Ritilän alle pitäisi muistaa aika ajoin kurkistaa. Kuva: Shutterstock
Ritilän alle pitäisi muistaa aika ajoin kurkistaa. Kuva: Shutterstock

Jos rakennuttajalta kysytään, imurointi ei ole sama asia kuin siivoaminen. Myös laattasaumat, ilmanvaihtoventtiilit ja lattiakaivo kaipaavat huomiota.

Asunto-osakeyhtiölaki määrittelee, että osakkeenomistajan on pidettävä kunnossa huoneistonsa sisäosat. Mitä se sitten tarkoittaa käytännössä?

Ainakin pintamateriaaleja, mutta myös käytännön puhdistus- ja huoltotöitä, jotka on helppo laiminlyödä. Se näkyy myös asuntorakennuttaja Bonavan myymissä kodeissa. Yritys on ottanut käyttöönsä toimintamallin, jossa noin vuoden asumisen jälkeen asunnot kierretään läpi. Samalla hoituu asuntokauppalain mukainen vuositarkastus ja asukas saa kodin teknisiin asioihin liittyvää palvelua.

Kierroksia on tehty nyt noin vuoden ajan, ja ne ovat paljastaneet, miten uutuuttaan hohtavina luovutetut kodit alkavat kerätä pinnoilleen merkkejä asumisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Hajonta on suurta. Osa kodeista on ihan tip top, mutta osa on valitettavasti aika huonossa kunnossa jo vuoden asumisen jälkeen. Se on jopa yllättänyt meidät, Bonavan asiakaspalvelupäällikkö Mia Ollila kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei ihme että haisee

Usein kodin ongelmakohdat ovat sellaisia, joista asiakkaat ovat rakennuttajaan päin itsekin yhteydessä. Siksi vuositarkastuksen kohdalla käydään usein läpi myös vastuunjakoa eli sitä, mitkä asiat ovat osakkaan vastuulla, mitkä taloyhtiön.

Asiakaspalvelupäällikkö Mia Ollilan mukaan hajonta asuntojen kunnossapidossa on suurta. Kuva: Bonava
Asiakaspalvelupäällikkö Mia Ollilan mukaan hajonta asuntojen kunnossapidossa on suurta. Kuva: Bonava

– Varsinaisesti asumisessa opastaminen ei ole rakennuttajan asia, mutta toki asia kiinnostaa meitäkin, koska saamme paljon yhteydenottoja näitä koskien. Saatetaan kokea, että kodissa on huono ilma tai kylppärissä haisee. Kun menemme paikan päälle katsomaan, käykin ilmi, että lattiakaivo on täynnä hiuksia, joten ei ihme että haisee.

”Käykin ilmi, että lattiakaivo on täynnä hiuksia.”

Niin, se lattiakaivo! Sen puhdistaminen on aika inhottavan puuhan maineessa. Olemmekin kysyneet Martoilta, miten ällöttävimmästä kotitöistä voisi tehdä vähän vähemmän ällöttävää.


Kädestä pitäen

Lattiakaivon putsaus ei kuitenkaan ole ainoa kodin kunnossapitotyö, joka tuppaa unohtumaan. Mia Ollila kertoo, että Bonavan kierroksilla on havaittu eniten puutteita näissä kodin kohdissa:

  1. Laattasaumat, erityisesti seinän ja lattian väliset silikonisaumat. ”Tämä on selkeä ykkönen. Jos kylpyhuonetta ei pestä, saumat kellastuvat, mutta jos saumoja harjataan kovasti, silikonit lähtevät repsottamaan.”
  2. Tulo- ja poistoilmaventtiilit. ”Ne ovat usein pölyn peitossa, eikä ole ihme, jos ilmanlaatu ei tunnu hyvältä.”
  3. Lattiakaivon puhdistaminen. ”Ei ole ollenkaan tavatonta, että lattiakaivoa ei osata puhdistaa, ja siksi sen siivoaminen näytetään asiakkaalle kädestä pitäen.”
  4. Sauna. ”Lauteiden ja laattojen puhdistamisesta tulee myös paljon kysymyksiä.”
  5. Keittiön rasvasuodatin. ”Jos sitä ei ole puhdistettu, meille tulee palautetta, että miksi ilmanvaihto ei vedä.”

Asumistaitojen puute ei ole sinänsä mikään ihme, sillä niitä ei opeteta missään. Monet asiat joutuu oppimaan kantapään kautta.

Bonava on tehnyt asiakkaitaan varten opetusvideoita yleisimmistä kodin siivous- ja huoltotöistä laattasaumojen puhdistamisesta palovaroittimen testaamiseen.

– Meille on tärkeää, että asukas viihtyy uudessa kodissaan ja osaa pitää siitä huolta, jotta koti pysyy hyvänä vuosikausia, Mia Ollila sanoo.

Myös Marttojen sivuilta löytyy paljon hyviä ohjeita kodin kunnon ylläpitoon – sekä siivouskalenteri, jossa listataan yleisimmät putsausta vaativat kohdat.

Giauh

Meillä sama Espoon asunnoissa, materiaalit ovat huonoja, rakennusmiehet laittanut kaivosta irtoavan osan kiinni, niin, ettei kaivoa voi puhdistaa ja kun soitan, että täällä ei toimi sähkö keittiössä ja pistorasia on rikki, mitään ei tulla tekemään asialle. Maalit
vessan listoista on alkanut lähtemään, jo vuodessa, mustaa hometta on kertynyt tiivisteihin, koska vessanpöntön tiivisteeseen oli jäänyt reikä, niin ettei kosteutta saa pois. Enään ei käytetä samanlaisia homeen esto aineita tai ei ollenkaan, jonka syynä asuntoihin tulee helposti mustaa hometta, kosteuden takia. Ei ole asukkaiden syy. Minä olen siivooja ammatiltani.
Täällä kaikki rakennustyöt tehdään aina huonosti, koska palkataan virolaisia töihin, jotka tekee halvemmalla. Jopa rapun siivooja on virolainen ja siivoo ihan juosten kusemalla rappua. Suomalaiset on työttöminä, koska kaikki palkkaavat mielummin virolaisia ja maahanmuuttajia töihin, koska ne suostuu tekemään halvemmalla töitä. Jos ihmetellään miksi työttömien määrä on noussut, kannattaisi miettiä missä on syy.

Putket tukossa

Ja välillä Bonava syyttää asukasta, vaikka vika on heidän työnsä jäljessä. Itse muutimme Bonavan uuteen asuntoon, jonka putkia ja viemäreitä sai jo heti uutena siivota kuukauden välein, kun viemärit eivät vetäneet. Bonava ei ole ottanut mitään vastuuta asiasta, kuten ei monesta muustakaan epäkohdasta tai jos tulevat korjaamaan jotain, samalla rikkovat jotain muuta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla