Varoitusviesti

Tämän lomakkeen lähetystoiminto on asetettu pois päältä.
Me Naiset
|
Ville Hyötylä
Omakotitalohaaveet ovat Suomessa enemmän sääntö kuin poikkeus. Kuvan talo ei liity juttuun. Kuva: Shutterstock
Omakotitalohaaveet ovat Suomessa enemmän sääntö kuin poikkeus. Kuvan talo ei liity juttuun. Kuva: Shutterstock

Moni suomalainen haaveilee omakotitalosta ja omasta pihamaasta. Eevalle unelma osoittautui pettymykseksi.

Kaksikymmentä vuotta sitten Eeva, 59, rakensi miehensä kanssa talon. Idea jalostui nopeasti. Sanomalehdessä ilmoitettiin halvasta tontista. Kaupat tehtiin, rakennusprojekti sai alkaa. 

Espossa sijainnut kerrostalokolmio sai jäädä, kun lapsiperhe muutti reilun 6000 asukkaan Siuntioon, 50 kilometrin päähän Helsingistä.

Alun perin tarkoituksena oli rakentaa vain kesämökki, mutta lopulta keskelle siuntiolaista metsää syntyi uusi koti, jossa perhe asui kuusi vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Halusimme pois syrjästä. Toisen talomme rakensimme Siuntion keskustaan, jossa oli sentään katuvalot ja asfalttia. Siinä vaiheessa kellojen olisi pitänyt viimeistään soida.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Erosta seurasi asuntoloukku

Kun Eeva ja hänen miehensä erosivat, jäi Eeva omakotitaloon lasten kanssa. Aluksi hän ei suunnitellut talon myyntiä, sillä lapset olivat nuoria.

Myyntiajatusten herättyä asuntokauppa ei enää käynytkään. Eevasta tuli talonsa vanki.

Lapset kasvoivat ja alkoivat muuttaa omilleen. Siuntiolainen omakotitalo ei ollut haluttu ostokohde liki kymmeneen vuoteen.

– Tuntui, että tappotuomiostakin pääsee nopeammin vapauteen, Eeva sanoo.

– Sinällään omakotitalossamme ei ollut mitään vikaa, mutta se ja iso piha eivät yksinään riittäneet elämän sisällöksi. Ei siinä mitään, kun parisuhde ja ystävyyssuhteet ovat kunnossa. Jos on orpona piruna oudossa paikassa, niin suosittelen miettimään kahdesti, kannattaako ottaa riski omakotitalounelman toteuttamiseksi.

”Talo pitää ehdottomasti ostaa alueelta, josta sen saa varmasti kaupaksi.”

Lopulta vapaus kutsui. Eeva sai talonsa kaupaksi ja muutti Lahden keskustaan, jossa kaikki on lähellä.

Harkintaa ja suunnittelua ostohetkellä

Oman kokemuksensa jälkeen Eeva kehottaa omakotitalosta haaveilevia miettimään kahdesti, mihin on ryhtymässä. Myös ajatus siitä, että talossa on oltava valtavasti tilaa, ihmetyttää häntä.

– Vanhemmat kuvittelevat luonnonlaiksi, että kaikilla lapsilla on oltava oma huone. Tenavia mahtuu samaan huoneeseen useitakin, ja satojen tuhansien velkataakka on kohtuuton, Eeva kertoo.

Omakotitaloasumisesta Eevalle ei jäänyt erityisen ruusuista kuvaa. Hän kehottaa kotitalosta haaveilevia pohtimaan asumisjärjestelyitään pidemmälle kuin muutaman vuoden päähän.

– Pitäisi miettiä, mitä sitten tehdään, kun lapset muuttavat pois kotoa. Talo pitää ehdottomasti hankkia alueelta, josta sen saa tulevaisuudessa varmasti kaupaksi. Oli henkisesti raskasta, kun kauppa ei käynyt kymmeneen vuoteen.

Kiva talo

Siuntio on kohtuullisen matkan päässä Helsingistä ja Espoosta ja omakotitalot ovat kysyttyjä ja kaikki menee kaupaksi kun hinta on oikea. Ihmettelenkin vähän miten voi olla totta muuta kuin syystä että on pyytänyt ihan älytöntä ylihintaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla