päänsä ja tarttui pensseliin.

– Lipaston uusi ilme sai yli 300 tykkäystä ja paljon kehuja. Joskus budjettisisustaminen vaatii hieman rohkeutta tuunata, jos jokin tavara ei ole just, vaan melkein, hän kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Alkujaan ruskea tiikkilipasto löysi maalattuna paikan television alta.
Alkujaan ruskea tiikkilipasto löysi maalattuna paikan television alta.

Eila-Marian koti on sisustettu vain yhtä riippukeinua ja tekstiilejä lukuun ottamatta kierrätystavaralla. Erityisesti viherkasvit, valkoinen väri ja piristävät, väriä tuovat tekstiilit ovat hänen sisustuksensa perusta.

Eila-Marian mielestä pienen budjetin kirpparisisustamisessa parasta on se, ettei tavaroihin synny liian suurta tunnesidettä. Silloin niistä luopuminenkin on helppoa, jos tekee vahingossa hutiostoksia tai tavaroihin kyllästyy.

– Ostin sohvani 120 eurolla, ja muutenkin olohuone on kokonaisuudessaan tullut maksamaan vain alle 500 euroa.

Rohkeus, aktiivisuus ja kärsivällisyys ovat budjettisisustajan hyveitä

Kirpparisisustamisessa tavaroita kannattaa tarkastella uusin silmin. Eila-Maria muistuttaa, että käytettyjä tavaroita on helpompaa rohkeasti tuunata ja muokata, mikäli ne eivät säväytä heti ensi näkemältä. Edes käsityötaitoja ei välttämättä tarvita.

– Esimerkiksi paikallisissa ammattikouluissa tehdään usein kalusteiden maalauksia ja verhoiluja edullisilla opiskelijahinnoilla, hän vinkkaa.

Pienen budjetin sisustajalta kaivataan myös kärsivällisyyttä. Kierrätyssisustus ei synny yhdessä yössä, vaan se on Eila-Marian mukaan kuin tilkkutäkin ompelemista pala kerrallaan. Esimerkiksi nykyistä omakotitaloaan hän on ehostanut jo viimeiset kymmenen vuotta, muttei voi sanoa sitä lähestulkoonkaan valmiiksi. Kirpparisisustajan koti kun elää ja muuttuu jatkuvasti.

Eila-Maria suosii kotipaikkakuntansa Imatran kirpputorien ja kierrätyskeskusten koluamista, ja hän on myöskin lähialueensa Facebook-kirppiksien aktiiviselailija. Niistä ”Äijäkirppis” on hänen suosikkinsa. Nekin harvat asiat, jotka Eila-Maria on ostanut uutena, ovat löytyneet edullisesti muun muassa Tokmannilta ja Jyskistä.

– Kannattaa pitää silmät auki ja olla aktiivinen. Koska kirpputoreilla tavara vaihtuu tiuhaan, niissä kannattaa myös vierailla usein. Huippulöytöjä tuskin tekee, jos kirppistelee vain satunnaisesti, hän sanoo.

Trendikkäiden, mutta toisinaan hintavien huonekasvien ystäville Eila-Marialla on myös oivaltava vinkki: niitäkin voi löytää puoli-ilmaiseksi etenkin nettikirpputoreilta, ja yhdestä kasvista voi istuttaa monta uutta.

Eila-Maria Hannula ei karta sisustuksessaan valkoista, sillä se on hänen mukaansa paras pohjaväri yksityiskohdille.
Eila-Maria Hannula ei karta sisustuksessaan valkoista, sillä se on hänen mukaansa paras pohjaväri yksityiskohdille.

Kirppishaukan geeni periytyi

Eila-Marialle kierrätystavara on sydämen asia. Hän on aikaisemmin työskennellyt Imatralla kierrätyskeskuksessa ja nautti siellä joka hetkestä.

– Rakastan vanhaa tavaraa. Kirppareilla on ihanan rentouttavaa vain kierrellä ja hypistellä kaikkea, hän kertoo.

Intoilu on lähtöisin jo lapsuudenkodista: kirppishaukan geeni on kulkeutunut Eila-Marialle hänen äidiltään, joka on aina ollut tyttären sanoin ”kova mylläämään”. Varsinainen budjettisisustaminen alkoi, kun Eila-Maria muutti ensimmäiseen omaan asuntoonsa, ja erityisesti kymmenen vuoden takainen muutto hänen nykyiseen omakotitaloonsa on saanut kierrätyssisustuksen kukkimaan.

– Kun rahaa ei ole koskaan ollut mitenkään liikaa, on se vaatinut välillä luovia ratkaisuja. Ja sitä paitsi vanha tavara on yksinkertaisesti parasta, hän kiteyttää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla