Arja Haraldin talon merenpuoleinen seinä on ikkunaa, ja lasiovet yhdistävät sisä- ja ulkotilan.
Arja Haraldin talon merenpuoleinen seinä on ikkunaa, ja lasiovet yhdistävät sisä- ja ulkotilan.

Kun Arja ja Bo Harald rakensivat saareen vapaa-ajankodin, ympäröivää luontoa kohdeltiin hellästi.

Kalliorannan takana, mäntyjen ja mustikanvarpujen keskeltä pilkottaa neljä mustaa rakennusta, jotka ovat miltei maastoutuneet osaksi karua saaristoluontoa. Ollaan Bromarvissa, Arja ja Bo Haraldin sekä heidän lastensa kesäpaikassa.

Keittiön valtavan saarekkeen ääressä Arja ja Bo Harald mahtuvat laittamaan yhdessä ruokaa.

Arja ja Bo, kuinka päädyitte rakentamaan kesäkodin itsellenne?

Arja: Olemme asuneet useaan otteeseen ulkomailla Bon työn vuoksi ja pärjänneet ilman kesäkotia. Omakotitalomme ja puutarhamme Espoossa toimivat korvikkeina. Jossain vaiheessa lapset alkoivat kysellä, miksi meillä ei ole mökkiä kuten kaikkien ystävien perheillä. Idea lähti siitä kytemään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Bo: Aloimme pohtia mökkitoiveitamme. Kaipasimme rauhaa, puuhastelua, veden läheisyyttä ja isoa tonttia, jonne mahtuisi kesäkodit myös kolmelle lapsellemme. Arjalla oli yksi ehdoton vaatimus: paikan tulisi sijaita mantereella automatkan päässä. Toiveissamme oli paikka, jossa voisimme viettää aikaa aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.

Sohvalta aukeaa upea merimaisema.

Vapaa-ajankoti nousi kuitenkin saareen. Mitä tapahtui?

Bo: Kaikki suunnitelmamme heittivät kuperkeikkaa, kun tyttäremme Lotta löysi netistä ilmoituksen Bromarvissa sijaitsevasta saaripaikasta. Myynnissä oli kaksi tonttia, jotka oli mahdollista yhdistää yhdeksi isoksi kokonaisuudeksi. Lähdimme katsomaan saaripaikkaa, ja innostuimme siitä heti paikalle päästyämme – vaikka perille ei voinutkaan ajaa autolla. Teimme ostopäätöksen ja pääsimme suunnittelemaan taloja ja hankkimaan venettä.

Makuuhuoneen lasiset pariovet voi kesällä avata ja nauttia merinäköalasta heti herätessä.

Saareen tehtiin neljä erillistä rakennusta. Bo, kerro niistä.

Bo: Rakensimme kaksi sataneliöistä taloa, saunarakennuksen ja varastorakennuksen. Toisessa talossa asumme me, ja toisen talon jakavat tyttäremme perheineen. Kummallakin on 50-neliöinen asunto. Meidän asuntoomme käytettiin 80 neliötä, ja rakennuksen toiseen päähän tehtiin parinkymmenen neliön kokoinen yksiö nuorimmaisellemme.

Keittiön, ruokatilan ja olohuoneen yhdistäminen yhdeksi suureksi tilaksi on ollut toimiva ratkaisu.

Millaisista lähtökodista aloitte suunnitella taloja?

Arja: Mukana suunnittelussa oli alusta alkaen arkkitehti Susanna Urala, joka pisti paperille toiveemme. Arkkitehti pohti talojen sijoittelua, teki ehdotuksen neljästä rakennuksesta ja suunnitteli taloja ympäröivät terassit.

Talojen ilme on toiveidemme mukaisesti pelkistetty ja skandinaavisen linjakas. Ulkoväriksi valikoitui musta, joka maastoutuu kauniisti saaristoluontoon. Sisätilat ovat valkoiset ja seinät vaakalaudoitetut. Valitsimme kaikkiin tiloihin lankkulattian, joka maalattiin valkoiseksi.

Saunarakennus sijaitsee talolta rantaan päin. Saunan ja pesuhuoneen vieressä on vierashuone.

Luonto on teille tärkeä. Miten otitte sen huomioon rakentamisessa?

Bo: Taloja ympäröivä luonto on karua. Männyt ja kuuset reunustavat taloja, ja aivan takapihalta alkaa metsä sienipaikkoineen ja mustikkamättäineen. Halusimme suojella luonnon koskemattomuutta, joten kaikki rakennusmateriaalit kannettiin rannasta käsin ja kottikärryillä polkuja pitkin. Saareen ei tuotu yhtään isoa konetta.

Asuin itse täällä saaristossa lähes koko rakentamisen ajan. Vuokrasimme mantereelta asunnon minulle ja rakennusmiehille. Rakentaminen oli upeaa vastapainoa pankki- ja it-maailmaan sijoittuvalle työlleni. Jäin juuri projektin alussa eläkkeelle, joten pystyin paneutumaan siihen aivan erilaisella tarmolla. Nautin käsillä tekemisestä valtavasti.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 5/2019 ilmestyneestä jutusta Saaren rauhassa.
Tämä on Glorian Kodin artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

Asukkaat: Espoolaiset Arja ja Bo Harald. Samalla tontilla sijaitsevat myös pariskunnan kolmen lapsen kesäkodit.

Koti: 80-neliöinen vapaa-ajan koti saaressa Raaseporin Bromarvissa. Talon suunnitteli perheen ajatusten pohjalta arkkitehti Susanna Urala, ja se valmistui 2013.

Sisältö jatkuu mainoksen alla