ET
Mökin huoneet ovat melko pieniä, mutta Elina on onnistunut sisustamaan ne niin, että keittiössäkin on tilaa sekä kokkailla että ruokailla.
Mökin huoneet ovat melko pieniä, mutta Elina on onnistunut sisustamaan ne niin, että keittiössäkin on tilaa sekä kokkailla että ruokailla.

Iso remontti ei pelottanut Elina Suomista, kun unelmien mummonmökki tuli kohdalle. Monien vastoinkäymisten jälkeen oli ihanaa maalata seiniä ja möyriä pihalla.

Kun oppisi olemaan vähemmän hätäinen, Elina Suominen, 65, naurahtaa mökkinsä puutarhassa Euran Paneliassa.

– Keväisin minulla on koko ajan tutina päällä. En pysty keskittymään muuhun kuin puutarhan laittamiseen. Haluaisin saada kaiken kerralla valmiiksi.

Juuri eläkkeelle jäänyt porilainen ammatillisen oppilaitoksen lehtori luettelee, mitä kaikkea on työlistalla. Kukkapenkkejä pitäisi siirrellä, kiviä kääntää ja sommitella niistä reunuksia penkkeihin. Kesäkukille on rakennettava istutuspöytä, ja pieni kasvimaakin olisi mukava.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkopuolisin silmin puutarha näyttää aika valmiilta. Pihalla on pieni marja- ja hedelmätarha, perinteisiä kasveja siisteissä penkeissä ja terassi kylpypaljuineen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Neljän vuoden aikana Villa Tollukkaaksi nimetty kesäpaikka on kokenut todellisen muodonmuutoksen. Vuonna 1948 rakennettu, noin 80-neliöinen talo on kunnostettu lattiasta kattoon, ja juolavehnän valtaamasta pihasta on kuoriutunut kaunis puutarha.

”Ihan oman mielenterveyteni takia tämän hankin.”

Elina ei ole työmäärää pelännyt. Piha on kokonaan hänen kättensä töitä ja myös kaikki maalaustyöt hän on tehnyt itse. Ammattilaisten apu on ollut tarpeen isoissa kunnostuksissa, kuten katon ja kuistin rakentamisessa sekä sähkö- ja kaivutöissä.

Elina halusi kesäpaikan, jossa olisi käsille tekemistä.

– Ihan oman mielenterveyteni takia tämän hankin. Mieli rauhoittuu, kun saan tehdä jotain konkreettista.

Veranta on rakennettu kokonaan uusiksi. Vanhat ikkunat haettiin Porin Varaosapankista.
Veranta on rakennettu kokonaan uusiksi. Vanhat ikkunat haettiin Porin Varaosapankista.

Elinan kesäpaikka on rakennettu vuonna 1948 vakituiseksi asunnoksi. Pihapiirissä on ulkorakennus, jossa on ollut navetta ja ulkohuussi.
Elinan kesäpaikka on rakennettu vuonna 1948 vakituiseksi asunnoksi. Pihapiirissä on ulkorakennus, jossa on ollut navetta ja ulkohuussi.

Hirsiseinä luo tunnelmaa saunaan. Pukuhuoneessa on soma pieni penkki.
Hirsiseinä luo tunnelmaa saunaan. Pukuhuoneessa on soma pieni penkki.

Kerran ja kunnolla

Päärakennus ei ollut myyntikunnossaan kummoisessa kuosissa.

Lattioissa oli muovimatot, ja huoneita oli sävytetty ruskealla ja keltaisella maalilla. Olohuoneen nurkassa oli lastulevystä kyhätty kaappi, jossa oli vesiboileri. Nämä olivat kuitenkin vain kosmeettisia haittoja.

”Odotin jännityksellä, mitä muovimattojen alta löytyy.”

– Ostovaiheessa en uskaltanut lähteä repimään listoja irti, joten odotin jännityksellä, mitä muovimattojen alta löytyy. Hyväkuntoinen lankkulattia oli mukava yllätys, Elina sanoo.

Moni muukin asia oli kunnossa. Kosteusvaurioita ei tullut vastaan. Talon rossipohjan alla oli riittävästi ryömintätilaa, ja alapohjan kunnon tarkistus kävi helposti.

Kesäpaikan ostamiseen Elina käytti lainarahaa, nuorempana maksettua vapaaehtoista eläkevakuutusta ja vanhempien perintörahoja.

Elina arvioi, että remontit ovat maksaneet saman verran kuin itse mökki ja tontti. Mökin hinta oli jonkin verran alle 50 000 euroa.

– Katto on uusittu ja räystäitä levennetty. Jos tehdään, tehdään kunnolla, niin ei myöhemmin tule suurempia yllätyksiä vastaan, hän painottaa.

Jasmikkeen ihana tuoksu kulkeutuu sisälle asti.
Jasmikkeen ihana tuoksu kulkeutuu sisälle asti.

”Puutarha ei tule varmaan koskaan valmiiksi, mutta onneksi talossa on kaikki tärkeät remontit tehty”, Elina Suominen sanoo.
”Puutarha ei tule varmaan koskaan valmiiksi, mutta onneksi talossa on kaikki tärkeät remontit tehty”, Elina Suominen sanoo.

Naapurit lähellä

Elina Suomisen elämässä on ollut paljon surua ja menetyksiä.

Kahden avioeron jälkeen hän kohtasi 45-vuotiaana miehen, jonka kanssa hän saattoi uudella tavalla käsitellä vastoinkäymisten herättämiä tunteita.

Elina ja mies rakensivat yhdessä talon ja hienon puutarhan. Yhteiselämä päättyi äkisti, kun mies kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 2006. Tapaturmasta oli kulunut kolme vuotta, kun Elina sairastui rintasyöpään.

”Kun pääsin jaloilleni, ajattelin, että jotain pitää vielä keksiä.”

– Kun toivuin sairaudesta ja pääsin jaloilleni, ajattelin, että jotain pitää vielä keksiä. Liityin juoksuporukkaan ja harrastus vei niin mennessään, että juoksin Pariisin maratonin ja vielä monta puolimaratonia sen jälkeenkin.

Kestävyysjuoksu kävi kuitenkin jalkojen päälle, ja siinä vaiheessa Elina alkoi miettiä uutta intohimon kohdetta. Ajatus oman kesäpaikan ostamisesta heräsi vähitellen.

Hän kiersi katsomassa monta myytävää kohdetta Porin seudulla apunaan kaksi ystävätärtä, joista toinen on rakennusinsinööri. Hänen asiantuntemuksellaan oli ratkaiseva merkitys ostopäätökseen, kun mielitietty löytyi.

Pieni talo oli Paneliassa viehättävän kyläkeskuksen tuntumassa.

– En olisi uskaltanut muuttaa yksin metsän keskelle. Siksi minulle oli tärkeää, että tässä on naapurit vieressä ja ympäri vuoden. Lisäksi talo oli sopivan pieni eikä piha ollut tasainen pläntti vaan rinteessä. Näin heti pihan mahdollisuudet.

Puutarhassa on paljon kukkia, jotka ovat kasvaneet siellä vuosikymmeniä, mutta myös uusia tulokkaita. Tämä kaunis ruusu löytyi Lidlin halpakorista.
Puutarhassa on paljon kukkia, jotka ovat kasvaneet siellä vuosikymmeniä, mutta myös uusia tulokkaita. Tämä kaunis ruusu löytyi Lidlin halpakorista.

Kevätkahvit verannalla

Remontissa lähdettiin ennemmin vähentämään kuin lisäämään mukavuuksia. Esimerkiksi sähkösaunan paikalle tuli pieni kodinhoitotila ja vaatehuone.

– Minusta sähkösauna ei kuulu tällaiseen paikkaan. Ja onhan minulla pihasauna, jossa saa ihanat löylyt, Elina Suominen sanoo.

Isoin yksittäinen muutos talossa oli vanhan matalan kuistin purkaminen ja uuden rakentaminen. Elinalla oli visio lasikuistista, jossa hyödynnettäisiin vanhoja ikkunalaseja.

– Löysin ikkunoita Porin Varaosapankista. Ne sijoitettiin niin, että näen niistä puutarhaan, kun istun kuistin pöydän ääressä.

Vanhoissa ikkunoissa ei ole kuitenkaan tuplaruutuja, joten kuisti on keväällä pitkään kylmä, vaikka se on muuten viimeisen päälle rakennettu.

– Viima tulee ikkunoista suoraan yläkertaan ja välillä tuntuu, että sukat pyörivät jaloissa. Viime talvena keksin naulata huovan yläkerran oviaukkoon.

Silti mikään ei voita sitä onnen tunnetta, mikä talon emännän valtaa, kun kuistilla saa juoda talven jälkeen ensimmäiset kahvit.

– Katson pihalle, joka on valkoisenaan vuokkoja ja ajattelen, että tästä alkaa kevät.

Elinan vinkit mökin ostajalle

  1. Päätä, mitä haluat. Haluatko asua lähellä naapureita vai luonnon keskellä järvenrannassa? Sijaintia ei voi muuttaa jälkeenpäin.
  2. Teetä kattava kuntokartoitus. Etsi pätevä kuntokartoittaja. Kysy suosituksia tutuilta ja tarkista, onko tarkastajalla esimerkiksi asuntokaupan kuntotarkastajan pätevyys. FISEn ylläpitämä pätevyysrekisteri löytyy osoitteesta fise.fi.
  3. Varaudu remontteihin. Vanhan talon remontti nielee rahaa, varsinkin, jos pitää vaihtaa katto ja ikkunat tai uusia sähköt ja vesijohdot. Et välttämättä saa panostusta takaisin, jos joskus myyt mökin.
  4. Remontoi suunnitelmallisesti. Punnitse vaihtoehtoja rakentamisen asiantuntijan kanssa. Jos haluat esimerkiksi käyttää vanhoja ikkunoita, muista, etteivät ne pidä lämpöä samoin kuin uudet ikkunat.
  5. Hyödynnä paikkakunnan yrittäjät. He tuntevat toisensa ja osaavat vinkata luotettavia tekijöitä. Tuttujen yrittäjien on helppo sopia keskenään remontin aikatauluista ja muista käytännön asioista.

Tämä on artikkeli on julkaistu alun perin ET-lehden numerossa 10/2018. Lisää ET:n juttuja verkossa löydät osoitteesta menaiset.fi/et.

Sisältö jatkuu mainoksen alla