Kuvat
Riitta Sourander
Paola Navonen Landolle suunnittelemaan keraamiseen kattovalaisimeen Laura rakastui vuosia sitten Pariisin Merci-myymälässä. Mittasuhteiltaan ylellisen suuret sohvat ovat Arflexin. Baxterin peilipintainen sohvapöytä hankittiin Casuarinasta.
Paola Navonen Landolle suunnittelemaan keraamiseen kattovalaisimeen Laura rakastui vuosia sitten Pariisin Merci-myymälässä. Mittasuhteiltaan ylellisen suuret sohvat ovat Arflexin. Baxterin peilipintainen sohvapöytä hankittiin Casuarinasta.

Laura ja Nuutti sisustivat perheelleen upean runsaan kodin, jonka tunnelma hurmaa paatuneimmankin funktionalistin.

Käytännöllisyys sai jäädä kakkoseksi, kun helsinkiläiset Laura ja Nuutti suunnittelivat nelihenkiselle perheelleen kotia. Jugendhuoneiston remontissa haettiin ennen kaikkea vahvaa, ajatonta tunnelmaa, jonka estetiikka kumpuaa niin nykydesignista kuin vuosikymmenten takaakin. Syntyi hurmaava koti, jonka maisematapetit, tummat puupaneelit ja korkeat huoneet vievät ajatukset Pariisiin.

Pyöreä, lasinen kattovalaisin löytyi Helena Orava Design Projectsilta. Gubin Beetle-tuolit ovat designstudio GamFratesin suunnittelemat.

Laura, millaista kotia etsitte?

Etsimme asuntoa vanhasta talosta tarkkaan rajatulta alueelta Etelä-Helsingistä. Toiveena oli hyväpohjainen asunto, jota ei ollut pilattu remontoimalla. Kun tämä löytyi, teimme päätöksen nopeasti ja ryhdyimme remontoimaan unelmiemme kotia sisustusarkkitehti Ilkka Mälkiäisen avustuksella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Teräksinen , messinkilistoin koristeltu liesituuletin on sisustusarkkitehti Ilkka Mälkiäisen suunnittelema ja Selki-aseman toteuttama. Kaapit ovat Kvänumin.

Mitkä asiat olivat erityisen tärkeitä uuden kotinne suunnittelussa?

Perhearjen ja työn vastapainoksi päivittäisessä elämässä täytyy olla hitunen ylellisyyttä ja kauneutta. Olimme haaveilleet tilavasta vaatehuoneesta ja kylpyhuoneesta makuuhuoneemme yhteydessä. Tämän asunnon pohja teki niiden toteuttamisen mahdolliseksi. Lapset saivat omat huoneet, jotka voi yhdistää yhdeksi tilaksi leveät pariovet avaamalla.

Asunto oli ollut saman perheen omistuksessa talon valmistumisesta lähtien, ja paljon alkuperäistä oli jäljellä. Halusimme säilyttää aidon tunnelman, ja Ilkka ymmärsi tämän toiveen täydellisesti.

Kauniit jugendovet johtavat modernisti kalustettuun eteiseen. Ilkka Mälkiäinen suunnitteli syvän tummansinisen, messinkilistoin terästetyn kaapiston ranskalaisen antiikkipeilin pariksi.

Miten remontoitte asuntoa?

Vaikka säilytimme paljon vanhaa, remontista tuli iso. Siirsimme keittiön paikkaa, mutta muuten vanha huonejako ei muuttunut. Kaikki sähköt ja märkätilat uusittiin. Vanhat ovet ja olohuoneen paneelit petsattiin hieman tummemmiksi, ja vanha lattia sävytettiin niihin sopivaksi.

Vanhempien siiven kylpyhuoneessa on ylellinen tunnelma. Burlingtonin altaat löytyivät Domus Classican valikoimista. Vastapäisen kaapiston päälle jätettiin tilaa taiteelle.

Asunnon tunnelma on lähes maaginen. Miten se syntyi?

Säilytimme asunnon alkuperäisen pohjan sen sijaan, että olisimme suunnitelleet tehoneliöitä. Olen aina sisustanut estetiikka edellä. Vanhat, tummat ovet sekä tummiksi petsatut tammi- ja mäntylattiat ovat tärkeä osa asunnon tunnelmaa. Sitä luo myös olohuoneen syvän vihreä kakluuni, puolipaneelit ja maisematapetti. Oleellista on, ettei kaikkea ole remontoitu uudeksi.

Paras kohteliaisuus oli se, kun tyttäremme 8-vuotias ystävä kommentoi kotiamme: "Tämä on hieno, muttei näytä yhtään uudelta."

Symmetristen lastenhuoneiden välillä on oviaukko, jonka kaksoisovet ovat auki sen mukaan kaipaavatko sisarukset seuraa vai rauhaa.

Mikä on kotinne sisustuksen punainen lanka?

Ranskassa asuminen on vaikuttanut paljon sisustustyyliimme. Halusimme tunnelmallisen perhekodin, joka on myös kaunis ja inspiroiva. Suuri osa kalusteista on aiemmin hankittuja, osa on ostettu uutena. Lisäksi entiset asukkaat jättivät asuntoon monta antiikkikalustetta. Ne tuovat juurevuutta tilaan. Pidän ajatuksesta, että ne jatkavat elämäänsä kodissamme.

Vierastan yhden tyylisuunnan tiukkaa noudattamista. Vaikka silloin voi syntyä tyylikästä jälkeä, tunnelma ja kodikkuus puuttuvat. Olemme aina hankkineet taidetta tunne edellä, ja se luo kotimme sielun.

Tämä on Glorian Kodin artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

Juttu on ilmestynyt Glorian Kodissa 1/2019.

Fakta

Asukkaat: Yrittäjä Laura, 34, ja kirurgi Nuutti, 40, sekä 9- ja 6-vuotiaat tyttäret.

Koti: 223-neliöinen kerrostalokoti vuonna 1903 rakennetussa jugendtalossa Helsingin ydinkeskustassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla