ET
Muistojen pitsiliinat saavat uuden elämän amppeleissa. Keskimmäisessä amppelissa on käytetty valmisnauhaa, muissa makrameetekniikalla solmeiltua narupunosta.
Muistojen pitsiliinat saavat uuden elämän amppeleissa. Keskimmäisessä amppelissa on käytetty valmisnauhaa, muissa makrameetekniikalla solmeiltua narupunosta.

Pienistä pitsiliinoista voit tehdä herttaisia amppeleita kasveillesi. Tee ripustinnauhat trendikkäällä makrameella tai käytä valmista nauhaa.

Tarvikkeet

  • pieniä pitsiliinoja
  • pellava- tai hamppu­narua tai esimerkiksi polvekenauhaa
  • ompelulankaa
  • neula
  • sakset

Oikealle kiertyvä tasosolmu

1) Vie vasemmanpuoleinen (tässä luonnonvärinen) naru keskilankojen alta ja punaisen yli vasemmalta oikealle. 2) Vie oikeanpuoleinen (tässä vaaleanpunainen) naru keskilankojen yli ja vaalean langan muodostamasta silmukasta vasemmalle. Kiristä solmu. Jatka tekemällä samaa solmua uudestaan ja uudestaan. Huomaa, että amppelissa langat sidotaan suoraan kiinni pitsi liinaan ohjeen mukaan.

Tee näin

Tarkista koot. Varmista, että pitsiliina ja astia ovat kutakuinkin sopivan kokoinen pari. Muotoile liina astian päälle, taita liinaa tarvittaessa ja ompele taitteet kiinni. Voit myös jättää amppeliin ”korvat”, kuten viereisen sivun vasemmanpuoleisessa amppelissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos pitsiliinasi on kolme- tai kuusikulmainen, laita amppeliin kolme ripustusnarua. Neliön muotoiseen amppeliin sopii luontevasti neljä narua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valitse Makramee-nauhojen materiaali. Pellavanväriset nauhat on tehty Lankavan Veera-pellavalangasta (tex 240 x 4). Vaaleanpunaista ja luonnonväristä yhdistäviin on käytetty Sinellin Vivi Gade -luonnonhamppunarua.

Nauhat tehdään oikealle kiertyvin tasosolmuin.

Mittaa tarvittavien nauhojen pituus sen paikan korkeuden mukaan, johon amppelin ripustat. Yhteen makrameenauhaan tarvitset 2 kappaletta neljä kertaa lopullisen nauhan pituista lankaa. Hamppuversiossa on yksi lanka kumpaakin väriä.

Taita langat valmiin nauhan pituuden kohdalta eli toinen pää on neljäsosa koko langan pituudesta, toinen kolme neljäsosaa. Pujota taitekohta pitsiliinan reiästä, vedä pitkät päät taitteen lenkin läpi ja kiristä siistiksi.

Laita paino pitsiliinan päälle ja vedä langat itseäsi kohti. Asettele lyhyemmät päät keskelle ja vedä langat kohtalaisen kireälle. Työskentelyä helpottaa, jos pujotat langat vyön ali vyötäröllesi. Pitkillä päillä teet solmuja kiristettyjen keskilankojen ympärille kuvien mallin mukaan.

Kun solmu tehdään aina samoin päin, syntyvä punos alkaa kiertyä keskilankojen ympäri. Lopeta solmeilu 20 cm ennen keskilankojen päitä.

Kun olet solmeillut 3 tai 4 haluamasi pituista punosnyöriä ympäri amppelia, kokoa langat yhteen. Sitten on kaksi vaihtoehtoa: solmi langat yhteen, tee 10 cm:n päähän toinen solmu ja tasaa lankojen päät tai pujota solmujen päättymiskohtaan iso puuhelmi, solmi langat 10–30 cm:n päästä yhteen ja tasaa lankojen päät.

Myös polvekenauhat on pujotettu pitsin rei’istä. Taita pää pari senttiä ja ompele pienin pistoin nauhan värisellä langalla yhteen. Solmi nauhanippu yläosastaan kaksi kertaa yhteen, väliosa on ripustuslenkki.

Tiedustelut: pellavalanka lankava.fi, hamppulanka sinelli.fi. Sandbergin Zinnia-tapetti, 84 e/rll, maricken.fi

Ohjetiedustelut: hanna.tamminen123@gmail.com

Vinkki

Amppeliin voi asetella myös maljakon. Sisätiloissa muratin oksat säilyvät vedessä jopa vuosia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla