Kuvat
Shutterstock
Miten tällaiset saa pysymään hengissä kahta kuukautta pidempään??
Miten tällaiset saa pysymään hengissä kahta kuukautta pidempään??

Viherkasviviidakon hoivaaminen näyttää somessa ihanalta, mutta todellisuudessa onnistunut viherpeukalointi vaatii muutakin kuin söpön ruukun. 

Juuri kun äitimme olivat konmarittaneet viimeisetkin 90-luvun kukkapöydät ja -altaat pois, palasivat viherkasvit takaisin olohuoneisiin.

Viime vuosien trendisisustus on jälleen ollut vihreä. Jokainen kynnelle kykenevä haluaa hoivata ikkunalaudalla vähintään pientä kaktusta. Huonekasveissa on aikamme henkeen sopivaa hidastamisen meininkiä, ne tuovat luonnon luoksemme ja pakottavat rauhoittumaan elämän äärelle. 

Liian helposti kasviostoksille mennään kuin soitellen sotaan: etsitään sievin yksilö ja päätetään tehdä siitä kodin sydän miettimättä, riittävätkö rahkeet elävän olennon hoitoon. Kolme kuukautta myöhemmin sama kasvi kiikutetaan rupsahtaneena biojäteastiaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos sinullakin on tapana tuhota kaikki vihreä basilikasta peikonlehteen, varmista ennen luovuttamista, että olet kokeillut myös näitä vinkkejä:

1. Hoida madon hommat

Olet ehkä joskus naureskellut piikkikengille, joilla innokkaat puutarhurit huoltavat nurmikkoa. Niillä on kuitenkin ihan oikea tarkoitus, ja niille olisi tarvetta myös huonekasvien hoidossa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luonnollisessa ympäristössä hyönteiset ja madot hoitavat maaperän möyhimisen. Kun lierot kiemurtelevat multaan maanalaisia polkujaan, vesi pääsee tasapuolisesti juuriin ja kuljettaa mukanaan ravinteita kasvin kaikille osille. 

Olohuoneen kukkapurkeissa ei tavallisesti matoja näy, ja yleinen virhe onkin päästää multa liian jykeväksi ja tiiviiksi. 

Jos kasteluvesi kertyy multakerroksen pinnalle pieneksi lätäköksi, on syytä alkaa madostella. Nappaa kynä, sukkapuikko tai mikä tahansa muu pitkä, kapea esine, jolla voit varovaisesti tökkiä reikiä eri puolille multaa. Älä heittäydy väkivaltaiseksi, ettet vahingoita juuria. 


2. Tsekkaa ruukku

Kävipä kerran niin, että kotiini muutti uusi terrakottaruukku, johon istutettiin pieni viherkasvipistokas. Hämmennys oli suuri, kun ensimmäisen kastelun jälkeen vesi imeytyikin mullan sijasta ruukkuun tummiksi läiskiksi. 

Asiantuntijat neuvovat, että jos käytössä on lasittamaton saviruukku, se kannattaa upottaa päiväksi veteen keräämään kosteutta. Kuiva lasittamaton materiaali imaisee mullasta kaiken kosteuden, eikä kasville jää mitään. 

Varmista myös, että ruukun pohjassa on oikeasti riittävä tila ylimääräiselle kasteluvedelle. Jos istutat kasvisi reikäpohjaiseen muoviruukkuun, jonka sijoitat umpipohjaiseen koristeastiaan, laita pohjalle kerros soraa. Näin kasteluvesi mahtuu vuotamaan kokonaan ulos muoviruukusta eikä keräänny mädättämään juuria. 

3. Siivoa kasvisi

Ei, kasvin lehtien pyyhkiminen ei ole vain liian pitkälle viety siivousrituaali. Se on ihan oikeasti tarpeen, sillä lehdille kertynyt lika ja pöly voivat estää kasvia saamasta tarpeeksi valoa ja tukkia huokoset heikentäen fotosynteesiä. Se on siis vähän sama, kuin menisi itse meikit naamassa nukkumaan. 

Kasvi tarvitsee puhdistusta, mutta usein pelkkä tomutus tai kostea liina riittää. Myös suihkussa tai pesualtaassa käyttäminen on hyväksi, sillä samalla saavat kyytiä myös mahdolliset tuholaiset. Pienempien kasvien lehtiosat voi kevyesti huljauttaa pesualtaan vedessä, suuremmat voi suihkutella varovasti. 

Lehtien kiillotus kaupallisilla puhdistusaineilla ei kuitenkaan ole tarpeen, eikä edes hyväksi, sillä myös ne tukkivat huokoset. Vesi vanhin voitehista!

Mies, jonka kasvit ei kuole

Kaikki tärkeimmät tuntui unohtuvan. Noilla vinkeillä tappaa jälleen kaikki kasvit. Älä käytä kasteluun hanavettä, anna kasveille valoa ja vaihda multa säännöllisesti. Muut vinkit ovatkin täysin turhia ja hyödyttömiä.

Vierailija

Noh itseasiassa on kaksi tärkeää asiaa. Ensimmäinen Turvemulta ja toinen säännöllinen lannoitus pinkillä jauhelannotteella. Eli älä käytä mustamultaa tai kukkamultaa. Kukat pysyvät siinä juuri ja juuri hengissä mutta se on liian tiivistä multaa kukille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla