Kodin Kuvalehti
"Insinööriopintojeni aikana keksin silentämisniksin, joka pelasti arkeni", Annu kertoo.
"Insinööriopintojeni aikana keksin silentämisniksin, joka pelasti arkeni", Annu kertoo.

Silittäminen ei ole koskaan kuulunut Annun lempipuuhiin. Niinpä hän keksi tavan, jolla saisi vaatteensa sileiksi ilman silitysrautaa. Nyt hän kertoo niksinsä Kodin Kuvalehdelle.

Annu Karttunen, 46, ei kuulu niihin ihmisiin, jotka erityisesti nauttisivat vaatteiden silittämisestä. Opiskellessaan mekatroniikkainsinööriksi 25 vuotta sitten hän keksi keinon, jolla ikävän homman voisi välttää.

– Insinööriopintojeni aikana tarvitsin siistejä ja sileitä vaatteita mennessäni kesätyöhaastatteluihin tai juhliin. Silloin keksin tämän niksin, joka pelasti arkeni.

Keksimäänsä keinoa Annu kutsuu vaatteiden silentämiseksi. Se tarkoittaa seuraavaa:

  1. Pyykkipäivänä Annu laittaa puhtaat pyykit pesukoneesta koriin.
  2. Silittämistä kaipaavat vaatteet hän poimii yksi kerrallaan henkariin ja vie suihkuun.
  3. Siellä hän suihkuttaa vaatteet kuumimmalla mahdollisella vedellä kauttaaltaan läpimäriksi sekä sisä- että ulkopuolelta. Vaatteet silenevät saman tien.

Suit sait sileäksi

Olennaista on Annun mukaan se, että vesi on todella kuumaa. Suihkutusaikaa kannattaa vaihdella vaatteen materiaalin mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– 25 vuoden kokemuksella sanoisin, että esimerkiksi puuvillapaita tai jakkupuvun housut tulevat sileiksi 20 sekunnissa, kun niitä suihkuttaa kymmenen sekuntia sisäpuolelta ja kymmenen ulkopuolelta. Silkille riittää kymmenen sekuntia.

”Vaatteet kannattaa silentää heti niiden pesemisen jälkeen.”

Kaikkein paksuimmasta puuvillasta tai pellavasta tehtyjä vaatteita joutuu joskus suihkuttamaan hieman kauemmin, Annu sanoo. Niitä voi myös hieman vetää suihkun jälkeen, jos ne näyttävät jäävän ryppyisiksi. 

Silentämisen voi tehdä heti, kun puhtaat pyykit tulevat koneesta, tai myöhemmin, kun löytää vaatekaapistaan ryppyisen yllätyksen. Annu itse suosii ensimmäistä tapaa.

– On helpompaa silentää vaatteet suihkussa heti niiden pesemisen jälkeen. Silloin vaatteita tulee myös käytettyä saman tien. Jos pistän vaatteet kuivina ja ryppyisinä vaatekaappiin, ne jäävät helposti käyttämättä.

Puhtaat, sileät lakanat?

Jotkut ovat tottuneet silittämään myös lakanansa. Lakanoiden suihkuttaminen sileiksi on varmaan aika hankalaa?

– Itse en lakanoita silennä, koska yön jälkeenhän ne ovat kuitenkin rypyssä. Toki nekin voisi viedä suihkuun. Ne voisi esimerkiksi laittaa henkariin monin kerroin ja sitten suihkuttaa, sanoo Annu.

Annu itse pingottaa lakanansa eli vetää lakanoiden reunat täydellisen kireiksi sängyn reunojen alle.

– Silentäminen ja pingottaminen – ne ovat arkeni kulmakivet, Annu nauraa.

Suojaudu kuumalta

Silentämisen aikana suihkun lattialle päätyy hyvin kuumaa vettä, joten jalkoihin kannattaa Annun mukaan vetäistä muovi- tai kumikengät suojaksi.

Märät vaatteet voi ripustaa vaaterekille tai kylpyhuoneen kaapin oven tai saunan oven päälle.

Vaatteissa ei ole rypyn ryppyä.

– Itse ripustan märät ja valuvat vaatteet vaaterekille suoraan pystyyn ja jätän vaaterekin suihkutilaan, kertoo Annu.

Läpimärkien vaatteiden kuivuminen kestää pidempään, mutta Annun mielestä lopputulos on sen väärti.

– Vaatteissa ei ole rypyn ryppyä. 25 vuotta on mennyt oikein mukavasti tällä tavalla.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Nimimerkki (ei pakollinen)

Yhtä ylpeä "keksinnöstään" kuin se nainen, joka kertoi käyttävänsä talouspaperia jokajumalan tahran ja pölyn pyyhkimiseen kodissaan. Hänestä oli haastattelu Me Naisissa muutama kuukausi sitten.
Jotkut asiat kannattaisi jättää ihan suosiolla omiksi pikku salaisuuksiksi sen sijaan, että kailottaa niistä innokkaasti koko kansalle. Mistä noita haastateltavia oikein tupsahtelee teille sinne toimitukseen?

Sisältö jatkuu mainoksen alla