Kodin Kuvalehti
Tiskikoneeseen vai käsinpesuun? Ohuiden viinilasien suhteen kannattaa hetki harkita. Kuva: Shutterstock
Tiskikoneeseen vai käsinpesuun? Ohuiden viinilasien suhteen kannattaa hetki harkita. Kuva: Shutterstock

Ethän pilaa keittiövälineitäsi! Marttojen asiantuntija kertoo, miten konepesun polttava kuumuus ja pesuaine voivat vahingoittaa astioita.

Vaikka tiskikone onkin kiva, kun se pesee puolestasi, hetki harkintaa on viisautta ennen kuin täytät sen. Marttojen neuvonnan johtaja Teija Jerkku kertoo, mitkä astiat kannattaa hoidella tiskiharjalla.

7 astiaa tai esinettä, jotka kannattaa pestä mieluiten käsin

  1. Kullatut ja käsinmaalatut astiat. ”Usein kullatut ja käsintehdyt astiat ovat perittyjä, lahjaksi saatuja tai itse tehtyjä, eivätkä ne kestä konepesua”, Teija Jerkku sanoo. Koristelu voi kärsiä konepesun kovassa käsittelyssä.
  2. Puiset keittiövälineet ja leikkuulaudat. ”Puu on materaalina huokoista, ja siksi puuesineet voivat kärsiä konepesusta. Ne voivat vääntyä, halkeilla ja imeä itseensä konepesuaineen aineita, jotka ovat terveydelle haitallisia.”
  3. Valurautaiset astiat. Niiden pinta voi alkaa ruostua ja sen myötä tahria muita astioita.
  4. Ohuet lasit. Vaikka esimerkiksi juomalasit kirkastuvat tiskikoneessa ihanasti, kaikille astioille konepesu ei tee hyvää. Laseissakin on eroja: jotkut lasityypit alkavat konepesusta samentua ja ohuet kristallilasit voivat rikkoutua.
  5. Jotkin metalliastiat. Pesuaineet ovat vahvasti emäksisiä ja reagoivat joidenkin materiaalien kanssa kielteisesti. Esimerkiksi tina-, kupari- ja alumiiniastiat eivät sovi konepesuun. Sama pätee hopeaan: hopea-aterimet voivat tiskikoneessa tummua, jos se pestään teräsaterimien seurassa. Ruostumaton teräs sen sijaan kestää konepesua hyvin.
  6. Leikkuuveitset. Teräksiset veitset kestävät kyllä kuumaa ja pesuainetta, mutta terät saattavat tylsyä.
  7. Pinnoitetut astiat. ”Vanhan ohjeen mukaan kaikki pinnoitetut astiat, kuten teflonpannut, on hyvä pestä käsin. Uudemmissa astioissa voi olla merkintä, että ne kestävät myös konepesun. Pinnoite saattaa kestää kuitenkin kauemmin, jos astiaa pesee käsin. Mitään hankaavia pesuaineita ei kuitenkaan pidä käyttää.”

Muoviastiakin voi yllättää

Entä mites sitten pakasterasiat ja muut muoviesineet? Muovinen pastahaarukka näyttää juuri sellaiselta pahamaineiselta ”kovamuovilta”, jonka luulisi menevän hurjan kuumassa pilalle.

Marttojen Teija Jerkku rohkaisee: ei se mene.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Useimmat keittiön muovituotteet kyllä kestävät konepesun. Jos niitä pesee usein tai ne ovat kovin ohutta materiaalia, ne voivat joskus vähän menettää muotoaan tai väri saattaa haalistua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jerkku kehottaa tsekkaamaan, onko astiassa tai rasiassa merkintä, joka kertoo sen kestävän konepesun ja olevan elintarvikemuovia. Konepesumerkinnässä on yleensä kuva lautasesta ja pisaroita, elintarvikemuovin merkinnässä lasi ja haarukka.

Hiukkasen muoviesineitä voi silti tiskikoneessakin suojella: mieti, mihin kohtaan ne laitat peseytymään.

– Monihan laittaa ne telineeseen, jossa ne pysyvät pystyssä. Jos kuuma vesi tulee jostain suuttimesta niihin suoraan, se ei ehkä ole paras paikka.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Vierailija

Toimittaja vissiin lastaa lautaselleen kylmää pastaa, kun arvelee pesukoneen "hurjan" kuumuuden (ohjelmasta riippuen jopa 70 astetta) tekevän pastakauhasta entisen.

Mitä tulee puisiin työvälineisiin, niin olen tasan varma siitä, että "pikainen" kolmen päivän liotus tiskialtaassa on paljon turmiollisempaa puisille kapustoille kuin tunnin tai parin pesu "hurjan kuumalla" vedellä ja vain vähän käsitiskiainetta äreämmällä aineella. On nimittäin niin, että legenda astianpesukoneen pesuaineen vaarallisuudesta elää vahvasti, mutta perustuu jo 90-luvulla kiellettyihin aineisiin. Nykyiset konetiskiaineet ovat kemiallisesti pyykkipulverin ja käsitiskiaineen sekoituksia.

Vierailija

Luin jutun kun halusin selityksen sille, miksi veitsiä ei muka saisi pestä tiskikoneessa?
Kuluttaako vesi ne terät pilalle? Vai tiskiaine? Miten mekaaninen puhdistus (samaisella vedellä ja käsitiskiaineella) kera tiskiharjan olisi sen lempeämpi? :D
Aivan hölynpölyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla