Kuvat
Jenny Klemetin kotialbumi
Kiikkutuoli pääsi paraatipaikalle sohvien lähdön jälkeen.
Kiikkutuoli pääsi paraatipaikalle sohvien lähdön jälkeen.

Sohvalla ei ehdi edes oleilemaan, kun omistaa vanhan puutalon, sanoo Jenny Klemetti.

Kun Jenny Klemetti, 23, katselee nykyisin olohuonettaan, hän usein miettii yhtä asiaa:

– Miksi emme luopuneet sohvistamme aiemmin tai jättäneet niitä kokonaan hankkimatta?

Siniset sohvat hän osti puolisonsa kanssa aikoinaan kierrätyskeskuksesta – hetken mielijohteesta. He olivat muuttaneet yhteen ja molemmilla oli mielessä ”kodissa kuuluu olla sohvat” -ajatus. Sohvat tulivat osaksi pirkanmaalaisen rintamamiestalon olohuonetta kolmen vuoden ajaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Emme sen kummemmin asiaa edes miettineet, sillä kaikillahan on sohva. Käytimme sohvia kuitenkin melko satunnaisesti, vaikka ne olivatkin koko ajan olohuoneessamme. Eniten niitä käytti koiramme, hän kertoo Me Naisille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vuosi sitten Jenny alkoi miettiä, josko he pärjäisivät ilman sohvia. Kun Jenny lainasi höyrypesurin eikä sohvista tullut puhtaita useamman höyrytyksenkään jälkeen, hän teki päätöksen: sohvat saisivat lähteä. Mies oli samaa mieltä.

He toimittivat kuluneet sohvat paikalliseen hyötyjätekeskukseen.


Istumapaikkoja riittää

Sohvat ovat suomalaisen olohuoneen keskipiste, vaikka sisustustyylit ovat nykyään entistä moninaisemmat. Suomalaiset asuvat myös entistä pienemmissä kodeissa, jossa sohva voi olla liian massiivinen huonekalu.

Silti Jennykin on kuullut jälkikäteen ihmettelyjä siitä, miksi heillä ei ole sohvaa. Mutta hän ei hämmästelyistä välitä.

Kun Jenny kirjoitti sohvattomuudesta blogissaan, lukijat kommentoivat, että ”ilman ei osaisi olla” ja ”meillä sohva hoitaa kotitoimiston virkaa”.

Jennyn perhe ei ole kaivannut sohviaan kertaakaan. Jennyn mielestä olohuone on nyt huomattavasti avarampi ja viihtyisämpi – sekä paljon vaivattomampi siivota.

Viikkosiivouksen yhteydessä hän oli tottunut imuroimaan ja pyyhkimään sohvat. 

– Sohvamme olivat epäkäytännölliset ja veivät kohtuuttomasti tilaa sekä määrittivät pienen olohuoneemme järjestyksen. Oleskelu- ja leikkitilaa on nyt paljon enemmän, ja järjestystä on helpompi muutella mielensä mukaan.

Istumapaikoistakaan ei ole tullut pulaa sohvattomassa olohuoneessa. Kun laiskanlinnat kannettiin pois, Jenny toi olohuoneeseen vanhan keinutuolin ja puisen arkun. Istuimina toimivat tarvittaessa myös vanha radio sekä nahkapalli.

Vanhan radionkin päällä voi istua.
Vanhan radionkin päällä voi istua.
Jenny ei kaipaa enää sohvia olohuoneeseen.
Jenny ei kaipaa enää sohvia olohuoneeseen.

Ruutuaika vähentynyt

Jos Jenny ja hänen miehensä joskus vielä innostuvat sohva-ajatuksesta, on heillä suunnitelma valmiina: vintillä on vanha heteka, josta pystyy tuunaamaan sohvamaisen pötköttelypaikan.

– Arvostan käytännöllisyyttä ja pidän eniten vanhoista huonekaluista, mutta kodistamme löytyy kyllä kaikenikäisiä kalusteita. Suosin ensisijaisesti käytettyjen tavaroiden hankkimista, sillä se säästää sekä luontoa että lompakkoa, kertoo Jenny.

Myös ruutuaika on vähentynyt sohvista luopumisen jälkeen. 

Perhe on karsinut kotoaan muitakin tavaroita ja miettii jatkossa tarkemmin hankintojensa tarpeellisuutta.

– Kaikkea ei todellakaan tarvitse omistaa. Meillä tarpeettomiksi osoittautuivat nimenomaan sohvat, vaikka toisilla ne voivat olla hyvinkin tarpeelliset. Nykyään kyseenalaistan hankintojamme, ja sillä tavoin olemmekin säästäneen pitkän pennin.

Kysely

Voisitko elää ilman sohvaa?

En
En
54.6%
Kyllä
Kyllä
45.3%
Ääniä yhteensä: 1198
Koti kaikille

Viidesosa Suomen kansalaisista, sinnittelee köyhyysrajan alapuolella, ilman aitoa perusturvaa, mikä tarkoittaa, että 10 000 ihmistä, on jopa ilman asuntoa. Vähävaraisilla ei ole sohvia, monilla ei sänkyäkään, vain patja lattialla. Pöytä ja tuolikin, on vain, jos on osunut siirtolava kohdalle. Tekisi hyvää paljon omistaville, jakaa runsaudestaan, tai edes huomata, miten suurta eriarvoisuus Suomessa, on nykyisin.

Kamalaa, mulla on nahkasohva, hankittu vuonna -74, mutta ei koskaan tule mieleeni, että istuisin (liian pehmeä) siinä. Sehän on vieraita varten (pitäs kyllä nyt pyyhkiä pölyt pois). En löhöä valveillaolon aikana, yö on sitä varten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla