Kadi Samaletdin  on ihastunut naapurustoonsa Helsingin Kampissa. Aiempi koti oli nurkan takana nykyisestä.
Kadi Samaletdin on ihastunut naapurustoonsa Helsingin Kampissa. Aiempi koti oli nurkan takana nykyisestä.

Kekseliäs Kadi Samaletdin pyöräytti 51-neliöisen kaksion pohjan uuteen uskoon. Lopputuloksena on avara koti, josta ei säilytystiloja puutu.

Kun Kadi Samaletdinin etsi vuosia sitten asuntoa, kriteerit olivat tarkat: keskustasijainti, korkeat huoneet ja muunneltava pohja. Puolen vuoden etsinnän jälkeen löytyi 51-neliöinen kaksio, joka taipui Kadin kekseliäisiin tilaratkaisuihin.

Olohuone sai uudet komerot ja tilan yhtenäistävän värityksen. Kaapit kätkevät sisäänsä kotitoimiston ja viinikaapin.

Kadi, millaisia muutoksia teit asuntoon?

Asunnossa oli kaksi huonetta ja keittokomero, ja se koki perusteellisen muodonmuutoksen. Tilaratkaisut oli helppo päättää, sillä minulla oli alusta asti selkeä kuva asunnon tulevasta pohjasta. Asunnon kiinteitä rakenteita purettiin, ja seiniä avattiin niin paljon kuin oli mahdollista. Eteisessä olleet valtavat komerot purettiin, ja pihan puolen makuuhuoneeseen johtanut käytävä avattiin, oviaukot ja ovet poistettiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rakastan laittaa ruokaa, joten suunnittelin kunnollisen kokoisen, toimivan keittiön. Se rakennettiin pihanpuoleiseen makuuhuoneeseen, johon tehtiin puolikorkea seinäke. Keittiön korkeat kaapit uppoavat siihen kätevästi. Keittiökoneet on integroitu kalusteovien taakse. Remontin aikana työskentelin keittiöalalla, joten suunnittelu oli helppoa ja ihanaa. Tiesin kaikki tarjolla olevat ratkaisut.

Keittiö on Keittiömaailmasta ja Kadin suunnittelema.

Miten päädyit sijoittamaan makuuhuoneen parvelle?

Asunnon yksi kriteeri oli reilu huonekorkeus, joka mahdollisti tarpeeksi korkean parven. Rakensimme entisen keittokomeron tilalle vaatehuoneen, koska hyvät säilytystilat olivat yksi tavoite. Vaatehuoneen korkeus mitoitettiin samaan linjaan keittiön kaapiston kanssa. Näin kokonaisuus sulautuu hyvin yhteen. Vaatetilan päälle suunnittelin parven eli makuuhuoneen. Parvi on osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi. Kunnon portaiden ja riittävän korkeuden ansiosta tila tuo asuntoon lisäneliöitä.

Keittiön korkeat kaapit jakavat keittiön omaksi tilakseen. Seinän sisään integroitujen kaappien päällä voi istuskella.
Luonnon valo pääsee makuuparvelle keittiön ikkunasta.

Kodissasi on rohkeita värejä. Miten valitsit ne?

Koko kodin väripaletin lähtökohtana oli olohuoneen vanha, kirkasvärinen kakluuni. Sen sovittaminen kokonaisuuteen vaati harkintaa. Minulla oli vahva näkemys kodin lopullisesta värimaailmasta, ja siihen kuului kiiltävä, tummanharmaa lattia, joka ei saanut olla liian ruskea, mutta ei liian sininenkään. Etsin kauan sopivaa petsisävyä ja lopulta päädyin sekoittamaan sävyn itse. Muutamien kokeilujen jälkeen väri oli täydellinen. Kaivoimme alkuperäisen puulattian muovi-, korkki- ja vinyylikerrosten alta.

Rohkeat, voimakkaat värit tuovat sisustukseen intensiivisyyttä. Tummia sävyjä on turha pelätä, kun muistaa pitää kokonaisuuden harmonisena. Toinen inspiraation lähde oli talon rakennusvuoden aikakausi.

Alkuperäinen takka on hurmaava yksityiskohta olohuoneessa.

Mistä sait idea komeisiin jalkalistoihin?

Halusin kunnioittaa talon historiaa, mutta muutamissa kohdissa otin vapauksia. Korkeat lattialistat ovat niistä silmiinpistävin. Eräs suosikkityylisuunnistani on shaker-tyyli, maustettuna viktoriaanisuudella. Rakastan kasettiseiniä ja kattoja sekä monimuotoisia listarakenteita. Onneksi asunnon hulppea huonekorkeus mahdollisti korkeat lattialistat, eivätkä ne sotke mittasuhteita. Kun en löytänyt sopivia valmiita listoja, päädyin kokoamaan ne itse. Rakensin listat neljästä eri profiilista ja mdf-levystä. Asentaminen ja kulmien jiirit olivat aiheuttaa monta harmaata hiusta, vanhan talon jokainen kulma kun on jotenkin kiero.

Akvarellit ja grafiikka olohuoneen seinällä ovat Jorma Haaviston ja peräisin Kadin lapsuudenkodista.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 8/2018 ilmestyneestä jutusta Hurmaava tilaihme. Tämä on Glorian Kodin artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

Asukkaat: Sisustusalalla työskentelevä Kadi Samaletdin, avopuoliso ja tämän tytär.

Koti: 51-neliöinen asunto vuonna 1926 rakennetussa kerrostalossa Helsingin Kampissa.

Vierailija

Harmi, ettei tähän minijuttuun mahtunut pohjapiirrosta! Olisin mielelläni nähnyt, miten 51 neliötä taipuivat kolmen hengen asunnoksi. Nyt tyttären makuutilasta ei kerrottu mitään :/

Sisältö jatkuu mainoksen alla