Kuvat
Riitta Sourander
Valoisan olohuoneen takana on hirsiseinäinen keittiö. Suuri löhöilysohva ja kattovalaisin hankittiin Casuarinasta.
Valoisan olohuoneen takana on hirsiseinäinen keittiö. Suuri löhöilysohva ja kattovalaisin hankittiin Casuarinasta.

Tavarakaaos peitti alleen vanhan puutalon kauneuden. Se ei kuitenkaan hämännyt Helsingissä asuvaa amerikkalaista Traceyä, joka puolisonsa kanssa etsi vapaa-ajankotia. Remontoitavaa paikkaa himoinnut Tracey ihastui taloon ja sen uniikkiin tunnelmaan.

Traceyn perheen lemmikkikoira Bowie rakastaa viikonloppukodin tarjoamaa vapautta.
Traceyn perheen lemmikkikoira Bowie rakastaa viikonloppukodin tarjoamaa vapautta.

Tracey, minkälaista viikonloppupaikkaa etsitte ja mihin ihastuitte juuri tässä talossa?
”Olimme etsineet viikonloppupaikaksi mökkiä perheellemme jo pidemmän aikaa, mutta rennolla otteella. Halusin talon veden ääreltä, lyhyen ajomatkan päässä Helsingistä. Olemme remontoineet kaikki kotimme juuri meille sopiviksi, ja halusin suunnitella perheelleni meidän näköisemme rennon vapaa-ajan paikan. Tässä talossa tunnelma tuntui heti hienolta, talo oli sisältä sopivasti hullu. Entinen asukas oli kerännyt kaikkea mahdollista, ja talo oli täynnä tavaraa. Kenkiä, laukkuja ja kirjoja oli aivan kaikkialla. Oli lähes mahdotonta nähdä, millainen talo oikeasti oli sisältä. Talo myytiin tavaroineen päivineen. Ihastuimme kovasti lasiverantaan ja sen ikkunoista aukeavaan maisemaan järvelle.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Alakerran lasiverannalta on kauniit näkymät järvelle.
Alakerran lasiverannalta on kauniit näkymät järvelle.

Miten remontoitte taloa?
”Ensimmäiseksi talo oli tyhjennettävä kaikesta tavarasta, jotta tilojen todellinen kunto ja luonne paljastuivat. Selvisi, että korjattavaa oli todella paljon. Takka oli vajonnut: se oli purettava ja rakennettava uudelleen. Seinien sisältä löytyi umpeen laitettuja ikkunoita, ja vanhojen tapettien alta paljastuivat kauniit hirret. Työtä talon kunnostamisessa oli huomattavasti enemmän kuin olimme ajatelleet. Talon ulkopuoli on suojeltu, emmekä olisi halunneetkaan tehdä siihen muutoksia. Myös yläkerran tilat, joihin sijoitimme lasten makuuhuoneet, jätettiin alkuperäiseen asuunsa. Vain lattiat ja katto eristettiin sekä laudoitettiin uudelleen. Alakerta oli jaettu väliseinin pieniksi huoneiksi. Halusimme tehdä siitä mahdollisimman avaran yhden tilan. Keittiön seinistä paljastimme vanhat hirret, jotka puhdistettiin ja jätettiin esiin. Olohuoneessa ja makuuhuoneessa seinät maalattiin vaaleiksi, jotta hirsipintaa ei olisi ahdistavan paljon.”

Sisältö jatkuu mainoksen allaMiten käytätte taloa ja onko se vastannut toiveitanne?
”Käymme huvilalla läpi koko vuoden ja kutsumme sinne mielellämme vieraita. Talon henki on rento. Tila toimivat ystäväperheiden kanssa yhdessä kokkaillessa ja rentoutuessa. On mukava olla yhdessä samassa avoimessa tilassa - silti jokainen voi puuhailla omiaan. Kotimme Helsingissä on suurempi, mutta tilajaon vuoksi vietämme mieluummin ystävien kanssa aikaa tällä. Suunnittelin keittiömme yhdessä kokkaamiseen sopivaksi, sillä olemme ruokaa rakastava perhe. Rakensimme tätä paikkaa erityisesti ajatuksella, että lapsetkin viihtyisivät täällä ystävineen. Pihalla on trampoliini, alakerrassa Playstation ja yläkerran lasiveranta on nuorison oma hengailupaikka. Saunan terassin palju on myös nuorten suosiossa.”

Yläkerran lasiveranta on mukava oleskelupaikka lapsille ja heidän ystävilleen.
Yläkerran lasiveranta on mukava oleskelupaikka lapsille ja heidän ystävilleen.

Talon kaunis ruutuikkunarivistö on järven puolella.
Talon kaunis ruutuikkunarivistö on järven puolella.

Asukkaat: Nest Factory -nettikaupan perustaja Tracey, hänen puolisonsa sekä kolme kouluikäistä lasta ja labradoodle Bowie.
Koti: 1920-luvulla rakennettu talo Uudellamaalla. Talossa on kolme makuuhuonetta, olohuone ja keittiö.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 6/2019 ilmestyneestä jutusta. Tämä on Glorian Kodin artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla