Animehahmon oloinen Marie Kondo laittaa nyt telkkarissa amerikkalaisten kodit iloa säkenöivään järjestykseen.
Animehahmon oloinen Marie Kondo laittaa nyt telkkarissa amerikkalaisten kodit iloa säkenöivään järjestykseen.

Tv-arvio. Ei uskoisi, että yhteen siivousaiheiseen reality-sarjaan mahtuu tällainen määrä japanilaista suloisuutta!

Oliko elämää ennen KonMaria? Japanilaisen siivousgurun Marie Kondon ensimmäinen KonMari-kirja ilmestyi suomeksi vasta nelisen vuotta sitten, mutta tuntuu, kuin olisimme marittaneet aina.

Nyt Kondon raivausfilosofia on päässyt myös telkkariin: Netflixin alkuperäissarja Marie Kondo: Kodit järjestykseen (Tidying up with Marie Kondo) on yksi alkuvuoden kuumimpia tv-tapauksia

Sarjan suurimmat ansiot eivät kuitenkaan ole järjestelyvinkeissä. Sen aseistariisuva söpöys ja iloisuus saa viihtymään ruudun ääressä, vaikka oma maritusprosessi olisi vasta – köh – teoreettisella suunnitteluasteella. Pikkuruinen Marie Kondo muistuttaa ulkoisesti animehahmoa ja sisäisesti Hello Kittyä, joka on hypännyt olohuoneeseesi. Hän hyppelee ilosta kohdatessaan roinaa pursuavan lipaston ja kihertää hersyvästi hautautuessaan asiakkaan vaateläjään. Oooo! Kawaii!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Marie Kondon avulla Matt ja Frank ymmärtävät, että kodin organisointi on reitti aikuisuuteen.
Marie Kondon avulla Matt ja Frank ymmärtävät, että kodin organisointi on reitti aikuisuuteen.

Epätodellisen suloinen sarja herättää jopa kysymyksen, elävätkö Kondo ja hänen asiakkaansa oikeasti samassa maailmassa kuin me muut. Ehkä eivät – muutoin on hankala selittää, että avausjakson asiakas on nimeltään Rachel Friend eikä kukaan tunnu näkevän siinä mitään huvittavaa. 

Toinen kysymys, johon sarja ei vastaa, on se, kuinka suhtautua melko välttämättömiin kodintarvikkeisiin, jotka eivät herätä sielussa niin minkäänlaista ilon hyrinää. Sellaisiin kuin kuorimaveitsi tai lattiamoppi.

Päällimmäiseksi Kondon tv-sarjasta jää silti kuusi tärkeää oivallusta, jotka saavat katsomaan tavaroita aivan uusin silmin.

Oivallus 1: Ei koskaan liian varhaista aloittaa konmaritusta

Marie Kondolla on kaksi (myös erittäin söpöä) leikki-ikäistä tytärtä. Kondo kertoo korvaavansa lastensa iltasadun usein pystyviikkauksella. He kuulemma pitävät siitä. Oi, montako viikkaamatonta tuntia olemmekaan haaskanneet iltasatuihin! 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

No matter what kind of day I had, I forget it all when I see their huge smiles 😊

Henkilön Marie Kondo (@mariekondo) jakama julkaisu

Oivallus 2: Ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa konmaritusta

Kakkosjakson eläkeikäisen parin koti on katsojalle suorastaan puhdistava elämys. Heillä on järjettömän kokoisessa omakotitalossaan paitsi omat tavaransa, myös vanhempiensa tavarat ja osa aikuisten lastensakin tavaroista. Maritusprojektin primus motor taisikin olla pariskunnan poika, joka ei halua vuoren periytyvän enää neljänteen polveen.

Oivallus 3: Ei minulla niin paljon tavaraa olekaan!

Samaa jaksoa seuratessa tulee lohdullinen olo: oman kodin tavaravuori on kuitenkin hallittavissa. Sieltä ei löydy esimerkiksi taaperon ensimmäisen hiustenleikkuun hiusjätteitä, joita Kondon asiakas on säästänyt muovipussissa noin 40 vuotta, eikä noin kahtasataa kenkälaatikollista baseball-keräilykortteja. (Noh, kahdeksan laatikollista postimerkkejä kyllä löytyy, mutta ne mahtuvat vielä mainiosti kirjahyllyn päälle. Joskaan laatikoita ei ole avattu ainakaan viimeisimmän muuton jälkeen eli yli kolmeen vuoteen.)


Oivallus 4: Konmaritus voi pelastaa liittoja

Jokaisessa sarjassa tavatussa perheessä konmaritus saa pariskunnat lähentymään ihan uudella tavalla. Pikkulapsiperheen stressaantunut äiti kertoo iloisena, että hänen miehensä pitää siivousprojektia jopa seksikkäänä.

Oivallus 5: Konmaritus on koko perheen projekti (ainakin melkein)

Marie Kondon siivousfilosofia kuulostaa eittämättä mullistavalta varsinkin amerikkalaiseen korvaan: kodin pitäminen järjestyksessä kuuluu koko perheelle, ei vain äidille. Mystisesti maritusprojekteihin tuntuu silti valuvan eniten äitien aikaa (paitsi jaksossa, jossa asiakkaina on miespari).

Ooooo, seinät näkyvät jo!
Ooooo, seinät näkyvät jo!

Esimerkiksi avausjaksossa isännän vastuulla oli autotallin raivaus. Muutos vaikuttaa vaatimattomalta. Samoin kakkosjakson eläkeläismies käy kiltisti läpi tuhannet baseball-korttinsa, mutta päältä katsoen suurin osa laatikoista löytää yhä entisen paikkansa makuuhuoneen nurkasta.

Mikä johtaa viimeiseen, ehkä tärkeimpään oivallukseen:

Oivallus 6: Jos tavara tuottaa iloa, ei haittaa, vaikka sitä olisi paljon. Kawaii!

Sisältö jatkuu mainoksen alla