Vanha Ikea-huonekalu sai Joonaksen karanteenin aikana värikkään ryijypäällisen alle 40 eurolla. 

”Se on ihana! Hymyilyttää joka kerta, kun katson sitä. Omin kätösin tuunattu karanteenituoli!”

Näin helsinkiläinen Joonas Pesonen hehkutti blogissaan, kun hän sai valmiiksi tuoliprojektinsa – ryijytuolin, joka on vieläpä hänen ensimmäinen käsityönsä aikuisiällä.

Joonas oli ihaillut ryijytuotteita jo vuosia aiemmin, mutta valmiit tuolinpäälliset olivat jääneet arvokkaan hintansa vuoksi vielä kauppaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tänä keväänä hän bongasi vinkit ryijytuolin tekemiseen Muita ihania -blogista, kun hän lueskeli nettiä kotonaan. Joonas oli juuri saapunut Suomeen reppureissultaan Thaimaasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Etukäteen hän suunnitteli, että ryijytuoli valmistuisi parissa päivässä.

Oikeanlainen pohjatuoli löytyi helposti, vaikka se on poistunut jo Ikean mallistosta, Joonas sanoo.

– Kyselin Instagram-storyssa, olisiko kenelläkään ylimääräistä Gratulera-tuolia. Noin kahdeksan tuntia myöhemmin sain tuolin käypään hintaan kotiin kuljetettuna Korpilahdelle, jossa vietin kahden viikon karanteenin, Joonas kertoo Me Naisille.

Kahden viikon ryijytys

Bloggaajana ja somepersoonana tunnettu Joonas, 32, sai ovensa taakse myös trikookuteet, kun sukulainen kävi hankkimassa ne hänen puolestaan. Seitsemän kuderullaa maksoi yhteensä alle 40 euroa.

Hänen mukaansa tuoliin voi käyttää myös vanhoja lakanoita tai vaikkapa trikoopaitoja.

Hän oli saanut vinkin, että ensimmäisestä tuolista kannattaa tehdä värikäs; monivärisen tuolin tekeminen on mielekkäämpää kuin yksivärisen tuolin ahertaminen.

Seuraavaksi Joonas aikoo tehdä mustan ryijytuolin.

– Tähän tuoliin halusin muun muassa vaaleanpunaista ja violettia. Kotonani on marokkolainen matto, jossa on samoja värejä. Mutta muuten kotini on melko väritön.

Ryijyprojektinsa aikana Joonas katseli dokumentteja sekä lempisarjojaan ja soitteli ystäviensä kanssa pitkiä puheluita.

Alkuinnostuksen jälkeen hän huomasi, että tekeminen alkoi ottaa liikaa sormiin. Homma vaatii paljon leikkelemistä ja kudepätkien kiristämistä.

– Olisin voinut tehdä tuolin nopeammin, mutta päätin jakaa työt useammalle päivälle. Lopulta ryijytin tuolia kaksi viikkoa eli koko karanteenin ajan noin pari tuntia päivässä.

Joonaksen valmis ryijytuoli.
Joonaksen valmis ryijytuoli.

Joonas myöntää, että loppuvaiheessa työ alkoi käydä haastavaksi: hänestä tuntui, että ryijyttäminen ei lopu koskaan.

Hän ei suunnitellut etukäteen värikuviota, vaan teki solmuja hetken sen värisellä langalla, josta sattui pitämään sillä hetkellä.

Kuteen pätkiä hän leikkasi kerralla enemmän eikä välittänyt siitä, että pituudet saattoivat hieman vaihdella.

– Onneksi sain rohkeutta aloittaa ryijyttämisen. Moni projekti jää tekemättä, kun luulee, ettei osaa jotain ja pelkää epäonnistuvansa. Se oli täydellistä aivot narikkaan -hommaa, sillä tekeminen ei ole niin tarkkaa.

– Ryijyn tekeminen sopii hyvin kaltaiselleni ihmiselle, joka ei ole aiemmin tehnyt käsitöitä. Tässä ei voi epäonnistua, sillä jokainen tuoli on omanlaisensa yksilö. Tekemisessä tarvitaan kuitenkin paljon pitkää pinnaa.

Jo tekovaiheessa trikookuteista leijailee paljon pölyä, Joonas varoittaa. Valmista tuolia hän aikoo imuroida, kun hän saa kuljetettua sen joskus Keski-Suomesta Helsinkiin.

Seuraavaksi hänen haaveenaan on seinäryijyn tekeminen. Samalla tekniikalla voisi tehdä jakkaralle ja tyynylle päällisen, maton tai viltinkin, hän listaa.

Valmiissa tuolissa Joonas ehti istuskella vasta vähän, mutta hän on jo vakuuttunut sen mukavuudesta.

– Tuoli on maaginen. Se on ihanan pehmeä ja kutsuu helposti luokseen. Omaan ryijytuoliini liittyy kaksi eri tunnesidettä, sillä se muistuttaa tästä eriskummallisesta korona-ajasta sekä siinä näkyy omien käsieni jälki. Se on tehty itse rakkaudella, ja siinä on täysin eri fiilis kuin kaupasta ostetussa nojatuolissa.

Joonaksen ohjeet diy-ryijytuoliin

Materiaali

 • Ryijytettävä tuoli
 • Rautalankaa
 • Trikoota
 • Sakset

Ryijytuolin tekemisessä ei voi epäonnistua, Joonas sanoo.
Ryijytuolin tekemisessä ei voi epäonnistua, Joonas sanoo.

Tekovaiheet

 1. Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa, pitääkö tuolin ristikkoon lisätä tukirakenteita vaikkapa rautalangasta. Näin ryijyyn saa tiheämmän ja tuuheamman päällisen, Joonas vinkkaa.
  Instagramista selviää, että jotkut ovat tehneet ryijyn myös lepakkotuolin päälle.
   

   

 2. Kuteita voi leikata nopeasti enemmän yhdellä kerralla, kun ottaa kaikkien rullien kuteen kerralla käteen. Joonas käytti apunaan vaaksan mittaa eli levitetyn kämmenen ja etusormen pituutta.  Tuolin reunoilla hän käytti pidempiä pätkiä.
 3. Trikoopätkät Joonas solmi vetämällä ne silmukan keskeltä. Tuolin rautaosuus jää silmukan keskelle. Ensin siis taitetaan vaaksanmittainen pätkä kahtia. Sen jälkeen taitettu trikoopätkä asetetaan vasten kehikkoa niin, että taitoksesta syntyy silmukka. Molemmat trikoopätkän päät pujotetaan syntyneen silmukan läpi ja vedetään solmu tiukalle.
 4. Tuoli on Joonaksen mukaan helpompi ryijyttää, kun sen kääntää ylösalaisin ja tekee solmut nurjalla puolella. Näin trikoopätkät laskeutuvat tuolin oikealle puolelle.
Vierailija

Itse olen tehnyt irtopäällisiä mattojen liukuesteverkkoihin. Helpompi puistella, jos pölyyntyy. Ajatus lähti siitä, kun mietin, mihin tekstiilijätteeni hukkaisin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla