Me Naiset
|
Eveliina Linkoheimo
Jätätkö sinäkin hammaspesun joskus väliin? Kuva: Shutterstock
Jätätkö sinäkin hammaspesun joskus väliin? Kuva: Shutterstock

Yllättävän moni suomalainen pesee hampaat liian harvoin, selvisi Me Naisten kyselyssä.

Nyt on oikea hetki tunnustaa: pesetkö hampaat aina kaksi kertaa päivässä? Kaikki tietävät, että hammaslääkärit suosittelevat hampaiden harjausta aamuin ja illoin. Tapa istutetaan meihin jo lapsuudessa.

Siksi on hätkähdyttävää, että Me Naisten jättikyselyn mukaan jopa 25 prosenttia suomalaisista pesee hampaansa vain kerran päivässä. Hygieniakyselyyn vastasi yli 23 000 ihmistä.

Neljäsosa kertoi siis puhdistavansa hampaansa vain kerran päivässä. Pari prosenttia kertoi pesevänsä hampaat joka toinen päivä tai harvemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulosten perusteella 70 prosenttia vastaajista pesee hampaansa suositusten mukaan eli kahdesti päivässä. Muutamalle prosentille valkea hymy on niin tärkeä, että he puhdistavat suukaluston jopa kolmesti päivässä tai useammin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hammaslääkäriliiton mukaan hampaat tulee puhdistaa huolellisesti vähintään kahdesti päivässä fluorihammastahnalla ja pehmeällä hammasharjalla. Hampaiden pesu poistaa bakteeriplakkia ja estää siten hampaiden reikiintymistä ja ientulehdusta.

Hammastahnaa harjalle tulee annostella 0,5–2 cm nokare, ja hampaita pitäisi harjata vähintään kahden minuutin ajan. Hammaslääkäriliitto muistuttaa myös, että harjaa ei saa painaa liian kovaa hampaita vasten, jotta ikenet ja hampaat eivät vahingoittuisi.


Kuinka usein vaihdat hammasharjan uuteen?

Kyselyssä selvisi myös, että puolet vastaajista vaihtaa hammasharjansa uuteen kaksi tai kolme kertaa vuodessa. Noin 38 prosenttia vaihtaa harjan joka toinen kuukausi, mutta 6 prosenttia vaihtaa harjan vain kerran vuodessa ja yksi prosentti kertoo vaihtavansa hammasharjan muutaman vuoden välein.

Duodecimin Terveyskirjaston mukaan perusterveen ihmisen on hyvä vaihtaa hammasharja uuteen, kun harjakset alkavat taipua ja menettää puhdistustehoaan tai ainakin noin kolmen kuukauden välein. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla