Le Corbusierin lepotuoli  on yksi Katarinan lempipaikosita kotona. Huonetta reunustaa koko seinän levyinen kirjahylly  täynnä aarteita.
Le Corbusierin lepotuoli on yksi Katarinan lempipaikosita kotona. Huonetta reunustaa koko seinän levyinen kirjahylly täynnä aarteita.

Helsinkiläiskodin henki syntyy vallattomista kirjapinoista, takkatulen loimusta, väreistä ja maltilla etsityistä design-löydöistä.

Iltapäivän aurinko paistaa sisään keittiöön ja häikäisee salaattitarpeiden pilkkojaa mukavasti. Kun ikkunasta katsoo ulos sisäpihalle, ei aivan heti arvaisi olevansa Helsingin keskustassa.

Ulkona aukeava vehreä maisema on kuin pieni puisto. Se oli yksi niistä asioista, joka sai Katarinan aikanaan rakastumaan ullanlinnalaisasuntoon. Korkeat huoneet, vanhat yksityiskohdat, suuret ikkunat ja selkeä pohja olivat juuri sopivasti Katarinan toivelistalla.

Ennen muuttoa asunto remontoitiin, ja vuosi sitten kodin toinen eteishalli muutettiin parven avulla toimivaksi sopeksi perheen tyttärelle. Muutoksen myötä Katarinan yksitoistavuotias poika sai oman paikan keittiön viereisestä huoneesta sisäpihan puolelta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Samassa sykäyksessä Katarina muutti kodin suurimpaan makuuhuoneeseen, heti olohuoneen viereen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt hurmaava ullanlinnalaiskoti on pienen perheen toimiva koti sekä rohkea sekoitus värejä, boheemeja löytöjä ja design-klassikoita.

Olohuoneesta aukeavat pariovet Katarinan suureen makuuhuoneeseen. Eamesin keinutuolissa voi nautiskella takkatulen rätinästä.

Katarina, miten luonnehtisit sisustustyyliäsi?

En seuraa trendejä sisustaessani. Minulle tärkeintä on se, että ratkaisut ovat mukavalla tavalla persoonallisia ja tuntuvat omilta. Pidän väreistä, ja ihana väriläiskä kotonamme on keittiön marokkolaislattia. Se muistuttaa vuosista, jotka asuimme Brysselissä. Belgiassa ja Ranskassa värikkäät laattalattiat ovat yleisiä niin kodeissa kuin vaikkapa kahviloissa ja ravintoloissakin – ne ovat aina olleet mieleeni.

Kotimme on sopiva sekoitus uutta ja vanhaa, suomalaista sekä ulkomaista designia. Valkoinen ja harmaa ovat kantavia värejä ja rauhallinen pohja muille sävyille. Taulut ja tekstiilit ovat kotimme värittäjät.

Makuuhuoneen laskosverhot on teetetty Svenskt Tennin kankaasta. Kattovalaisimena on Katarinan suosikki, Artekin A331.

Mihin sijoitat sisustaessa?

Kauniit valaisimet ovat heikkouteni, ne ovat olennainen kodin tunnelmaa. Pidän Artekin valaisimista, ja halliin sijoitettua messinkistä A808-valaisinta etsin pitkään huutokaupoista. Svenskt Tennin tuotteet ovat myös makuuni.

Le Corbusierin lepotuoli kirjahyllyn edessä on yksi kodin suosikkipaikoistani. Löysin tuolin käytettynä huutokaupasta Saksasta. Siinä rauhoitun, makoilen ja lueskelen.

Eteisen messinkivalaisinta Katarina metsästi huutokaupoista pitkään ja hartaasti. Nyt se seisoo sellaisella paikalla, että sen kajosta voi nauttia niin olo-huoneessa kuin keittiössäkin.

Mikä on seuraava sisustushankintasi?

Olen pitkään etsinyt pientä marmoripintaista pöytää sänkyni vierelle. Haaveenani on löytää se vanhana huutokaupasta, esimerkiksi Eero Saarisen pieni Tulppaani-pöytä olisi toivottu löytö.

Jos aloittaisin remontin uudelleen, vaihtaisin jalkalistat korkeampiin.

Olohuoneen tulisijan Katarina suunnitteli itse ja taitava muurari toteutti.

Minkä tyylisiä koteja ihailet?

Kauneimpia ovat persoonalliset kodit, joissa historia ja kerroksellisuus näkyvät. Vaikkapa boheemit pariisilaiskodit vanhoine yksityiskohtineen ja patinoituneine huonekaluineen ovat erityisen kauniita.

Itselleni on tärkeää, että kotiin hankitaan esineitä vasta sitten, kun niille on olemassa selkeä tarve. Pidän myös ajatuksesta, että esineillä on tarina. Saatan ikävöidä asioita vanhoista kodeistamme, vaikkapa pieniä yksityiskohtia. Esimerkiksi Brysselin-kodistamme kaipaan urbaania näkymää kattojen yli.

Keittiön marokkolaislattia muistuttaa perheen Brysselin-vuosilta. Kollaasin taulut Katarina on kerännyt huutokaupoista ja kirpputoreilta. Ne tuovat väriä keittiöön.

 

Asukkaat

Tutkija Katarina, 42, poika, 11, ja tytär, 10.

Koti: 111-neliöinen koti vuonna 1906 rakennetussa talossa Helsingin Ullanlinnassa. Perhe on asunut kodissa kahdeksan vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla