Satu-Maria Ravelin kutsuu itseään himosiivoojaksi. Kuvat: Satu-Marian kotialbumi ja Shutterstock
Satu-Maria Ravelin kutsuu itseään himosiivoojaksi. Kuvat: Satu-Marian kotialbumi ja Shutterstock

Neljä rullaa talouspaperia viikossa. Niillä pidetään espoolaiskoti siistinä.

Tiskirätti. Se on kuulunut tähän asti suomalaiseen keittiöön siinä missä kuivauskaappi ja tiskiharjakin. Nyt tiskirätin valta kuitenkin horjuu: minimalistien Facebook-palstalla käytiin hiljattain kiivas keskustelu rätin tarpeellisuudesta:

”Tiskirätti vai talouspaperi? Paperi tuottaa jätettä, mutta säästää vettä. Rätti päinvastoin. Paperi on aina puhdas, mutta tahranpoistossa se ei ole yhtä tehokas kuin rätti. Itse käytän tällä hetkellä fifty–sixty. Muilla ajatuksia aiheesta?”

Kymmenissä kommenteissa kerrotaan, kuinka tiskirätit voi korvata talouspaperin lisäksi myös kierrätysvaatteista leikatuilla kangaspalasilla tai vaikkapa itsevirkatuilla bamburäteillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Espoolainen Satu-Maria Ravelin on rättivastaisuuden paraatitapaus. Hän vastasi minimalistien aloitusketjuun kertomalla aluksi, että on ”tässä asiassa todella outo”.  Satu-Maria kutsuu itseään himosiivoojaksi, mutta hän ei omista yhtään rättiä eikä luutua – koska hän ei pidä niistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Satu-Maria käyttää kaikkeen siivoamiseen talouspaperia.

Neljä rullaa viikossa

Me Naisille Satu-Maria, 34, kertoo luopuneensa räteistä kymmenisen vuotta sitten sen jälkeen, kun perheeseen tuli lapsi ja koira. Ennen luopumispäätöstä hän kokeili kaikki mahdolliset liinat mikrokuiduista virkattuihin, mutta hän ei löytänyt itselleen sopivaa.

– Inhosin niin paljon karvaisten ja nukkaantuneiden rättien pesemistä. Ja en pidä siitä, kuinka pöly vain liikkuu vaalealla pinnalla rätin mukana.

Vaikka Satu-Maria sanoo olevansa kaikessa ”ääriminimalisti”, myös kuluttamisessa, talouspaperin kohdalla hän tekee poikkeuksen.

Satu-Maria käyttää vain ja ainoastaan talouspaperia, kun hän kuuraa lattialistat, väliovet, kaappien ovet ja hyllyt – vähintään yhden kerran viikossa. Pintojen pesemiseen hän käyttää yleensä vettä ja tahroihin Universal Stonea, etikkaa ja ruokasoodaa pinnasta ja tarhasta riippuen.

Satu-Maria pyyhkii kostealla talouspaperilla myös taulut, valaisimet ja osan huonekaluista – eli melkein kaikki kovat ja pyyhittävät pinnat. Hän käyttää talouspaperia vessan ja kylpyhuoneen pesemiseen sekä kuivaa sillä kaakelit suihkun jälkeen. Käytetyt paperit menevät poltettavien roskien sekaan.

– Talouspaperi on suosikkini kaikista siivousvälineistä, ja sitä meillä kuluu varmaan neljä rullaa viikossa. Suurin kulutus liittyy alakerran lattian jatkuvaan luuttuamiseen koiran jäljiltä.

”Meillä kuluu varmaan neljä talouspaperirullaa viikossa.”

– Koen talouspaperin käytöstä välillä huonoa omaatuntoa, mutta siivoaminen on niin paljon mielekkäämpää sen avulla. Keittiössä ei ole enää mahdollisesti haisevaa ja kenties ei-niin-esteettistä rättiä. Lisäksi minulla ei tarvitse huolehtia, että muilla perheenjäsenillä menisi keittiön ja kylpyhuoneen siivousliinat keskenään sekaisin.


 

Puoli tuntia päivässä + viikkosiivous

Satu-Maria asuu Espoossa miehensä, poikansa ja saksanpaimenkoiran kanssa.  

Ihan edullisimmat talouspaperit Satu-Maria jättää kauppaan. Ne kuulemma nukkaavat eivätkä toimi siivouksessa. Hänen suosimansa Serla-merkin neljän rullan pakkaus maksaa kaksi euroa. Vuodessa heidän perheessään menee talouspapereihin siis reilu sata euroa.

Satu-Maria haluaa siivota päivittäin, koska muun muassa työskenteleminen ja rentoutuminen onnistuvat vain puhtaassa ympäristössä. Yleensä töiden jälkeen hän luuttuaa lattioilta pois koirankarvat sekä pikasiivoaa keittiön ja saniteettitilat.

Vain hetki ennen tätä haastattelua Satu-Maria on luutunnut alakerran lattiat ja siivonnut keittiön perusteellisesti. Kuinka kauan siihen kului aikaa?

– Käytän aikaa siivoamiseen juuri sen verran kuin sillä hetkellä hyvältä tuntuu. Keittiön perusteelliseen siivoukseen ja alakerran luuttuamiseen minulla kului tänään puoli tuntia, vaikka irrotin jokaisen keittiön laatikonkin ja pyyhin kaikki ovet ja hyllyt. Kun on vähän tavaraa, siivoaminen on todella nopeaa.

– Pidän selkeydestä ja helppoudesta. Sisustuksemme on minimalistinen. Ennen kaikkea pidän kuitenkin siisteydestä ja puhtaudesta, joten siivoilen mielelläni joka päivä.

Kysely

Käytätkö talouspaperia siivoamiseen?

Kyllä, joskus!
Kyllä, joskus!
53.0%
Kyllä, usein!
Kyllä, usein!
27.1%
En koskaan, en edes osta talouspaperia kotiin!
En koskaan, en edes osta talouspaperia kotiin!
19.7%
Ääniä yhteensä: 921
Mikrokuituliinat toimii

Lattioiden luuttuaminen talouspaperilla kuulostaa hankalalta. Hyvälaatuiset mikrokuituliinat kyllä poistavat lian, eivätkä vain siirrä sitä. Eikä niitä muita siivousliinoja pidetä keittiössä, siellä on vain se "tiskirätti", jolla pyyhin tiskipöydän ja työtasot.
Kosteat talouspaperitollot tuskin palavat kovinkaan puhtaasti, vai kuivataanko ne ennen polttoa.

Vierailija

Kyllä ongelma on välineiden väärässä käytössä, jos esimerkiksi laadukkaalla mikrokuituliinalla ei saa puhdasta. Mikrokuituliinaa ei ole tarkoitus kastella märäksi hanan alla ja alkaa pyyhkiä. Vaan kevyt kostutus riittää. Jolloin liina toimii käyttötarkoituksensa mukaan. Hyvät taitokset jolloin siivotessa saa aina puhtaan pinnan tarvittaessa. Myös puhdistusaineisiin ja niiden annostusohjeiden käyttöön syytä kiinnittää huomiota. Suosittelen vierailua siivoustarvikkeita ja aineita myyvään liikkeeseen. Niin pääsee alkuun. Siivous ei ole vaikeaa. Välineet ja oikea tekniikka ratkaisee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla