Kodin Kuvalehti
Näetkö kuvassa ihmisen?
Näetkö kuvassa ihmisen?

Pohjoismaiden ulkopuolella tätä hienoa hengenpelastajaa ei tunne kukaan.

Heijastimen suomalaisista juurista voidaan olla ylpeitä.

Jalankulkijaheijastimen keksi 1950-luvulla pertteliläinen maanviljelijä Arvi Lehti, joka kaipasi hevoskärryillensä parempaa näkyvyyttä pimeässä. Mies päätti ryhtyä valmistamaan talousmuovista kolmioheijastimia kärryihin. Hän oivalsi, että voisi liimata kaksi ajoneuvoheijastimen puolikasta yhteen ja lisätä siihen ripustuskoukun.

Maailman halvin henkivakuutus oli syntynyt.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Klassisen lumihiutalemallin suunnitteli myöhemmin Arvin poika Taisto Lehti. Myöhemmin Taistosta tuli ajoneuvoheijastimia valmistavan Talmun toimitusjohtaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Heijastin heiluu vain Pohjolassa

Jalankulkijaheijastin tunnetaan Suomen lisäksi vain Pohjoismaissa. Muualla maailmassa heijastimesta ei ole kuullut kukaan.

Suomalaisillakin olisi parantamisen varaa sen käyttäjinä, sillä Liikenneturvan mukaan vain noin puolet jalankulkijoista jaksaa kiinnittää heijastimeen vaatteisiinsa. Kannattaisi kyllä, sillä jos kuljet pimeällä tiellä ilman heijastinta, lähivaloilla ajava autoilija havaitsee sinut noin 40 metrin päästä. Jos sinulla on heijastin, näyt jo 150 metrin etäisyydeltä.

Kaukovaloilla ajava näkee heijastimesi jopa 300 metrin päästä, mutta ilman heijastinta näyt vasta 100 metrin etäisyydeltä.

Kaikista jalankulkijoiden kuolemantapauksista lähes puolet tapahtuu pimeällä tai hämärässä.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Näin käytät heijastinta oikein – muista 4 hyvää tapaa

Nyt on hyvä aika kiinnittää heijastimet ulkotakkeihin. Muista nämä Liikenneturvan kokoamat ohjeet, niin pysyt hengissä pimeällä tiellä kävellessä!

  1. Anna heijastimen heilua: Riippuva heijastin kannattaa kiinnittää siten, että se on polven korkeudella. Huolehdi, että se pääsee vapaasti heilumaan.
  2. Pyöräytä ranteeseen: Ranne tai kyynärvarsi on hyvä paikka stretch- tai jousiheijastimelle. Koska kädet jatkuvasti liikkuvat, myös käsivarteen pyöräytetyn heijastimen liike näkyy pimeässä hyvin.
  3. Liioittele: Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan. Niitä ei voi olla liikaa!
  4. Näytä kaikki puolesi: Sekä vasemmalle että oikealle puolelle kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa.
Vierailija

Kumma juttu että kaikkialla on jossain kohtaa pimeää, mutta vain suomalaiset tarvitsee heijastimia. Muissa maissa ihmiset jopa osaa olla hyppimättä autojen eteen kuin maailman omistajat.

Vierailija

Nyt on toimittaja jättänyt taustatyön tekemättä. Kyllä tunnetaan muuallakin maailmassa, esim. Viro on Suomea edellä tässäkin asiassa, siellä heijastin on pakollinen pimeään aikaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla