Kodin Kuvalehti
Munasta on moneksi. Kananmunan kuorimurskasta saat oivaa ravinnetta kasvimaahan tai kukkapenkkiin.
Munasta on moneksi. Kananmunan kuorimurskasta saat oivaa ravinnetta kasvimaahan tai kukkapenkkiin.

Kalsiumia sisältäviä kananmunankuoria ei kannata heittää noin vain roskiin. Marttaliiton asiantuntija kertoo, miten ne kierrätetään oikein ja hyödynnetään fiksusti.

Kananmunan kuoret luetaan elintarvikkeisiin, joten ne lajitellaan kaupunkiasunnoissa biojätteisiin. Maatumisen vauhdittamiseksi kuoret kannattaa murskata ennen kuin ne heittää kompostiin.

– Kuoret voi laittaa biojäteastiaan ja lämpökompostoriin. Kananmunan kuoret hajoavat hitaasti, joten ennen kompostoriin laittamista ne on hyvä murskata hieman pienemmiksi paloiksi, Marttaliiton puutarha-asiantuntija Tiina Ikonen sanoo.

Myös kartonkiset munakennot voi hävittää repimällä ne paloiksi biojätteen sekaan. Toinen oikea kierrätyspaikka niille on kartonkikeräys.

– Kartonkinen munakenno maatuu hyvin biojätteen seassa. On jopa toivottavaa, että niitä laitetaan biojätteen sekaan, sillä ne imevät hyvin kosteutta, Ikonen opastaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ei sittenkään bioroskikseen!

Kananmunankuoria ei tosin kannata heittää aina biojätteeseen, vaan ne voi hyötykäyttää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kananmunan kuoret sisältävät paljon kivennäisaineita, ja murskattuja kuoria on perinteisesti käytetty kanojen ravinnoksi. Kalsiumpitoisia kuoria voi hyödyntää myös kotipuutarhassa ja huonekasvien hoidossa, sillä niistä saa loistoravinteita kasvumullan joukkoon.

– Kuivaa kananmunankuoret pöydällä tai omassa rasiassaan huoneen lämmössä. Murskaa kuoret pienemmäksi ja laita muovipussiin. Kauli kaulimella pussin murska hienohkoksi jauheeksi ja laita jauhe suoraan kasvimaahan tai kukkapenkkiin, Tiina Ikonen vinkkaa.

Kananmunankuoria voi käyttää myös lekasoran tai ruukunkappaleiden sijaan laatikkoviljelmien ja kukkaruukkujen salaojitukseen.

– Laita kananmunan kuoria istutusten pohjalle mahdollisimman isoina paloina. Yhtä vahvaa kuin lekasora tämä salaojitus ei toki ole ja hapertuu ajan kuluessa, mutta salaojituksen lisäksi kuoret luovuttavat pikkuhiljaa ravinteita multaan.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla