Kuvat
Jonnan kotialbumi, Nancy Mäki
Jonna muuttaa vinttinsä käyttötarkoitusta vuodenajan mukaan.
Jonna muuttaa vinttinsä käyttötarkoitusta vuodenajan mukaan.

Yli satavuotiaan talon vintillä piilee unelmapesä, joka on toimittanut niin makuuhuoneen, juhlapaikan kuin joogastudionkin virkaa.

– Tämä on vähän kuin äidin leikkimökki, joka muuntuu milloin mihinkin tarkoitukseen, Jonna Tykkä kuvailee talonsa vintille loihtimaansa oleskelutilaa.

Haminalainen Jonna ja hänen kuusihenkinen perheensä muuttivat puolitoista vuotta sitten vanhaan 120-neliöiseen hirsitaloon. Muutossa tavaraa oli karsittava. Jonna myi suurimman osan kirpputorilla, mutta muutamat rakkaat huonekalut saivat jäädä sillä ehdolla, että niille löytyisi järkevä paikka uudessa kodissa.

Ratkaisu löytyi talon sähköistetystä vintistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Tajusin, miten potentiaalinen oleskelutila vintti oli. En halunnut, että se jäisi vain rojuvarastoksi, vaikka veinkin sinne tavaroita, jotka eivät sopineet muualle taloon, Jonna kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suurta remonttia tai budjettia kesäpesän rakentaminen ei vaatinut. Pienellä tuunaamisella, siistimisellä ja vanhojen tavaroiden asettelulla vintistä syntyi helposti kodikas oleskelu- ja nukkumapaikka. Esimerkiksi edellisessä kodissa olleet nukkamatot Jonna leikkeli sopiviksi paloiksi, ja nyt vintin käsittelemätöntä raakalautalattiaa pehmustaa kokolattiamatto.

Piilopaikka joka vuodenajalle

Nimestään huolimatta Jonnan kesäpesässä on mahdollista oleskella ympäri vuoden. Vintille tulee sähköt, ja kaasulämmitin lämmittää tilan ilmojen viiletessä. 

– Usein kesällä vintti toimii ylimääräisenä makuuhuoneena, kun taas talvisin raahaan sinne sohvia ja tuoleja, jolloin siitä tulee oiva paikka oleiluun tai vaikka illanistujaisiin.

– Aikoinaan vintti toimi myös joogastudiona, ja jääkaapin ansiosta täällä oli kerran pienimuotoinen baarikin, Jonna luettelee.

Tällä hetkellä kesäpesä on nukkumapaikka, jossa yöpyvät vuoroin kaikki perheenjäsenet. Taianomaiseen piilopaikkaan on oma sisäänkäyntinsä, jonne kivutaan portaita pitkin talon päädystä. Se tarjoaa oman rauhan etenkin Jonnan teini-ikäisille lapsille ja heidän kavereilleen.

Somehehkutusta

Jonna on aiemmin esitellyt kesähuonettaan vain @jonnatykkaa -nimisellä Instagram-tilillään. Hiljattain hän julkaisi kuvan myös Facebookin sisustusryhmässä erään ystävänsä kannustamana. Vinttikuva sai hetkessä liudan tykkäyksiä ja sitä ihasteltiin paljon.

– Olen yllätyksekseni saanut paljon innokkaita kyselyjä, että voisiko meidän piilopaikkaan tulla kyläilemään, Jonna naurahtaa.

– Mutta ymmärtäähän sen, onhan tämä aika ihana ja maagisen oloinen paikka. Eikä tämmöistä pysty tekemään mihin tahansa uuteen taloon, jossa ei ole kunnon puista vinttiä.

Jos kotoa tai mökiltä löytyy rojua pursuava tila, Jonna kannustaa rohkeasti karsimaan tavaraa ja muokkaamaan romuvarastosta mukavan oleskelupaikan. Remonttiakaan ei välttämättä tarvita, jos vintillä tai ullakolla on kestävä lattia. Pelkästään tavaroilla ja tekstiileillä pääsee jo pitkälle.

Jonnan mukaan vinttien ja ullakoiden potentiaalia ei usein nähdä sotkun alta. Toisaalta kaikesta rojusta ei ole edes pakko hankkiutua eroon.

– Meillekin vintti on samaan aikaan sekä ylimääräisen tavaran varasto että lisähuone.

Sisältö jatkuu mainoksen alla