Moni on hurahtanut viherkasveihin, ja kasvikauppa käy Facebook-ryhmissä kuumana. Puutarhurin mukaan kasvin pistokkaan voi ostaa myös netistä, kunhan sitä käsitellään oikeaoppisesti.

Tiedätkö, mikä on pistokas?

Jos vastasit jotakin koulun yllätyskokeisiin viittaavaa, olet auttamattomasti pihalla. Pistokas on myös yksi tämän hetken kuumimmista trendeistä – ja kauppatavaroista. Se on kasvista irrotettu osa, josta voi juurruttaa kokonaan uuden samanlaisen kasvin.

Facebook-kirppisten ja kasviharrastusryhmien pikainen selailu osoittaa, että pistokasbisnes käy tällä hetkellä kuumempana kuin koskaan. Kaikki kasvinosat tuntuvat menevän kaupaksi hetkessä, ja harvinaisuuksista ollaan valmiita maksamaan tuntuvasti. Ilmiön on huomannut myös puutarhuri Lea Rauta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Nuoret ja ihan murrosikäisetkin ovat innostuneet viime vuosina viherkasveista. Uusi sukupolvi hankkii kasvinsa yhä useammin netistä, Pihailon puutarhurina ja yrittäjänä toimiva Rauta sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tärkein juttu on tuoreus

Rauta pitää kasvi-innostusta positiivisena ilmiönä. Pistokas on hänen mukaansa loistava tapa monistaa kasveja, kunhan tietää perusasiat.

– Tärkeintä on ottaa ensin selvää siitä, millaisen kasvin on ostamassa. Pitää tietää, millaiset kasvuolosuhteet se vaatii, Rauta sanoo.

Pistokasehdokkaasta olisi hyvä tarkistaa silmämääräisesti sen terveys ja tuoreus.

– Pistokkaita tulisi ottaa vain terveistä kasveista. Tuoreuden kannalta paras tilanne on, jos kasvinosan pääsee hakemaan itse. Silloin pistokkaan voi kääriä märkään talouspaperiin heti irrottamisen jälkeen.

Pistokkaat voi juurruttaa joko vedessä tai ilmavassa taimimullassa.
Pistokkaat voi juurruttaa joko vedessä tai ilmavassa taimimullassa.

Netin pistokasbisnes toimii ympäri Suomea, ja joskus kasveja lähetellään jopa ulkomailta. Pitkä kuljetusmatka kuulostaa Raudan korviin riskialttiilta.

– Onnistuminen riippuu toki kasvista ja siitä, miten se pakataan. Pitää ymmärtää, ettei matkan aikana nuupahtanut pistokas välttämättä lähde kasvamaan.

Ei liikaa stressiä

Harvinaisuudet myydään Facebook-ryhmissä usein huutokaupalla. Yhden pistokkaan hinta saattaa kohota helposti jopa viiteenkymppiin. Summa kuulostaa Raudan mielestä järkevältä.

– Esimerkiksi tietyt värimuunnokset ovat nykyisin niin himoittuja, että niistä ollaan valmiita maksamaan. Kysyntä määrää hintatason.

Rauta ei näe pistokasbisneksessä mitään pahaa. Hän aavistelee, että osa joutuu varmasti pettymään pistokaskokeiluissaan, mutta se kuuluu asiaan.

– Yleisestikin moni ottaa liikaa stressiä kasvienhoidosta. Kasvi voi kuolla, vaikka tekisi kaiken täydellisesti. Siinä on kuitenkin kyse luonnosta, hän sanoo.

– Pitää koettaa oppia virheistä ja yrittää uudelleen. Helppoja ja näyttäviä pistokaskasveja, joista voi aloittaa, ovat ainakin juoru, rönsylilja ja tyräkki.

Jos pistokkaan onnistuu saamaan käsiinsä, se kannattaa laittaa mahdollisimman pian runsaaseen veteen ja kasvin kasvuolosuhteiden kannalta optimaaliseen paikkaan.

– Pistokkaiden juurruttaminen kannattaa tehdä ehdottomasti keväällä tai kesällä, kun on tarpeeksi valoa. Nyt on siis optimaalinen aika tehdä pistokaskauppaa!

sirsinn3r

joo opin pistokkaiden ottamisen ja huolehtimisen villeinä nuoruusvuosina kun hamppua kasvatteli, jos kasvatteli siemenestä niin aina hyvin kasvavista kasveista pistokkaita ja kun kasvit kasvoi niin huonot hävitettiin ja hyvät jarettiin muille ja laitettiin itelle kasvamaan. onpahan kuullut legendoja jopa 12vuotta vanhoista yksilöistä jota on jatkettu pistokkaana. normisti hampun elin ikä on sen 4kk

Niin

Ostin jonkun vihreän kauniin näköisen kasvivauvan ruukussa, ja on kasvanut reippaasti jo aika isoksi. FB myyjä lupasi että ei kuki. Ihan sama mikä kasvi on kunhan ruukussa pysyy eikä liikaa lähde rönsyilemään. Noutona 3 e, ei paha.

Sisältö jatkuu mainoksen alla