Kuvat
Shutterstock
Kyykyllään vai ei? Siivousasento on vapaa.
Kyykyllään vai ei? Siivousasento on vapaa.

Laiskan ihmisen siivouskikkoja on monia. Yksi niistä on satsata kerralla kunnolla aikaa – ja sitten voikin unohtaa välisiivoukset!

Tuplapuhdistus. Ensin siitä kohistiin ihonhoidossa. Sitten se tuli tutuksi myös hiustenpesumetodina.

Mutta miltä kuulostaisi tuplasiivous?

Onko kellään niin paljon aikaa ja energiaa, ajattelin heti, kun kuulin ensimmäisen kerran lattioiden kaksoispuhdistamisesta. Tai oikeastaan kyse on kolmoismenelmästä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Japanilainen ystäväni kertoi siivousvinkistä, jossa lattia pestään pesuaineella, sitten vedellä, ja lopuksi se vielä kuivataan. Jokaiseen tehtävään käytetään useimmiten vieläpä omaa luutua. Mopit eivät ole Japanissa niin suosittuja siivousvälineitä, vaikkakin niitäkin kyllä löytyy nykyisin paremmin – esimerkiksi halpatavarakaupoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lattioiden perusteellinen puhdistus on Japanissa tärkeää muun muassa siksi, että moni nukkuu patjalla, joka levitetään lattialle tatamimaton päälle. Eihän kukaan halua nukkua likaisella lattialla! Myös ruokaileminen tapahtuu usein lattian rajassa.


 

Mihin leiriin sinä kuulut?

Siivoustaidot ja -mieltymykset ovat yksilöllisiä, ja ne riippuvat paljon siitä, millaisia juttuja elämässään arvostaa.  Jotkut käyttävät kaksois- ja kolmoismetodia jo Suomessakin.

Joten: otetaanpa nopea gallup lattianpesutavoista:

Yhden kerran luuttuava säästää yleensä aikaa; jotkut jopa rahaakin, sillä kaikki eivät käytä pesuaineita, vaan pesevät lattiansa nihkeästi kostutetulla luutulla.

Olin aiemmin yhden kierroksen kannattaja. Kokeiltuani kaksoiskikkaa huomasin sillä olevan monta etua – vaikka en tatamin päällä nukukaan.

Ja kun olin omaksunut tuplapesun, hurahdin kolmoispuhdistukseen.

 

2 syytä, miksi rakastan japanilaista kolmoismenetelmää

  1. Lattioilta katoavat nopeasti rannut, joita jää usein puhdistusaineesta.
    Kun pesuainepesun jälkeen lattian pyyhkii nihkeällä ja sitten vielä kuivalla liinalla, pesuainerantuja ei enää näy.
    Lattia tuntuu pysyvän kiiltävämpänäkin pidempään, eikä välisiivoukseen viikolla ole tarvetta. Pelkällä pesuainepesulla siitä tulee helposti samea.
  2. Tahmeus on poissa.
    Sukkasillaan sitä ei tunne, mutta suihkun jälkeen pyyhekuivatut jalkapohjat tuntevat helposti, kun lattiaan on jäänyt pesuaineen jämiä ja tahmeutta. Koska lattia ei ole enää tahmea, hiekat ja pölyt eivät tartu siihen niin helposti. Olkoonkin, että ne kasautuvat sitten nurkkiin, mutta mieluummin siellä kuin keskellä lattiaa.

Jotkut ovat sanoneet, että ovat liian laiskoja pyyhkimään lattiansa kolme kertaa. Kokemukseni perusteella kuitenkin väitän, että tällä menetelmällä siivousliinaa tarvitsee käyttää harvemmin.

Lattioiden pesu ei ole mikään ihana askare, ellei rakasta siivoamista, mutta voihan taustalle laittaa soimaan lempimusiikkiaan tai kuunnella äänikirjaa viihtyäkseen.

Ja samalla voi ajatella japanilaisittain, että kodin siivoaminen on myös sielun törkyjen siistimistä.

 

Vierailija

luin tämän jutun kun odotin jotain erikoista japanilaisten niksiä. mutta tuohan oli aivan tavallinen vanhan ajan siivousmenetelmä, jo mummoni siivosi noin. itsekin nuorena olin kaupassa siivoojana ja kyllä kaupankin  lattia pestiin tuohon tyyliin kolme kertaa.

What whaat?

Vierailija kirjoitti:
luin tämän jutun kun odotin jotain erikoista japanilaisten niksiä. mutta tuohan oli aivan tavallinen vanhan ajan siivousmenetelmä, jo mummoni siivosi noin. itsekin nuorena olin kaupassa siivoojana ja kyllä kaupankin  lattia pestiin tuohon tyyliin kolme kertaa.

Samaa ihmettelin! Tuolla tavalla minäkin lattiat pesen. Äidiltä oppinut. Luulin, että näin kaikki tekevät. Olen hämmentynyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla