Kotiin kuljetaan pariovista. Seinään upotettu postiluukku on yksi porraskäytävän upeista yksityiskohdista.
Kotiin kuljetaan pariovista. Seinään upotettu postiluukku on yksi porraskäytävän upeista yksityiskohdista.

Jugendtalo ja idyllinen jokinäkymä houkuttelivat Sarin ja Henrin luonnon rauhasta Turun keskustaan.

Aurajoen laineet hehkuvat auringonpaisteessa, jokivarren ravintoloissa nautitaan lounastreffeistä ja kevyt, kesäinen tuuli heiluttaa lippuja tangoissa ja puiden keskeltä siintää legendaarinen Samppalinna. Kaikesta tästä voivat turkulaiset Sari ja Henri nauttia omalla parvekkeellaan.

Aiemmin perhe asui vaaleassa, skandityylisessä omakotitalossa vartin ajomatkan päässä Turusta. Luonnon rauha vaihtui keskustan vilinään, kun Henri ystävineen hankki jokirannasta kokonaisen kivitalon.

– Elämä on täynnä yllätyksiä. Oli heti selvää, että talosta tulisi uusi koti myös meille. Tiesimme että edessä oli valtava remontti, mutta päätimme tarttua haasteeseen. Tästä tehtiin meille loppuelämän koti, Sari sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Keittiöstä aukeavat pariovet parvekkeelle, josta on upea näköala Aurajoelle. Villaverhot ovat sisustussuunnittelija Tomi Kouvolan suunnittelemat. Tuolit ovat Hayn ja pöytä Canelinen.

Pari sai talosta tilan, jonka ikkunat aukeavat sekä joen puolelle että rauhaisalle sisäpihalle. Talo oli ollut vuosia toimistokäytössä, ja koti saatiin suunnitella tyhjään tilaan. Koko rakennuksen suunnittelusta vastasi arkkitehtitoimisto Haroma & Partners.

Sarin ja Henrin asunnon huonejärjestys mietittiin uusiksi perheen tarpeita vastaavaksi. Kodin tilat jakautuvat aulamaisen käytävän kahden puolin. Aurajoen puolelle sijoitettiin yhteiset tilat eli keittiö, ruokatila ja olohuone. Ne ovat miltei avointa tilaa: olohuonetta ja ruokatilaa halkoo astiahylly, keittiössä on pätkä seinää. Suojaisan sisäpihan puolelle suunniteltiin makuuhuoneet vanhemmille ja kahdelle lapselle.

Olohuoneen huonekorkeus on lähes neljä metriä. Kanadalaisen Boccin näyttävä valaisin on Henrin suosikki. Punaiset taideteokset ovat taiteilija Soile Yli-Mäyryn.

Kolmen vuoden urakka

Remontti kesti kolmisen vuotta, ja kesällä 2016 perhe pääsi muuttamaan uuteen kotiinsa.

– Olen ihastunut keittiöstä aukeavaan parvekkeeseen. Sen kaiteet ovat alkuperäiset ja tunnelma kuin viime vuosisadalla. Toinen parveke on eteisessä, ja se on sisäpihan hiljaisuudessa, Sari kertoo.

Remontissa ei tingitty laadusta, ja ratkaisut haluttiin tehdä vanhaa kunnioittaen. Ajattomuus ja kestävyys olivat kriteereinä niin väri- kuin muissakin valinnoissa.

Maitokahvin värinen keittiö on Poggenpohlin, ja vaaleat tasot Coriania. Suuren saarekkeen ääressä istutaan Tolixin baarituoleilla. Kattovalaisimet ovat Moooin Valentinet.

Vanhan kodin mattavalkoinen ja kesäkodin musta keittiö innostivat valitsemaan uuteen kotiin jotain aivan muuta. Valinta osui Poggenpohlin keittiöön, joka on korkeakiiltoinen ja sävyltään Sand beige.

– Keittiö oli ensimmäinen asia, jonka hankimme tulevaan kotiimme ja jo kolme vuotta ennen muuttoa, Sari kertoo.

Kaarevaseinäiseen kylpyhuoneeseen ja saunaan Sari toivoi kylpylämäista tunnelmaa. Laatat valittiin Laattapisteen valikoimasta.

Sisustussuunnittelija Tomi Kouvola Sisustuksen Koodista oli parin apuna materiaalien ja sävyjen valinnassa. Varsinkin laattojen, tapettien ja tekstiilien kanssa suunnittelijan apu oli korvaamaton. Tomi kokosi muutaman hyvän ehdotuksen, joista Sari pääsi valitsemaan.

– Ilman sisustussuunnittelijaa en olisi päätynyt yhtä rohkeisiin tapettivalintoihin. Pelkäsin aluksi, että aulan tapetti ei sopisi taulujemme taustaksi, mutta Tomi vahvisti uskoani. Olemme lopputulokseen todella tyytyväisiä, Sari sanoo.

Pitkä käytävä jakaa kodin kahtia. Seinällä on Kuutti Lavosen Le Mirage -työ.

Sari ja Henri pitävät taiteesta, ja uudessa kodissa onkin hyvät puitteet teoksille. Asunnon läpi johtavan aulan seinät pari on ottanut galleriakäyttöön.

– Ihailen taiteilija Kuutti Lavosen töitä, ja vuosi sitten satuin paikalle, kun hänen näyttelynsä avautui kivenheiton päässä kotoamme olevassa galleriassa. Ulkoilutin koiraa, kun huomasin ikkunoista Lavosen töitä. Hankin siltä seisomalta suuren grafiikan aulaan, Sari kertoo.

Taloyhtiö on saanut luvan omalle laiturille, ja sen myötä Sarin ja Henrin mökkimatka saaristoon taittuu veneellä suoraan kotiovelta.

Tämä on Glorian Kodin artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

Juttu on ensimmäisenä ilmestynyt heinäkuun 2018 Glorian Kodissa.

Asukkaat: Sari ja Henri sekä tytär Ansa ja Martta-koira. Poika Atte asuu samassa talossa sijaitsevassa kaksiossa.

Koti: 205-neliöinen asunto vanhassa jugendtalossa Turun keskustassa. Talo on rakennettu vuonna 1909.

Sisältö jatkuu mainoksen alla