Kuvat
Krista Keltanen
Suureen aulaan mahtuu seinällinen kirjahyllyä. Asuntoon tulvii valoa kadun puolelta olohuoneen ikkunoista ja sisäpihalta keittiön ikkunoista.
Suureen aulaan mahtuu seinällinen kirjahyllyä. Asuntoon tulvii valoa kadun puolelta olohuoneen ikkunoista ja sisäpihalta keittiön ikkunoista.

Heini Pietilä vaihtoi espoolaisrivitalon keskustakolmioon ja sisusti sen vain itselleen. Uuden kodin sulavalinjaiset oviaukot sinetöivät ostospäätöksen.

– Tässä se on, minun uusi kotini.

Heini Pietilä ei ollut ehtinyt eteistä pidemmälle, kun jo ilmoitti asunnonvälittäjälle, että vaalea, kauniisti remontoitu kerrostalokolmio Helsingin Viiskulmassa oli juuri se oikea. Elettiin vuotta 2011, ja Heini oli etsinyt asuntoa alueelta pitkään.

Suuri keittiö on valoisa, ja Heini ihastui sen selkeyteen. Tilassa oli alun perin myös pieni palvelijan huone. Antiikkinen ruokapöytä ja tuolit ovat peräisin Heinin lapsuudenkodista.

Heini, mihin ihastuit asunnossasi?

Ihastuin aulan ja olohuoneen välisiin kaarioviin - halusin korostaa niiden huikeaa muotokieltä. Toiseen aukkoon sijoitin flyygelin, ja toinen on kulkureittinä olohuoneeseen ja ruokasaliin. Asunnon pohjaratkaisu on täydellinen tarpeisiini, ja läpitalon huoneistoon tulvii valoa kaikkialta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Edelliset asukkaat olivat teettäneet mittavan remontin eivätkä taatusti olleet säästelleet kuluja tai tinkineet laadusta. Asukkaat joutuivat luopumaan asunnosta muuttaessaan työn vuoksi ulkomaille. Heitä oli remontissa auttanut sisustusarkkitehti Pirkko Kaartinen, jonka suunnittelemista ratkaisuista pidän. Juuri sellaiset olisin itsekin tehnyt.

Ruokasali on sopivan kokoinen suuren perheen yhteisiin ruokailuhetkiin. Artekin vanha ruokapöytä on kulkenut mukana monessa kodissa. Thonet-tuoleja Heini on kerännyt jo ensimmäisestä kodistaan asti, ja nykyisin niitä on riittävästi ison pöydän ympärille.

Kotisi on kerroksellinen, harmoninen ja viimeistelty, mutta silti rennon oloinen. Miten olet sisustanut sen?

Yhdistelen uutta ja vanhaa, elämän aikana mukaani tarttuneita tavaroita. En ole joutunut luopumaan tavaroista. Niille on aina löytynyt paikka omassa tai sukulaisten kodeissa.

Pakkasin muuttokuormaan edellisen kotini kalusteet ja sijoittelin niitä pitkin asuntoa. Huomasin tarvitsevani vain yhden uuden sohvan ja ruokasalin valaisimen. Hankin ruokapöydän ylle Gino Sarfattin suunnitteleman Flosin 2097/50-kattokruunun, josta olen haaveillut vuosia. Vihdoinkin asun asunnossa, jonka huonekorkeus sopi valaisimen mittasuhteisiin. Hauskasti kaikki kalusteet loksahtivat paikoilleen ja tunnelmasta tuli mieleiseni.

Kolme sohvaa takaavat, että kaikkille lapsille ja lastenlapsille on istumapaikka olohuoneessa. Matto on kulkenut suvussa pitkään. Mustat antiikkituolit Heini löysi antiikkinäyttelystä Stockmannilta ja lunasti omakseen Kapteeninkadun antiikkiliikkeestä. Sohvapöydän Heini hankki aikanaan kotiin, jonka sisusti kokonaan Artekin kalustein.

Kotonasi on paljon taidetta. Miten hankit sitä?

On kivaa, että seinillä on vuosien varrella kertyneitä tauluja. Hankinnoissa olen harkitsevainen. Vielä töissä ollessani kuljin vuoden verran raitiovaunulla erään Bulevardilla olevan gallerian ohi ja haaveilin yhdestä sen tauluista. Kun vuoden miettimisen jälkeen menin ostamaan sitä, taulu olikin myyty.

Taulu oli taiteilija Canal Cheong Jagerroosin, ja galleristi ohjasi minut hänen työhuoneelleen. Ostin sieltä toisen teoksen, joka on kuin tehty tähän asuntoon.

Tummanharmaa taustaseinä kehystää valkoisia Ikean kaapistoja.

Miten tämän kodin sisustaminen on poikennut aiemmista kodeistasi?

Tämän kodin sisustin vain itselleni. Halusin suuren ruokahuoneen, jonne kolme lastani, heidän puolisonsa ja lastenlapseni mahtuvat syömään pitkiä perhepäivällisiä.

Aiemmissa kodeissani on ollut enemmän tilaa, asunnot ovat välillä olleet kahdessakin kerroksessa. Asuimme Espoossa rannan tuntumassa, alueella, jossa lasten oli hyvä kasvaa ja kavereita löytyi naapurista. Koulut ja kaverit pitivät meidät seudulla vuosikymmeniä.

Edellisten asukkaiden remontoima kylpyhuone on harmaine sävyineen Heinin mieleen.

Miltä keskustaelämä tuntuu Espoon vuosien jälkeen?

Rakastan keskustassa asumista. Voin poiketa kahvilaan tai ravintolaan tapaamaan ystäviä hetken mielijohteesta. Tyttäreni lapsineen asuu vain viiden minuutin kävelymatkan päässä, ja näemme lähes päivittäin. Muutin tänne ollakseni lähellä ja apuna lasteni perheille. Pihaa en kaipaa yhtään, ja kaiken puutarhaintoni voin upottaa mökin pihapiirin kasveihin.

Olen ehtinyt asua Viiskulmassa nyt jo niin kauan, että kaikki kulmien palvelut ovat tuttuja. Tiedän, että Kankurinkadun Levainista saan tuoreen leivän ja Fredrikintorilta parhaat kukat.

Heini ihastui asunnon alkuperäisiin kaarioviaukkoihin. Edellisen asukkaan tekemä remontti oli mieleinen, ja olohuoneen harmaaksi maalattu seinäkin tuntui jo seitsemän vuotta sitten hyvältä ratkaisulta. Flyygelille oli täydellinen paikka toisen kaariaukon edustalla.

Juttu on ilmestynyt ensimmäisen kerran Glorian Kodin numerossa 2/2019. 

Tämä on Glorian Kodin artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

Fakta

Asukkaat: Heini Pietilä, jonka kolme aikuista lasta perheineen asuvat lähistöllä ja vierailevat säännöllisesti.

Koti: Kerrostalokoti vuonna 1927 rakennetussa talossa Viiskulmassa, Helsingin keskustassa. Kolmiossa on tilaa 115 neliötä. Heini on asunut kodissaan vuodesta 2011.

Sisältö jatkuu mainoksen alla