Avaran keittiön  ruokapöytä on peritty Annan vanhemmilta. Heteka-tuolit sen ympärillä ostettiin ystävältä, ja matto löytyi Salista. Kuva: Krista Keltanen
Avaran keittiön ruokapöytä on peritty Annan vanhemmilta. Heteka-tuolit sen ympärillä ostettiin ystävältä, ja matto löytyi Salista. Kuva: Krista Keltanen

Pajassa, jossa ennen valmistettiin peltirasioita Hangon Keksille, asuvat nyt ruokaa rakastavat ja ranskalaisittain sisustavat Anna Piiroinen ja Tomi Parkkonen.

Lemmenloma Hangossa vuosituhannen alussa sai Anna Piiroisen ja Tomi Parkkosen ihastumaan pikkukaupunkiin, ja erityisesti tiettyyn valkoiseen, kakkupalanmalliseen kivitaloon Bulevardilla. Pari palasi silloiseen kotikaupunkiinsa Helsinkiin, mutta muutaman vuoden kuluttua, vuonna 2005, he huomasivat suosikkitalonsa tulleen myyntiin. Perhe pakkasi muuttokuorman ja hyvästeli Helsingin.

– Hangosta puhutaan aina ihanana kesäkaupunkina, mutta minä rakastan sitä erityisesti sesongin päätyttyä. Silloin rannat ja kadut hiljenevät, tuuli riepottaa lehdet puista ja kylmyys valtaa kaupungin, Anna sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annan ja Tomin talon sisäpihan suojassa oleva tiiliseinä on rustiikkinen. Kuva: Krista Keltanen
Annan ja Tomin talon sisäpihan suojassa oleva tiiliseinä on rustiikkinen. Kuva: Krista Keltanen

Annan ja Tomin talo on aikanaan ollut pläkkisepän paja ja osa paikkakunnan historiaa: Hangon Keksien peltisiä laatikoita valmistettiin pajassa. Monenlaista elämää nähnyt rakennus on välillä toiminut taiteilijoiden ateljeena, nyt se toimii Annan blogin näyttämönä. Anna palaa, Anna -nimisessä blogissaan Anna esittelee perheen hurmaavaa elämäntapaa, kertoo tarinoita ja jakaa ruokaohjeita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Blogia seuraava voi luulla että teemme aina ruokaa. Totuus on, että keittiö on todella kotimme sydän: siellä tapaamme ystäviä, syömme yksin tai perheen kanssa. Suuri tila on meille se julkinen puoli kotiamme, Anna kertoo.

Upea iso ikkuna ja muodokas tiilikatto luovat keittiöstä tunnelmallisen. Vanhat nojatuolit uudistuivat nopeasti vilteillä. Kuva: Krista Keltanen

Talo oli huonossa kunnossa, kun Anna ja Tomi ostivat sen, eikä siinä ollut koskaan aiemmin asuttu ympäri vuoden. Se ei pelottanut paria, vaan he ryhtyivät suunnittelemaan pienen budjetin remonttia, joka tekisi pienestä tehtaasta unelmien kodin. Alakerran tiilikatto kaivettiin esiin, keittiöön rakennettiin lattia, seiniä maalattiin, sähköt ja putket uusittiin.

– Halusimme kunnioittaa talon industrial-henkistä tunnelmaa ja rosoisuutta. Tehdas on tehdas, vaikka kuinka maalaisi, silti halusimme kodin olevan rento ja kotoisa, Anna kertoo.

Kodissa on kaksi kerrosta ja vähän väliseiniä. Yläkerta on rauhoitettu nukkumiselle, ja alakerta on arkielämää varten. Keittiö, ruokatila ja eteinen ovat kaikki samassa suuressa tilassa. Valokuvaajana työskentelevän Tomin valokuvataidetta on kodin kaikissa huoneissa. Ranskalainen koulu ja Ranskan-visiitit ovat muokanneet Annan sisustustyylistä boheemin.

Täydelliset  siniset sohvat löytyivät Ikeasta. Tomin ottama valokuva on Annan suosikki. Kuva: Krista Keltanen
Vanhempien makuuhuoneen perällä on verholla muusta tilasta eristetty kylpyhuone. Kuva: Krista Keltanen

 

Kadulle päin talo esittelee valkoista seinäänsä. Kuva: Krista Keltanen

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 8/2018 ilmestyneestä jutusta Pläkkisepän pajassa.

Sydänmeklari

Hieno asunto tilava ja hieno. Kylpyhuoneen ammeesta vissiin puuttu yks jalka? oisko kukaan koskaan aiemmin kylpeny ja onko vain rekvisiittaa nyt kuvissa? Hyllyissä ainoastaan naisten tuotteita. Missä miehen partakoneet ym. hajusteet?. Laittakaa parisuhde kukoistamaan. Ei feikkiä?  Kahden hengen kylpyamme ja tilaa kummallekin, hupsutelkaa, kynttilöitä ja musaa kun juotte punaviiniä ammeessa?. Muuten koko asunto on vaan silmälumetta ja tulevaisuuden pakko myyntiä jos sitä puutuu teidän lämpö... 

Sisältö jatkuu mainoksen alla