Kuvat
Sanoma-arkisto / Jonna Sippola
Martoilta on tänä keväänä kysytty paljon ruuan hygieenisyydestä, mutta eniten on kaivattu tietoa kasvomaskien turvallisuudesta ja siitä, miten niitä voi tehdä itse.
Martoilta on tänä keväänä kysytty paljon ruuan hygieenisyydestä, mutta eniten on kaivattu tietoa kasvomaskien turvallisuudesta ja siitä, miten niitä voi tehdä itse.

Tänä keväänä kotona on ommeltu kasvomaskeja ja putsattu kaikki mahdollinen liesituulettimista ilmanvaihtoventtiileihin. Marttaliiton kotitalousasiantuntija Veera Rantanen kertoo, mihin kaikkeen marttojen apua on kaivattu.

Kaikkien aikojen kotoilukevät! Sitä tämä kevät on suurimmalle osalle ollut koronan takia. Ja se on näkynyt myös Marttaliiton neuvontachatissä. Kun kotona on vietetty entistä enemmän aikaa, asiakaskunta on laajentunut, kertoo kotitalousasiantuntija Veera Rantanen Pirkanmaan Martat ry:stä.

Martat ovat muuttaneet omiakin tapojaan auttaa. Digissä on tarjottu apua entistä enemmän – nyt kun martat ovat joutuneet perumaan kursseja turvallisuussyyistä, he ovat järjestäneet webinaareja ja luentoja Facebookissa ja Martta-akatemiassa.

– Huoli on muuttanut kevään aikana paljon muotoaan. Alun hysteria ja epätietoisuus ovat muuttuneet mieltä painavaksi murheeksi, kun lopusta ei ole selkeää tietoa. Olemme tarjonneet keskusteluapua arkeen ja sen pyörittämiseen, Rantanen kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

6 asiaa, joihin kaivataan apua

Rantasen mukaan ihmiset ovat tänä keväänä kaivanneet apua ja vinkkejä erityisesti yhteen asiaan – joka ei liene kovin yllättävä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kasvomaskien ompelu- ja käyttöohjeet ovat olleet ehdottomasti kysytyin ja haetuin asia. Siksi laadimme siihen erittäin selkeät ja kattavat ohjeet yhdessä Tekstiiliopettajaliiton TOL ry:n ja Naisten valmiusliiton kanssa, Rantanen sanoo.

Mutta ei kasvomaskien teko suinkaan ole ollut ainut asia, johon Martoilta on kaivattu vinkkejä. Rantanen listaa kasvomaskien jälkeen viisi asiaa, joita ihmiset ovat kysyneet eniten.

  1. Ruuan turvallisuus. ”Ihmiset ovat harventaneet kaupassa käyntiä, ja näin ollen olemme saaneet paljon kysymyksiä ruuan turvallisuuteen liittyen. Ihmiset kysyvät paljon esimerkiksi pakkauksien hygieenisyydestä sekä vinkkejä oikeaoppiseen pakastamiseen, sulatukseen ja säilömiseen.” 
  2. Luonnonyrtit. ”Luonnonyrtit ovat lähiruokaa parhaimmillaan! Luonto tarjoaa meille poimittavaksi ja syötäväksi monenlaisia kasveja ja yrttejä. Tänä keväänä se on ollut entistä trendikkäämpi aihe, ja ihmiset ovat olleet erittäin kiinnostuneita esimerkiksi nokkosen ja vuohenputken hyödyntämisestä.” 
  3. Kodin siivous (paikat joita normaalisti ei tule siivottua niin ahkerasti). ”Tänä keväänä on putsattu niin kylpyhuoneet, kahvinkeittimet, liesituulettimet, ilmanvaihtoventtiilit, varastot kuin vaatehuoneetkin. Pinttyneeseen likaan ja esimerkiksi kodin sisätilojen tuholaisiin on haettu paljon apua, kun on ollut aikaa niihin paneutua ja tehdä ihan suursiivousta.” 
  4. Ruuanlaitto. ”Nyt on haettu paljon helppoa, nopeaa ja edullista reseptiikkaa arkiruokaan, jota voi laittaa enemmän kerralla ja pakastaa seuraavia viikkoja helpottamaan.

    Lisäksi ihmiset ovat alkaneet leipoa. On ollut ihanaa huomata, kuinka kysymyksiä on sadellut myös lapsilta, jotka ovat päässet kotona mukaan ruoanlaittoon ja leivontaan. Lapsien kanssa on hyvä aloittaa kokkailu yhdessä ja yksinkertaisemmista ohjeista, mutta heidän kehittymisensä on silmin nähtävää, kun intoa piisaa.” 
  5. Puutarhanhoito. ”Monet ovat nyt innostuneet ehkä jopa ensimmäistä kertaa puutarhanhoidosta. Siihenkin löytyy nyt huomattavasti aikaa, mutta toisaalta puutarha ja viherkasvit ovat myös erittäin trendikkäitä tällä hetkellä. Kysymyksiä on tullut laidasta laitaan niin kasvien valintaan, istutukseen, taimikasvatukseen kuin hoitoonkin liittyen.” 

Martat auttavat ilmaiseksi niin chatissä kuin puhelimitsekin. Yhteystiedot löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla