Marmorikantinen sohvapöytä on prototyyppi työprojektista. Verhojen raakasilkki, tyynyjen karvat, Chattwall & Jonssonin pellavatyynyjen rouheus ja sohvan nahka antavat kotiin materiaalien tuntua ja luovat Jaanan rakastamaa ylellisyyttä.
Marmorikantinen sohvapöytä on prototyyppi työprojektista. Verhojen raakasilkki, tyynyjen karvat, Chattwall & Jonssonin pellavatyynyjen rouheus ja sohvan nahka antavat kotiin materiaalien tuntua ja luovat Jaanan rakastamaa ylellisyyttä.

Ravintolasisustuksia suunnitteleva Jaana Ekman haluaa kotinsa näyttävän siltä, että se voisi yhtä hyvin olla Italiassa.

Kaksi tai kolme vuotta on tavallisesti ollut se aika, jonka helsinkiläiset Jaana Ekman ja hänen puolisonsa Max ovat viihtyneet kodeissaan. Sitten hotelli- ja ravintolasisustuksia työkseen suunnitteleva pari on kaivannut jo uutta kotiprojektia. Viimeksi muuttokuorma ajettiin Helsingin Tarkkampujankadulta muutama kortteli kohti merenrantaa vanhaan Eiraan. Tämä koti hurmasi niin, että Jaana ja Max ovat viihtyneet aloillaan jo kuusi vuotta.

– Ihastuimme asunnon sijaintiin ja talon rentoon tunnelmaan – se on kuin Pariisissa. Pihalla on ihana suihkulähde, ja asukkaiden käytössä on yhteinen viihtyisä kirjastohuone. Isoista ikkunoista tulviva valo ja näkymä lehtipuineen ja vanhoine rakennuksineen hurmasivat ensi näkemältä, Jaana kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Kauniisti kuluneet, tummanruskeat Barcelona-tuolit ovat häälahja ystävältä. Vierekkäin ne ovat kuin sohva. Ruskeat laskosverhot on valmistettu raakasilkistä. Hayn Cloche-valaisimissa on mustat mattajalat ja kupariset varjostimet.

Jaana ja Max remontoivat kodin ennen muuttoa: kaikki seinät maalattiin ja lattia vaihdettiin. Edellisten asukkaiden kaksi lastenhuonetta yhdistettiin isoksi makuuhuoneeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Suuret pinnat ovat väritykseltään harmonisen neutraalit, mutta dramatiikka ja ylellinen fiilis syntyvät materiaaliyhdistelmistä. Tummat sävyt tuovat tilaan lämpöä ja eleganssia. Ne ovat rohkeita mutta kuitenkin klassisia ja aikaa kestäviä valintoja.

Useita Amarillo-, Makaronitehdas- ja muita ravintoloita, kahviloita sekä hotelleja sisustanut Jaana toimii oman kotinsa kanssa toisin kuin työssään.

– Olen rento ja annan sattumille tilaa. Kodin ilme syntyy, en suunnittele sitä varsinaisesti etukäteen. En halua, että kotona on liian valmista ja täydellistä. Työssäni suunnitelmien pitää olla valmiit ja tunnelman selvillä jo varhain.

Keittiö sisustettiin ravintolakeittiön henkeen. Peruskaappien ovet päällystettiin ruostumattomalla teräksellä, jota on myös keittiön kodinkoneissa ja hyllyissä. Liesi ja liesituuletin ovat Smegin. Teräksiset työtasot ovat Stalan.

Ripaus rokkia yhdistettynä klassiseen sisustukseen tekee Jaanan ja Maxin kodin tyylistä mielenkiintoisen. Välillä kotona testataan ja koekäytetään työprojektien prototyyppejä.

– Tyylini on rohkea ja tarvitsen kauneutta. Ihminen voi paremmin silloin, kun ympärillä on asioita, joita hän pitää kauniina. Luon sisustuksiini dramatiikkaa ja ylellisyyttä sekä nautin aitojen materiaalien ja pintojen yhdistelemisestä.

Pitkään mukana kulkenut teetetty sängynpääty on päällystetty nahalla. Lattioihin asennettiin näyttävä, musta ja tamminen kalanruotolattia. Läpikuultava Hope-kattovalaisin on Luceplanin. Kartellin yöpöytien päällä on Vico Magistrettin Atollo 233 -valaisimet.

Jaana seuraa trendejä ja etsii ennakkoluulottomia tapoja tehdä asioita toisin. Ideoita hän ammentaa muotilehdistä ja Behance.netistä, jossa kansainväliset suunnittelijat esittelevät töitään. Kotia, ravintolaa tai hotellia sisustaessaan Jaana haluaa tarjota elämyksiä kaikille aisteille.

– Tuoksut, materiaalien tuntu ja valon heijastuminen erilaisista materiaaleista ovat aistielämyksiä, jotka tuovat mielihyvää ja tekevät tunnelman. Julkista tilaa sisustaessa pitää myös miettiä, miten asiakas toimii tilassa. Kotona tällaista tarvetta ei ole vaan voin olla sisustaessani vapaampi. Vain keittiön ja kylpyhuoneen suunnittelussa olen kurinalainen ja mietin tarkkaan niiden toiminnallisuuden.

Monikulmaisen kylpyhuoneen seinät olisi ollut hankala laatoittaa, siksi niihin valittiin elegantti hiekansävyinen koristepinnoite. Mustat kalusteet teetettiin mittatilaustyönä. Musta allas on Duravitin.

Ekmanit lomailevat joka vuosi Italiassa, ja rakkaus italialaiseen eleganssiin ja elämäntapaan näkyy myös kotona.

– Halusimme, että kotimme näyttäisi siltä, että se voisi yhtä hyvin olla Italiassa. Haaveilemme joskus asuvamme Italiassa, sillä yrityksellämme on yhteistyökumppaneita ja projekteja Milanossa, Jaana kertoo.

Juttu on ilmestynyt ensimmäisen kerran Glorian Kodin numerossa 12/2018. 

Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

Fakta:

Asukkaat: Yrittäjät Jaana ja Max Ekman. Visionary Design Partners Helsinki suunnittelee ravintola- ja hotellikonsepteja sekä sisustuksia.

Koti: Kerrostalokoti 1900-luvun alussa rakennetussa Josef Stenbäckin piirtämässä talossa Helsingin Eirassa. Kaksion pinta-ala on 70 neliötä.

Vierailija

En tiedä mitä otsikolla haettiin, mutta ihan tyypilliseltä sisustuslehti-sisustukselta näyttää, jolla yritetään vähän liikaa, joka saa sen lopulta näyttämään luonnottomalta ja suomalaishenkisesti sieluttomalta. Kliseetaljaa, kliseenojatuolia, Inspire-kirjaa, tauluja ei saa laittaa normaalisti-kliseetä, trendivalaisinkliseetä. Kylpyhuone kyllä säväyttää, keittiö taas on sitä samaa mitä kaikissa lehdissä jo näkyy. Ei sillä, on professionaalin laadukasta, mutta originellia...älkää nyt viitsikö.

Vierailija

eihän tässä ollut mitään omaperäistä. samanlaisia nykyään on kaikkialla. taljat, tauluhyllyt, metallikehikko pöydässä, uusi trendiväri ruskea, jne. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla