Kuvat
Shutterstock & Jennin kotialbumi

Kutitteleeko kodin raivaaminen iltojen pimetessä? Konmarille on myös vaihtoehtoja. Helsinkiläinen Jenni Sarras raivasi niin sanotun minimalismipelin avulla.

Konmari ei ole ainoa tapa päästä ylimääräisestä tavarasta eroon, sillä raivausmetodeja on monia. Helsinkiläinen Jenni Sarras, 40, kokeili elokuun ajan niin sanottua minimalismipeliä. Se on yhdysvaltalaisen The Minimalists -ryhmän lanseeraama leikillinen siivousmetodi. Turhia tavaroita poistetaan kodista kuukauden ajan.

Ensimmäisenä päivänä poistetaan yksi esine, toisena kaksi ja niin edelleen. Tavaraksi lasketaan kaikki sellainen kodin irtain, jota on säästänyt tarkoituksella. Esimerkiksi tyhjät leipäpussit tai kauppakuitit eivät siis kelpaa.

Jos metodia noudattaa kurinalaisesti 31 päivää, poistettavia tavaroita kertyy yhteensä 496 kappaletta. Jenni Sarraksen ja hänen perheensä kodista lähti kuukaudessa lopulta vähän enemmän, yli 500 tavaraa. Se yllätti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Olin ajatellut, ettei meillä ole missään ylimääräistä tavaraa, sillä raivaan kotia jatkuvasti. Oli jännä huomata, miten paljon tarpeetonta tavaraa silti löytyi, hän sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Päivä päivältä enemmän pois

Jennin mukaan raivaus oli kuun alussa helppoa, kun pois piti heittää vain pari esinettä päivässä. Elokuun edetessä tehtävä muuttui vaikeammaksi, kun vaatimus tavaran määrästä kasvoi. Jenni syynäsi kotia kaappi kerrallaan.

– Kävin läpi lääkekaapin ja heitin pois esimerkiksi joditabletteja vuodelta 2004. Siivosin myös meikit ja heitin pois lasten vanhoja piirustuksia. Lasten kanssa raivasimme heidän huoneestaan värityskirjoja ja Aku Ankka -lehtiä.

Lastenhuoneesta Jenni heitti pois myös ”kilotolkulla paperia, vihkoja, toimimattomia tusseja ynnä muuta roinaa”. Hän luopui useammasta huonosti voivasta viherkasvista. Myös rikkinäisiä kenkiä, sukkia ja alusvaatteita päätyi runsaasti poistoon.

Suurin osa raivatusta tavarasta oli Jennin mukaan ”ihmeellistä arkipäivän kuonaa: kenkälaatikoita, tarpeettomia käyttöohjeita, vuosikausia vanhoja joulukortteja ja suklaapupuja vuosien takaa”.

Kaiken käyttökelpoisen, kuten vaatteet, kengät ja kodintavarat Jenni toimitti kierrätykseen tai hyväntekeväisyyteen. Silti oli ”jysäyttävä havainto”, että suurin osa tavarasta ei kelvannut enää muualle kuin roskiin, sekajätteeseen tai paperinkeräykseen. Esimerkiksi tussit ovat kuluvaa käyttötavaraa, eikä vaikka vanhoilla kosmetiikkanäytteillä tee enää mitään, jos niitä ei aio itse käyttää.

Jenni Sarras on kirjoittanut tavarataidoista myös kirjan. Kuva: Markko Taina.
Jenni Sarras on kirjoittanut tavarataidoista myös kirjan. Kuva: Markko Taina.

Raivaaminen muuttaa tavarasuhdetta

Jenni on tietokirjailija, joka pitää Arkijärki-nimistä tavara- ja järjestämisaiheista blogia. Hän on kirjoittanut järjestämisestä Tavarataidot-nimisen oppaan. Parhaillaan hän tekee väitöskirjaa kuluttamisesta.

Jennin mukaan minimalismipeli toimii parhaiten näyttämällä, että suhde tavaraan muuttuu. On paljon tavaroita, joista ei ole aiemmin osannut päättää, säilyttääkö ne vai heittääkö pois. Ja siksi ne on säästetty. Raivaamisen avulla voi ymmärtää, ettei säästämiselle olekaan enää mitään syytä. Myös tunneside tavaroihin usein väljähtyy ajan mittaan.

– Heitin pois esimerkiksi läjän vanhoja joulukortteja. Sen tekeminen heti joulun jälkeen olisi tuntunut liian vaikealta, olihan lähettäjä nähnyt vaivaa ja ajatellut minua. Myöhemmin se ei ollut enää niin vaikeaa.

Jenni ei noudattanut minimalismipelin sääntöjä orjallisesti. Jos jonakin päivänä pois heitettäviä tavaroita kertyi tavoitetta enemmän, helpotti se seuraavan päivän urakkaa. Hän rohkaiseekin ihmisiä soveltamaan järjestämismetodeja omiin tarkoituksiin sopiviksi.

– Olennaisempaa on, että tavaraa lähtee kuin se, että noudattaa orjallisesti jotakin metodia. Sääntöihin on ihan turha hirttäytyä, hän sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla